• 9 huhtikuun, 2023

Iranissa poliisi aikoo hyödyntää teknologiaa valvoakseen hunnun käyttöä


Auto voidaan takavarikoida, jos kyytiläiseltä puuttuu huntu kahdesti.

Iranilaisnainen istuu autossa.

Päähuivin eli hijabin käyttö on Iranissa naisille pakollista julkisilla paikoilla. Kuva: EPA-EFE

Iranissa poliisi on ilmoittanut aikovansa hyödyntää älyteknologiaa julkisilla paikoilla tunnistaakseen ja rangaistakseen naisia, jotka rikkovat maan tiukkaa pukeutumiskoodia. Poliisin lauantaisen lausunnon mukaan esimerkiksi kameroita tullaan käyttämään julkisilla paikoilla ja kulkuväylillä.

Päähuivin eli hijabin käyttö on Iranissa naisille pakollista julkisilla paikoilla. Säännön rikkomisesta kiinni jääville lähetetään todiste ja varoitusviesti, jossa kerrotaan, mitä rikoksen toistamisesta seuraa.

Pukeutumissääntöjä rikkovien naisten määrä on Iranissa kasvanut sen jälkeen kun maassa alkoivat mittavat protestit viime vuonna 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoleman jälkimainingeissa. Amini kuoli siveyspoliisin käsissä sen jälkeen kun hänet oli otettu kiinni ”väärin puetun” päähuivin takia.

Valtiontelevisiossa haastatellun poliisijohtajan mukaan älylaitteet otetaan käyttöön ensi lauantaina. Hänen mukaansa autojen omistajille lähetetään varoitusviesti, jos auton kyydissä rikotaan pukeutumiskoodia. Jos rike toistuu, ajoneuvo takavarikoidaan.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa mies heitti kahden naisen päälle jugurttia siksi, että nämä eivät käyttäneet hijabia.

Lähde: AFPSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *