• 30 huhtikuun, 2023

Lauri Markkasella dominoiva asema karusta ”arpaonnesta” huolimatta – Susijengillä on MM-kisoissa myös lisäporkkana


Lauri Markkanen on Susijengin MM-alkulohkon paras pelaaja, mutta lohko on kova. Paikka olympiakarsintoihin on joka tapauksessa haarukassa, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Roope Visuri.

Suomi–Tshekki 6.9.2022.

Pääseekö Lauri Markkanen tuulettamaan viime vuoden EM-kisojen tapaan myös MM-kisoissa tänä vuonna? Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Roope VisuriUrheilutoimittaja

Australia, Saksa ja Japani. Kaksi MM-mitaliehdokasta ja kahden NBA-pelaajan siivittämä kisaisäntä.

Susijengi sai historiansa toisiin MM-kisoihin todella kovan lohkon ensi elo- ja syyskuulle.

Karusta arpaonnesta puhuminen on kuitenkin hieman harhaanjohtavaa, koska Kansainvälisen koripalloliiton Fiban ratkaisujen myötä arvonnassa oli paljon kyse myös joukkueiden sijoittelusta.

Fiba tiedotti arvontakoreista viikko ennen arvontaa (siirryt toiseen palveluun). Systeemi muuttui edellisistä MM-kisoista. Neljä vuotta sitten lohkot arvottiin tasaisesti eri arvontakoreista (siirryt toiseen palveluun). Nyt lohkot muodostettiin niin, että parilliset arvontakorit muodostivat toisen puolen MM-lohkoista ja parittomat arvontakorit toisen puolen MM-lohkoista.

Samalla monen suomalaisen koripallofanin odotukset menivät uusiksi. Jos systeemi olisi mennyt samalla lailla kuin neljä vuotta sitten Kiinan MM-kisoissa, Suomelle olisi ollut tarjolla helpompia vastustajia.

Toki neljän vuoden takainen systeemi ei olisi onnistunut nyt suoraan Fiban maanosarajotteiden takia. Yhteenkään alkulohkoon ei voinut asettaa enempää kuin kaksi Europaan maata tai enempää kuin yksi maa Aasiasta, Oseaniasta, Afrikasta tai Amerikasta. Jos olisi käytetty neljän vuoden takaista järjestelmää, olisi tullut liikaa Euroopan maita toiselle puolelle arvontakaaviota.

Kun neljä vuotta sitten pelattiin ensimmäistä kertaa 32 joukkueen MM-kisat, törmättiin samoihin ongelmiin maantieteellisten rajoitteiden kanssa. Silloin asia ratkaistiin vaihtamalla vain kahden joukkueen paikkaa arvontakoreissa (siirryt toiseen palveluun).

Nytkin sama ratkaisu olisi ollut mahdollinen. Viidennessä arvontakorissa Suomen kanssa ollut Uusi-Seelanti olisi voinut vaihtanut paikkaa kuudennen arvontakorin Latvian kanssa. Vaihtoa ei kuitenkaan syystä tai toisesta tehty.

Ainakin maailmanrankingin sijoitusten perusteella muutos olisi ollut kohtuullisen kosmeettinen. Neljä vuotta sitten vaihdettujen joukkueiden ero oli neljä sijaa maailmanrankingissa, nyt olisi ollut kolme sijaa.

Lopullisesta Susijengin MM-alkulohkosta muodostui maailmanrankingin keskiarvojen perusteella toiseksi kovin. Toki vertailu ei kerro kaikkea, mutta ainakin osviittaa Suomen lohkon kovuudesta se antaa.

MM-koripallo kisakaupungit kartalla.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Suomen menestysmahdollisuuksia ei voi missään nimessä kuitenkaan poissulkea, vaikka arvontatulos oli mitä oli. Sen Susijengi on osoittanut otteillaan viime vuosina kaataen kovia koripallomaita.

Vaikka lohko onkin kova, päätä ei ole syytä työntää pensaaseen.

Kuten Susijengin valmennusjohto toisti lauantaina, Suomi on ollut yleensä parhaimmillaan altavastaajana. Susijengin tarinaa on myös usein rakennettu saman asetelman sisään. Nyt samaa tarinaa voi jatkaa MM-kisoissa.

Lauri Markkanen on myös NBA-pelaajia pursuvassa alkulohkossa edelleen lohkon paras pelaaja.

Menestyminen edellyttää toki monelta kantilta onnistumisia, ja tietysti myös hyvää terveystilannetta. Esimerkiksi juuri tällä hetkellä avainpelaajista Sasu Salin on neljättä viikkoa sivussa sarjapeleistä lonkkavamman jäljiltä. (siirryt toiseen palveluun) Vastaava takaisku olisi ikävä elo-syyskuussa Aasiassa.

Lassi Tuovi on tyytyväinen Susijengin MM-kisalohkoon.

Olympiakarsintapaikka haarukassa

MM-kisoissa on tarjolla myös viiden renkaan muotoinen lisäporkkana.

Jos Susijengi selvittää tiensä jatkoon ja 16 parhaan joukkoon, se sinetöisi paikan olympiakarsintoihin ja mahdollisuuden havitella paikkaa olympialaisissa. Jos tie jatkuu kamppailemaan sijoista 17–32, karsintapaikka on siltikin haarukassa. Varsinkin, kun jatkopeleissä vastustajat tulevat heikommasta lohkosta F.

Vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin on todella tiukka seula, kuten maajoukkuekoripallon arvostetuimpaan turnaukseen saattaakin olettaa olevan. Olympialaisissa on mukana 12 joukkuetta. Kisaisäntä Ranska on viimeistä Fiban päätöstä vaille varmistanut paikkansa (siirryt toiseen palveluun).

Euroopasta vain kaksi MM-kisojen parasta maata saa suoran paikan eli se olisi Susijengiltä todella sensaatiomaisen tempun takana. Yhteensä MM-kisoista on jaossa seitsemän suoraa paikkaa olympialaisiin.

Yhdysvallat juhlii olympiakultaa Tokion olympialaisissa.

Tokion olympialaisissa Yhdysvallat nappasi kultaa kukistamalla finaalissa Ranskan. Kuva: Corbis via Getty Images

Muutamalla voitolla MM-kisoissa on jo kuitenkin hyvin lähellä paikkaa ratkaiseviin olympiakarsintoihin. Kaiken kaikkiaan vain viisi MM-kisojen joukkuetta on jäämässä ulos viimeisestä karsintavaiheesta.

Siinä 24 joukkuetta kamppailee neljästä viimeisestä paikasta olympialaisiin.

Kaiken järjen mukaan Susijengillä olisi erinomaiset edellytykset MM-kisoissa vähintään olympiakarsintapaikkaan. Sen nappaaminen loisi myös luonnollista jatkumoa Susijengin taipaleelle.

Tarkemmin koripallon olympiakarsintasysteemistä voi lukea täältä (siirryt toiseen palveluun).

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 1.5. klo 23 asti.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *