• 15 toukokuun, 2023

”Pelaajat ovat sanoneet, että ***** mikä jätkä!”


Tuomas Iisalon upea kausi sai jatkoa, kun hän valmensi saksalaisseura Bonnin koripallon Mestareiden liigan voittoon. Malagassa pelatussa loppuottelussa Bonn kukisti israelilaisen Hapoel Jerulasemin 77–70.

Iisalo oli ottelun jälkeen tunteikkaana.

– Olen ensimmäistä kertaa sanaton näissä lehdistötilaisuuksissa, Iisalo aloitti, kunnes piti pitkän puheenvuoron (siirryt toiseen palveluun).

Alkuun Iisalo muistutti vuonna 1995 perustetun Bonnin historiasta. Joukkue on yltänyt viidesti eri kilpailuissa loppuotteluun, mutta ei ole voittanut yhtään mestaruutta.

Sen jälkeen 40-vuotias suomalaisvalmentaja muisteli viime joulukuun jalkapallon MM-kisoja ja sen ikimuistoista finaalia Ranskan ja Argentiinan välillä. Iisalo oli katsonut Argentiinan dramaattiseen voittoon päättynyttä ottelua yhdessä perheensä kanssa. Lionel Messi saavutti pitkään hamuamansa maailmanmestaruuden.

– En tiedä, ketä lapseni kannustivat. Pelin jälkeen he näyttivät kuitenkin (Ranskan) Kylian Mbappéa, joka itki kentällä. Hän oli tietenkin todella pettynyt. Lapseni olivat kysyneet, miksi hän itkee? Vaimoni totesi, että hänelle tulee vielä monta mahdollisuutta, koska hän on niin nuori, Iisalo tarinoi.

24-vuotias Mbappé on noussut nuorella iällä yhdeksi maailman parhaista jalkapalloilijoista. Hän oli jo edellisissä MM-kisoissa ollut isossa roolissa, kun Ranska voitti maailmanmestaruuden.

Iisalo oli toiminut perheensä keskusteluissa omien sanojensa mukaan “ilonpilaajana”.

– Sanoin, että Mbappé on kokenut jo suurimmat saavutuksensa urheilijana. On todennäköisempää, että hän ei enää ikinä voita mitään. Maailmanmestaruuden voittaminen on niin vaikeaa, Iisalo kuvaili.

Iisalon mukaan Bonnin joukkueen kanssa oli käyty läpi vastaavaa asetelmaa.

– Kun saa tällaisen mahdollisuuden (voittaa), se on harvinaista. Siitä mahdollisuudesta pitää ottaa kaikki irti. Olemme lähestyneet jokaista päivää siten, että tämä on paras ja iloisin kausi ja se kausi, jota ei voi koskaan enää peitota, Iisalo avasi.

– Olemme puhuneet joukkueen kanssa, että jos tämä on meille se kausi, niin otetaan siitä kaikki irti, ettei jää mitään jossiteltavaa. Nyt olla tässä tilanteessa ja voittaa näiden jätkien kanssa, niin se on jotain mistä en osannut edes uneksia.

Telekom Baskets Bonn juhlii koripallon mestareiden liigan voittoa 2023.

Bonn hävisi kauden aikana vain kaksi ottelua Mestareiden liigassa. Tuomas Iisalon luotsaamaa joukkuetta on pidetty kauden suursensaationa ja tuhkimotarinana. Kuva: Getty Images

Pelaajaurallaan Tuomas Iisalo tunnettiin tarkkana kolmen pisteen heittäjänä. Hän sai lempinimen “Loviisan pommittaja” kotipaikkakuntansa mukaan.

Iisalo pelasi urallaan 57 maaottelua. Palkintokaappiin jäi yksi SM-hopea ja kaksi SM-pronssia sekä yksi Suomen Cupin voitto. Iisalo edusti urallaan Suomessa Espoon Honkaa ja sen jälkeläistä Tapiolan Honkaa, Kouvolan Kouvoja ja helsinkiläisiä Torpan Poikia.

– En ollut kovin hyvä pelaaja. Olin keskiverto pelaaja. En koskaan voittanut mestaruuksia. Ne välttelivät minua kuin rutto. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen voittanut mitään. Tällä mestaruudella on siis iso henkilökohtainen merkitys, Iisalo totesi ennen kuin vielä käänsi katseensa koko joukkueeeseen ja sen tekemään kovaan työhön.

Iisalo pääsi vielä lohkaisemaan vitsin lähes kolme minuuttia kestäneen tunteikkaan puheen päätteeksi.

– Odotan innolla tämän joukkueen jälleennäkemistä 20 vuoden päästä, kun olemme humalassa Bahamalla, Iisalo heitti.

