• 5 huhtikuun, 2023

Suomi liittyy Natoon historiallisessa muutoksessa – Venäjä uhkaa vastatoimia

Suomi liittyy Natoon historiallisessa muutoksessa – Venäjä uhkaa vastatoimia

HELSINKI/Bryssel, 4. huhtikuuta (Reuters) – Suomi liittyi virallisesti Natoon tiistaina, kun sen lippu levisi sotilasblokin Brysselin päämajan ulkopuolella, historiallisessa poliittisessa muutoksessa, joka aiheutui Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, joka vetosi Moskovan uhkaan ”vastatoimenpiteistä”.

Suomen liittyminen, joka lopettaa seitsemän vuosikymmentä kestäneen sotilaallisen liittoutumattomuuden, lähes kaksinkertaistaa Pohjois-Atlantin sopimuksen järjestön Venäjän kanssa jakaman rajan pituuden ja vahvistaa sen itäistä rintamaa, kun sota Ukrainassa jatkuu ilman ratkaisua.

Suomen lippu – sininen risti valkoisella taustalla – nostettiin 30 muun liiton jäsenen rinnalle sotilaallisena bändinä, jota soitettiin kirkkaassa kevään auringonpaisteessa.

Stoltenberg totesi aiemmin, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on maininnut Naton itäsuuntaisen laajentumisen vastustamisen yhdeksi oikeutukseksi Ukrainan hyökkäykselle.

”Hän saa täsmälleen päinvastaisen… Suomesta tulee tänään ja pian myös Ruotsista täysivaltainen liittouman jäsen”, Stoltenberg sanoi.

Suomen presidentti Saul Niinisto sanoi, että Suomen merkittävin panos Naton yhteiseen torjuntaan ja puolustukseen olisi oman alueensa puolustaminen. Tätä on vielä tehtävä yhteistyössä Naton kanssa, hän sanoi.

”Tämä on suuri päivä Suomelle ja haluan sanoa, että se on tärkeä päivä Natolle”, Niinisto sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Stoltenbergin kanssa.

Kremlin mukaan Venäjä joutuu ryhtymään ”vastatoimiin”. Puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi Suomen liittymisen lisäävän Ukrainan konfliktin vaaraa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Suomi teki vaarallisen historiallisen virheen, joka heikentäisi suhteitaan Moskovaan ja kumoisi sen aseman Itämerellä ja Euroopassa luottamusta lisäävänä läsnäolona.

”Tämä on nyt menneisyyden asia. Suomesta on tullut yksi pienistä jäsenistä (NATO), joka ei päätä mitään, menettämällä erityisen äänensä kansainvälisissä asioissa. Olemme varmoja, että historia tuomitsee tämän kiireisen askeleen”, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Venäjä ilmoitti maanantaina vahvistavansa sotilaallisia valmiuksiaan länsi- ja luoteisosissa vastauksena Suomen liittymiseen Natoon.

Lähde: Reuters

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *