• 12 toukokuun, 2023

Jesperi Kotkaniemi monessa mukana, Carolina Hurricanes ensimmäisenä NHL:n konferenssifinaaliin – Devils-tähti pelasi pahoin loukkaantuneena

Yle näyttää kanavillaan Toronton ja Floridan ottelun perjantain ja lauantain välisenä yönä. Florida johtaa sarjaa voitoin 3–1. Lähetys alkaa kello 2.05.

Carolina Hurricanes on varmistanut ensimmäisenä joukkueena paikkansa NHL:n pudotuspeleissä neljän parhaan joukossa. Carolina eteni itäisen konferenssin finaaleihin voittamalla New Jersey Devilsin jatkoerässä 3–2. Näin ollen Carolina jatkoon voitoin 4–1.

Ottelusarja alkoi suvereenisti Carolinan hallinnassa. Hurricanes tyrmäsi Devils-lauman kotonaan ensin 5–1 ja sitten 6–1. Sen jälkeen oli Devilsin vuora ottaa murskavoitto, 8–4. Hurricanes toipui nopeasti New Jerseyn avausvoitosta ja otti 6–1-vierasvoiton.

Nyt, Carolinan kotijäällä pelatussa viidennessä ottelussa nähtiin ottelusarjan ainoa maaleissa mitattuna tasainen peli.

Avauserää oli pelattu 15.06, kun Dawson Mercer vei Devilsin johtoon takatolpalta Timo Meierin namupassista.

Carolinan ykkösparin puolustaja Jaccon Slavin tasoitti heti toisen erän alussa. Slavinin viivaveto pomppi hölmistyneen Akira Schmidin jalkojen välistä verkkoon. Osuma merkattiin aluksi maalin edessä maskia tehneen Jesperi Kotkaniemen nimiin.

Ajassa 27.15 Meier vei ylivoimalla Devilsin taas edelle, kun Kotkaniemi istui pelitilanteen ulkopuolella ottamaansa väkivaltaisuusjäähyä. Devils hallitsi toista erää vahvasti, mutta Carolina-vahti Frederik Andersen piti joukkueensa vain maalin päässä.

Jesperi Kotkaniemi.

Jesperi Kotkaniemi ehti olla ottelussa monessa mukana. Kuva: NHLI / Getty Images

Carolina oli osunut erän ensimmäisellä minuutilla, ja osui myös viimeisellä, kun ykköspakkiparin toinen jäsen Brent Burns maalasi 2–2:een. Jälleen laukaus, jota maskiin jäänyt maalivahti Schmid ei nähnyt.

Kolmannessa erässä ei nähty maaleja. Jatkoerää oli pelattu 5.36, kun Devils-puolustaja Jonas Siegenthaler purki kiekon huolimattomasti omalta alueeltaan suoraan katsomoon, tuloksena jäähy pelin viivyttämisestä.

Ylivoimalla Hurricanes rakensi voittomaalin. Puolustaja Shayne Gostisbehere syötti Kotkaniemelle, jonka laukauksen ruotsalaishyökkääjä Jesper Fast ohjasi verkkoon.

Siegenthaler jäähylle, Carolina iski ylivoimalla jatkoerässä – konferenssifinaaliin!

– En ole tottunut olemaan siellä (maalin edessä ylivoimalla). Sain käyttää tilaisuuden hyväkseni. Olin vain maalin edessä. En yrittänyt tehdä liikaa, yritin vain olla maalivahdin näkökentän edessä, ja minulla kävi tuuri, kuittasi Fast voittomaalinsa.

New Jersey Devilsin suomalaishyökkääjä Erik Haula sai peliaikaa 14.56. Plusmiinustilastoon tuli -1. Kaikkiaan Haula pelasi pudotuspeleissä 12 ottelua tehoin 4+2. Devilsin ykköstähti pudotuspeleissä oli Jack Hughes tehoin 6+5.

Hughes, vuoden 2019 ykkösvaraus, pelasi loukkaantumisen kanssa. Devilsin valmentaja Lindy Ruff sanoi Sportsnetillä (siirryt toiseen palveluun), ettei uskonut Hughesin pelaavan enää ylävartalovamman takia.

– Se, että hän veti luistimet jalkaan ja pelasi, kertoo paljon hänen luonteestaan. Tulevaisuus on kirkas, Ruff kiitteli.

Hurricanes voitto pudotuspelien 1. kierroksella New York Islandersin kuudessa ottelussa. Kotkaniemi sai noissa otteluissa yhden syöttöpisteen. Sen sijaan Devils-sarjassa Kotkaniemi keräsi tehot 3+2.

Sebastian Aho ei ratkaisevassa Devils-ottelussa kerännyt tehoja, mutta jatkaa Carolinan pudotuspelien ykköspyssynä tehoin 5+5. Martinookilla on tehot 3+7.

Carolinan Jesse Puljujärvi ei päässyt kokoonpanoon pariin viimeiseen Devils-otteluun. Teuvo Teräväinen on yhä sivussa käden murtuman takia, vaikka hänet on nähty jo harjoittelemassa jäällä.

Carolinan suomalaismaalivahti Antti Raanta oli toipunut sairastelusta varavahdiksi. Tanskalaisvahti Andersen on kuitenkin voittanut kaikki viisi playoffs-ottelua toivuttuaan loukkaantumisestaan.

Carolina on päässyt konferenssifinaaliin viimeksi keväällä 2019, jolloin se hävisi suoraan neljässä ottelussa Bostonille. Nyt vastaan on tulossa Florida Panthers tai Toronto Maple Leafs, Florida johtaa sarjaa 3–1.

Stanley Cupin finaalissa Carolina on pelannut viimeksi 2006, jolloin se kaatoi Edmonton Oilersin voitoin 4–3 ja juhli mestaruutta.

Teräväisen lisäksi Carolinalta ovat sivussa muun muassa hyökkääjät Andrei Svetshnikov ja Max Pacioretty. Joukkueen päävalmentaja Rod Brind’Amour nosti jatkopaikan varmistuttua esille loukkaantumistilanteen.

– Sitä ei voi aliarvioida. En tiedä, kuinka monella joukkueella voisi olla kokonainen huippuketju sivussa, ja silti he pystyisivät etenemään kuten me. Se kertoo paljon niistä kavereista, jotka nyt saavat ansionsa. Olen vain niin ylpeä jätkistä, Brind’Amour hehkutti.

– Olen vain vanha kaveri, joka on penkin takana katsomassa tätä ja nautin siitä, kuinka kovaa kaikki tekevät töitä yhdessä, jatkoi päävalmentaja, joka 2006 nosteli Stanley Cupia Hurricanesin kapteenina.

Ikan änärin tuoreimmassa jaksossa puhuttiin muun muassa Toronton sulamisesta, Euroopasta tulleesta pelillisestä virtauksesta sekä säkenöivistä suomalaisista! Kaikki Ikan änäri -jaksot löydät Yle Areenasta tästä linkistä.