• 12 toukokuun, 2023

Erdoğanin haastaja lupasi nuorille, että presidenttinä häntä saisi arvostella somessa ilman pelkoaSunnuntaina käytävien vaalien ilmapiiri on poikkeuksellisen jännittynyt, ja myös levottomuuksiin on varauduttu.

Tom Kankkonen raportoi Turkin Ankarasta Ylen aamussa perjantaina.

Turkissa on presidentinvaalien alla jännittynyt tunnelma, kertoi maan pääkaupungista Ankarasta raportoiva ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen Ylen aamussa.

– Nämä vaalit ovat poikkeuksellisen tiukat. Erdoğania haastetaan nyt toden teolla, Kankkonen sanoi.

Turkin johdossa noin 20 vuotta toimineen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin haastaja on opposition ehdokas Kemal Kılıçdaroğlu. Hän on pärjännyt hyvin mielipidemittauksissa. Vaalit käydään sunnuntaina.

Kankkosen mukaan Kılıçdaroğlu tarjoaa turkkilaisille ennen kaikkea sitä, ettei hän ole Erdoğan. Hänen äänestäjissään on paljon ihmisiä eri poliittisista suuntauksista, joita yhdistää väsymys Erdoğanin pitkään valtakauteen.

– Kılıçdaroğlun tyyli on maltillisempi ja ystävällisempi ja hän korostaa sitä, että vapaudet on palautettava tähän maahan, Kankkonen sanoi.

Hän kävi Kılıçdaroğlun vaalitilaisuudessa, jossa ehdokas lupasi etenkin nuorille, että hänen johtamassaan maassa sosiaalisessa mediassa saisi vapaasti arvostella presidenttiäkin ilman pelkoa.

– Turkissa voi nyt joutua ongelmiin vaikkapa Twitter-viestistä. Poliisit saattavat tulla ovelle koputtamaan, että mitä te loukkaatte presidentin kunniaa, Kankkonen sanoi.

Edessä voi olla levottomuuksia

Vaaleissa on mahdollisuus suureen muutokseen ja aikakauden päätökseen, sanoi Ylen aamussa vieraana ollut Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto.

Talous on vaaleissa keskeinen teema, ja maan inflaatio laukkaa yli 40 prosentissa. Kuusiston mukaan talouspolitiikassa nähtäisiin opposition voittaessa merkittävä käännös. Kansainvälisten sijoittajien ja yritysten näkökulmasta Turkki on ollut vaikea yhteistyökumppani viime vuosina.

– Myös ulkopolitiikka muuttuisi rakentavammaksi, ja sillä tapaa Turkista saattaisi tulla vähän helpompi yhteistyökumppani lännelle jatkossa, Kuusisto sanoi.

Vaaleissa Turkin suunta ratkaistaan pitkälle aikavälille, sanoi myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta. Hän muistuttaa, että maan oppositio on hyvin hajanainen.

– Käytännössä tässä äänestetään siitä, jatketaanko Erdoğanin kanssa vai ei. Sen jälkeen tilanne olisi uudestaan auki, että mitä sitten tapahtuu, Alaranta sanoi.

Vaalien ilmapiiriä poikkeuksellisen tiukaksi ja jännitteiseksi kuvaillut toimittaja Tom Kankkonen arvioi, että pienimuotoisia levottomuuksia saattaa lähipäivinä syntyä vaalien ympärillä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *