• 31 maaliskuun, 2023

Donald Trumpia vastaan nostettiin syyte aikuisviihdenäyttelijän hiljaiseksi maksamisesta


Kyseessä on historian ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti asetetaan rikossyytteeseen.

Donald Trump kampanjoimassa

Kyseessä on historian ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti asetetaan rikossyytteeseen. Trump kampanjatilaisuudessa Wacossa Texasissa 25. maaliskuuta. Kuva: EPA-EFE

Laura Kangas,

Kai Jääskeläinen

Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan on nostettu rikossyyte epäiltyyn vaalirahoituksen väärinkäyttöön liittyen. Valamiehistö Manhattanilla äänesti syytteiden nostamisen puolesta. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Trumpin odotetaan antautuvan Manhattanin piirisyyttäjälle ensi viikon alussa, kertoo piirisyyttäjän edustaja. Syyttäjän toimisto on ollut yhteydessä pidättämisen järjestelyistä Trumpin asianajajien kanssa.

Tarkat syytekohdat julkistetaan syytteenluvussa.

Syyte liittyy Trumpin rooliin aikuisviihdenäyttelijä Stephanie Cliffordin (taiteilijanimeltään Stormy Daniels) hiljaiseksi maksamisessa vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana.

Cliffordin väitetään olleen suhteessa Trumpin kanssa, minkä Trump on kiistänyt.

Trumpin vuoden 2016 vaalikampanja oli täydessä vauhdissa, kun Clifford sai omien sanojensa mukaan 130 000 dollarin maksun Trumpin asianajaja Michael Cohenilta, jotta hän ei kertoisi suhteesta.

Vaikka vaikenemisesta maksaminen itsessään ei ole laitonta, Trumpin epäillään merkinneen maksun yhtiönsä oikeudenkäyntikuluksi, mikä olisi valhe.

Kyseessä on historian ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti asetetaan rikossyytteeseen.

Trump kutsui syytettä odotetusti noitavainoksi

Trump kommentoi tietoja syytteestä kutsumalla valamiehistön päätöstä poliittiseksi vainoksi ja korkeimman tason vaalihäirinnäksi. Lisäksi hän syytti demokraattipuoluetta valehtelusta ja pakkomielteestä saada hänet kiinni.

– He ovat tehneet jotain käsittämätöntä. He nostivat syytteet täysin viatonta henkilöä vastaan, Trump sanoi lausunnossaan.

– Uskon tämän noitavainon vielä kostautuvan massiivisesti Joe Bidenille, Trump sanoi.

Asianajaja Alina Habban mukaan Trump on Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän uhri, kertoo uutiskanava CNN.

– Entinen presidentti, nykyinen presidenttiehdokas sekä ystäväni Donald J. Trump on korruptoituneen ja vääristyneen oikeusjärjestelmän sekä historian uhri. Hänet puhdistetaan vielä epäilyksistä, sanoo Habba julkaisemassaan lausunnossa.

Myös Trumpin entinen asianajaja Cohen kommentoi rikossyytettä toteamalla, että kukaan ei ole lain yläpuolella – ei edes entinen presidentti.

– Nyt kun syyte on nostettu, on parempi antaa syytteiden puhua puolestaan, sanoo Cohen.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies ja republikaani Kevin McCarthy sanoo, että rikossyyte on ”peruuttamattomasti vahingoittanut” Yhdysvaltoja.

Lähteet: Reuters, AFP, APSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *