• 8 huhtikuun, 2023

Pääsiäinen houkuttaa vakiokävijöitä Valamon luostariin vuodesta toiseen – luostarin rauha ja tunnelma vetoavat vieraisiin


Pääsiäinen tuo Valamon luostariin Heinävedelle paljon vieraita. Korona-aika on heijastunut matkailijamääriin eikä pääsiäisyöpyjiä ole yhtä paljon kuin takavuosina.

Rauhoittuminen ja luostarin tunnelma ovat tärkeitä Valamon pääsiäisvieraille.

Heinolalainen Tarja Kaarina Tapiola on yksi pääsiäisen vakiovieraista Pohjois-Karjalan Heinävedellä sijaitsevassa Valamon luostarissa. Tapiola saapui luostariin keskiviikkona ja palaa kotiinsa ensi keskiviikkona.

Runsaat 20 vuotta sitten ortodoksiksi kääntynyt Tapiola on ollut Valamossa usein myös talkoolaisena. Tämä pääsiäinen menee kuitenkin vieraana omassa rauhassa. Pääsiäisen aikana luostarissa on talkootöissä parikymmentä ihmistä.

Lankalauantain jumalanpalvelus Valamon pääkirkossa.

Suuri ehtoopalvelus Valamon luostarin pääkirkossa pääsiäisenä 2023. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Valamon luostarissa yöpyy tänä pääsiäisenä vajaat 100 vierasta. Luostarin rauhaan saapuu pariskuntia ja yksittäisiä vieraita.

Valamon luostarin matkailupalvelujen johtaja Jaana Nykänen arvioi, että pääsiäisen majoitusvieraista vakiokävijöitä on noin neljännes.

Matkailu on luostarille tärkeä tulolähde, mutta tänä pääsiäisenä vierasmäärä jää kauaksi muutaman vuoden takaisista luvuista. Lähialueelta tulevat päiväkävijät piristävät kuitenkin selvästi ortodoksisen kirkkovuoden pääjuhlaa Valamossa.

Erityisen suosittu pääsiäisajan tapahtumista on sunnuntain vastaisena yönä pidettävä juhlajumalanpalvelus.

Valamon luostarin veljestössä on nykyisin 18 henkilöä. Veljestön keski-ikä on noin 45 vuotta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *