• 8 huhtikuun, 2023

Upea finaalijännäri! Voittamaton TPS Suomen mestariksi – katso, miten Laura Rantanen räväytti jatkoajalla turkulaisjuhlat käyntiin

Edelliset finaaliottelut selvin lukemin voittanut TPS joutui neljännessä pelissä ahtaalle. Classic kiri ottelussa kolme kertaa johtoon, mutta se ei lopulta riittänyt finaalisarjan venyttämiseen.

Näin Laura Rantanen käynnisti TPS:n juhlat jatkoajalla.

TPS on salibandyn naisten F-liigan mestari. Turkulaiset voittivat Classicin 6–5 jatkoerään venyneessä neljännessä finaalipelissä ja ottivat SM-kultaa lopulta suvereenisti voitoin 4–0.

Ratkaisevan osuman iski TPS-konkari Laura Rantanen ajassa 68.51.

TPS oli päättyvällä kaudella kotimaan kentillä kirjaimellisesti voittamaton. Se voitti kaikki 21 runkosarjan otteluaan hurjalla maalierolla 185–57. Vertailun vuoksi runkosarjan kakkonen Classic voitti 14 peliä.

Pudotuspeleissä mestarijoukkue kaatoi FBC Loiston, EräViikingit ja Classicin ilman yhtäkään tappiota.

TPS:n ainoa tappio tuli tammikuun alussa Champions Cupin loppuottelussa ruotsalaiselle huippujoukkue Thorengruppenille.

Turkulaisryhmä voitti ensimmäisen mestaruutensa viime keväänä kun se päihitti Porvoon PSS:n tiukan ottelusarjan päätteeksi 4–3. Classicin edellinen naisten SM-kulta on vuodelta 2017. Myös Classicin naiset voittivat tuolla kaudella 2016–17 kaikki ottelunsa. Samalla kaudella Classic juhli myös miesten kultaa.

Classic voitti naisten SM-kultaa kuusi kertaa peräkkäin 2008–2013.

TPS:n kapteeni Jenna Saario nostaa mestaruuspokaalin.

TPS:n kapteeni Jenna Saario nostaa mestaruuspokaalin. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press
TPS juhlii naisten F-liigan suomenmestaruutta 8.4.2023 Lempäälässä.

Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Taito ja halu voittaa

TPS:n päävalmentaja Aki Vilander kertoi, että viime vuoden teemana joukkueella oli oppia voittamaan pelejä.

– Tuli mestaruuskin siinä samassa syssyssä. Tällä kaudelle joukkue vahvistui. Ei riitä pelkästään se, että on hyviä pelaajia. Joukkueella on ihan valtava työmäärä. Meillä on sitoutuneita pelaajia ja hieno toimihenkilöryhmä.

Vilanderin mukaan usko mestaruuteen ei horjunut, vaikka TPS joutui ensimmäistä kertaa tällä kaudella jatkoerään.

– Classic oli tänään tehokas. Mitä pitemmälle ottelu meni, meillä oli vaarallisemmat paikat. Pelaajamme ovat sietäneet aika paljon paineita tänä vuonna. Koko ajan odotettu, että voitetaan. Näin kävi jälleen. Mielestäni se osoittaa pelaajiemme henkistä vahvuutta.

TPS on osoittanut olevansa Suomen kenttien kiistaton hallitsija. Seuraava tavoite on Vilanderin mukaan Champions Cupin voitto.

Sekä runkosarjan että pudotuspelien pistepörssit voittanut Milla Nordlund pyöräytti ottelun lopussa nilkkaansa ja oli paikkailtavana ratkaisuhetkillä.

– Nyt meidän laadukas treenaaminen ja voittamisen halu näkyi. Meillä on todella taitava joukkue ja todella hyvä valmennus, kaksi maalia ottelussa tehnyt Nordlund sanoi.

TPS:n Laura Rantanen tuulettaa mestaruusmaalia jatkoajalla.

Laura Rantasen osuma aloitti mestaruusjuhlat. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press
TPS juhlii salibandyn naisten Suomen mestaruutta.

TPS-pelaajat nostelivat mestaruuspokaalia paikalle Lempäälään saapuneiden faniensa edessä. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Classicin kapteeni Alisa Pöllänen, 29, päätti uransa. Myös hänen mielestään TPS ansaitsi mestaruutensa tällä kaudella.

– Päätöstä on kypsytelty pari kautta ja lopullisesti se päätös tehtiin, kun mitali varmistui. Pelin jälkeen sanoinkin kaikille, että tästä pitää nyt olla ylpeä, sillä ei mitalia ole jokaisella tytöllä. Hopea oli meiltä maksimisuoritus tällä kaudella, Pöllänen sanoi STT:lle.

Classic avasi maalihanat

Edelliset kolme ottelua selvin lukemin voittanut TPS ei saanut lauantaina mitään ilmaiseksi.

Classic iski ensin TPS-juhliin päättyneessä ottelussa, kun Johanna Homi leikkasi vasemmasta laidasta keskelle ja laukoi pallon Noora Vuorelan taakse 13 minuutin pelin jälkeen. TPS pääsi hakemaan tasoitusta erän lopussa, kun Classicin Suvi Hämäläinen joutui jäähylle. Aika loppui kuitenkin kesken.

Katso Johanna Hovin osuma tästä.

Toisen erän alussa TPS onnistui. Hämäläisen jäähyä oli reilut kymmenen sekuntia jäljellä, kun Milla Nordlund iski maalin Meri-Helmi Höynälän syötöstä. Sveitsiläishyökkääjä Seraina Fitzi survoi TPS:n 2–1-osuman maalinedushässäkästä nelisen minuuttia myöhemmin.

Classic tasoitti Meri Jokisen maalilla ajassa 28.11. TPS meni kuitenkin uudelleen johtoon, kun Nordlund ajoi maalille ja ohitti Noora Laakson. Nordlund takoi tämän kauden pudotuspeleissä huimat tehot 19+16. Hän nousi jakamaan pudotuspelien kaikkien aikojen maaliennätystä Eliisa Alangon kanssa.

Katso toisen erän maalit tästä.

Kolmannessa erässä Classic kiri rinnalle ja ohi. Sofia Lappalainen iski 3–3-maalin ajassa 45.02. Minuuttia myöhemmin Classicin Natalia Pitkäkangas nappasi pallon omalla alueella ja kirmasi kentän läpi maalintekoon.

TPS ei antautunut. Höynälä pyöräytti pallon maalin kulmalta verkkoon, kun ottelua oli jäljellä yhdeksän minuuttia.

Classic karkasi kolmannen kerran johtoon ajassa 55.28, kun Johanna Homi teki ottelun toisen maalinsa kaukolaukauksella. TPS:n vastasi viitisentoista sekuntia myöhemmin, kun Henrika Maikola sivalsi pelin jälleen tasoihin.