Bonnin joukkueesta löytyy useampi suomalaisille koripallon seuraajille tuttu nimi. Javontae Hawkins aloitti ammattilaisuransa Salon Vilppaassa kaudella 2017–2018. Collin Malcolm pelasi puolestaan Kauhajoen Karhu Basketissa kaudella 2020–2021.

Joukkueen suurin tähti on ollut tällä kaudella kuitenkin takamies TJ Shorts. Hän pussitti finaalissa 29 pistettä. Shorts kiitteli ottelun jälkeen kovasti Iisaloa, että hän asetti selvät mittapuut tekemiselle elokuussa kauden alkaessa.

– Valmentaja Iisalo oli erittäin kirkas siitä, mitä hän halusi. Se maksoi takaisin täysin. Olemme kulkeneet täyden ympyrän. Nyt toukokuussa voitimme mestaruuden, Shorts tunnelmoi (siirryt toiseen palveluun).

Bundesliigan vuoden valmentaja Tuomas Iisalo Yle Urheilun haastattelussa (4.5.)

Kyyneliä kovan jälkeen – Iisalo uskoo pelaajien jo kyllästyneen

Iisalo itse totesi lehdistötilaisuudessa toimittajille, että “tietäisittepä, mitä nämä jätkät ovat käyneet läpi.” Suomalaisvalmentajan mukaan joukkueessa tiedettiiin jo ennen sarjakauden alkua, että heillä oli käsissään jotain erityistä.

Mestarien liigassa Bonn hävisi tällä kaudella vain kaksi ottelua. Bonn voitti Saksan Bundesliigan runkosarjan ja jätti taakseeen Euroopan ykkösarjassa Euroliigassa pelaavat jättiläiset Bayern Münchenin ja Alba Berliinin. Bundesliigan runkosarjassakin tuli vain kaksi tappiota.

Iisalon mukaan joukkue halusi varmistaa, että erityinen tilanne ei lipsahda käsistä. Hän kiitteli joukkueen 13 pelaajaa, jotka ovat tehneet valtavasti töitä ja ajattelevat joukkuetta ennen itseään.

– En usko, että on kollektiivisempaa joukkuetta Euroopassa tai ehkä jopa koko maailmassa. Olemme todella ylpeitä tästä. Kollektiviisuus näkyy jokaisen pelaajan vastauksissa. Tässä on ryhmä, joka nauttii toistensa seurasta, Iisalo hehkutti.

Tuomas Iisalo tuulettaa.

Tuomas Iisalo on valmentanut kahdeksan vuotta. Iisalon joukkueet ovat lähes poikkeuksetta suorittaneet yli odotusten. Kuva: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Iisalo nähtiin tv-kuvissa kyynelissä jo heti mestaruuden jälkeen, kun hän halasi Shortsia ja muita joukkueen pelaajia tunteikkaasti.

– Minä kyynelehdin, koska olen nähnyt kovan työn. Tiedän, mitä pelaajat ovat käyneet läpi. Tiedän, että on ollut päiviä, jolloin nämä pelaajat ovat sanoneet, että “ ***** mikä jätkä! Tämä on jo liikaa!” Kun tästä työstä saa palkinnon, se on jotain käsittämätöntä, Iisalo avasi uskomattomiksi kuvailemiaan tunteitaan.

Bundesliigassa vielä mestaruustaisto

Bonn aloittaa Bundesliigan pudotuspelit keskiviikkona puolivälieräsarjalla Chemnitziä vastaan.

Iisalolla on nyt tunne, että joukkueen viimeistä lukua ei ole vielä kirjoitettu. Tarina jatkuu Iisalon mukaan jo maanantaina iltapäiväkolmelta Bonnissa pidettävillä harjoituksilla.

– Pääjuttu on pitää pääjuttu mielessä, kuten sanomme. Olemme täällä vain voittamassa. Siitä on kyse bisneksessämme, Iisalo totesi.

Tuomas Iisalo hieroo käsiään.

Tuomas Iisalo sysäsi viime viikolla Bundesliigan mestaruustaistossa suosikin aseman Alba Berliinille ja Bayern Münchenille, vaikka Bonn voitti runkosarjan häviten vain kahdesti. Kuva: All Over Press

Bonn on Iisalon johdolla kaatamaan isompiaan jatkuvasti kauden mittaan. Joukkuetta on kauden mittaan kutsuttu tuhkimotarinaksi.

Suomalaisvalmentajalta kysyttiin vielä, millä nimellä Bonnia pitäisi kutsua.

– Mestareiksi! Iisalo päätti leveä hymy kasvoillaan.

Iisalo valittiin viime viikolla jo toista kertaa peräkkäin Bundesliigan vuoden valmentajaksi. Viikonloppuna hänet nimettiin myös Mestareiden liigan vuoden valmentajaksi.

Iisalon valmentajaveljesten tulenarka yhteistyö johti roihuavaan menestykseen Saksan korisliigassa: ”Meni naama naamaa vasten huutamiseksi”

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *