• 8 elokuun, 2023

HJK:n naisille miljoonarahoitus – uudella taustajoukolla kova tavoite


Helsingin Jalkapalloklubi tiedotti tiistaina, että jatkossa seuran naisten edustusjoukkue toimii omana osakeyhtiönään.

Muutoksella tavoitellaan ammattimaisempaa toimintaa naisten pääsarjajalkapallon parissa sekä tulevaisuudessa realistisia mahdollisuuksia jalkapalloammattilaisuuteen Suomessa.

Hankkeen alullepanijan ja päärahoittajan Sammeli Sammalkorven mukaan HJK oli jo pitkään miettinyt, kuinka naisten kilpajalkapalloilu saadaan seuraavalle tasolle.

– Tässä on kaupallinen mahdollisuus, sillä naisten jalkapallo on kansainvälisesti valtavassa nosteessa. Toisaalta tässä on myös mahdollisuus tehdä konkreettinen tasa-arvoteko jalkapallossa ja joukkueurheilussa ylipäänsä. Tasa-arvo on kuitenkin vielä aika kaukana ja tämä on vain pieni teko, jolla pyritään tuomaan tasa-arvoa joukkueurheiluun.

Rahoitusta kerätty ”toista miljoonaa” euroa

Hankkeessa HJK:n naisten edustajoukkue yhtiöitetään omaksi osakeyhtiökseen, jonka taustalle on haettu sijoittajia. Rahoitusta on kerätty Sammalkorven mukaan ”toista miljoonaa”. Viidessä vuodessa osakeyhtiön on tarkoitus saavuttaa merkittävää liikevaihtoa ja saada toiminta kannattavaksi.

HJK:n Kansallisen liigan sarjapaikka ja kilpailutoiminta ovat toimineet tähän saakka HJK ry:n alla, joka vastaa myös seuran ruohonjuuritoiminnasta. Jatkossa naisten edustusjoukkue on miesten edustusjoukkueen tavoin oman osakeyhtiönsä alla.

Myös HJK ry on hankkeessa mukana yhtenä pääomistajana.

Sammalkorven mukaan osakeyhtiön perustaminen on välttämätöntä, jotta kestävää urheilullista ja taloudellista menestystä on mahdollista saada aikaan. Samalla Kansallisesta liigasta tavoitellaan kilpailullisempaa ja taloudellisesti kannattavampaa.

– Eurooppalaiset suurseurat ovat ymmärtäneet, että miesten jalkapallon lisäksi on naisten jalkapallo, joka on mahdollista kaupallistaa. Se on kymmenien prosenttien vuosittaisessa kasvussa. Tämä potentiaali on hyödyntämättä Suomessa, Sammalkorpi summaa.

Sammeli Sammalkorpi.

Ohjelmistoyrittäjä Sammeli Sammalkorpi on HJK:n naisten uuden osakeyhtiön alullepanija ja päärahoittaja. Sammalkorpi on myös HJK:n naisten edustusjoukkuetta hallinnoivan osakeyhtiön hallituksen jäsen. Kuva: Hans-Peter Dhuy / Yle

– Eikä tarvitse katsoa edes kovinkaan kauas. HJK oy on saanut tämän miesten puolella toimimaan.

Hankkeen toisen ankkurisijoittajan Mariet Louhennon mukaan osakeyhtiöllä tavoitellaan ammattimaisesti toimivaa taloudellista kokonaisuutta, mikä mahdollistaa laadukkaan tekemisen urheilupuolella.

– Projektissa on kyse mahdollisuudesta kehittää HJK:n naisten edustusjoukkueen toimintaa ammattimaisemmaksi, Louhento selventää.

Oppeja tarkoitus jakaa Kansallisen liigan tasolla

Louhento on myös Kansallisen liigan hallituksen puheenjohtaja, minkä lisäksi hän on edistänyt naisten jalkapallon asemaa Suomen Palloliiton hallituksessa.

Hän kuvaa järjestelyä start up -hankkeeksi, josta mukaan lähtevät sijoittajat saavat myös merkityksellisyyttä. Tavoitteena eivät ole pikavoitot, vaan kestävä ja taloudellisesti kannattava toiminta, mikä kannattelee tulevaisuudessa pelaajien laadukasta arkea.

Jatkossa osaamista on tarkoitus jakaa Kansallisen liigan tasolla.

– Liiga tulee paremmaksi, kun joukkueet ja seurat taustalla kehittyvät.

Osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi valittu mediayrittäjä Anu Ubaud korostaakin, että isossa kuvassa kyse on lopulta suomalaisen naisjalkapallon yhteisestä kehittymisestä.

Tavoitteissa on ottelutapahtumien ja yhteistyökumppanuuksien kautta tapahtuva jalkapalloliiketoiminnan kasvu. Molemmissa on lopulta kyse naisjalkapallon yleisöpotentiaalista, mutta myös tasa-arvosta.

Kaupallisen potentiaalin ja urheilumenestyksen lisäksi sijoittajille ja yhteistyökumppaneille onkin tarjolla yhteiskunnallisen tasa-arvoteon ja urheilun yhdenvertaisuuden edistämisen ikkuna. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Suomessa naisten jalkapallon parissa ammattilaisuutta voidaan pitää realistisena vaihtoehtona.

– Haaveilemme maailmasta, jossa kaikilla lapsilla on aidosti jalkapallon saralla yhtäläiset mahdollisuudet unelmiin. Tällaisilla teoilla on valtavasti merkitystä, Ubaud toteaa.

Anu Abaud.

Viestintäalan yrittäjä Anu Ubaud on uuden osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Hans-Peter Dhuy / Yle

Esimerkin voimaan uskoo myös HJK ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Suomen Palloliiton hallituksen jäsen Kimmo Lipponen, joka nähdään myös uuden yhtiön hallituksessa. Lipponen toivoo, että tulevaisuudessa nuorten tyttöjen idolit löytyvät paikallisista seuroista.

– Kaikilla jalkapalloa pelaavilla lapsilla pitää olla mahdollisuus unelmoida ammattilaisuudesta. Autetaan tyttöpelaajia konkretisoimaan unelma siten, että se on mahdollista Suomessa.

Ammattilaisuus vaatii taustalleen ammattimaisuutta

Lipposen mukaan uusi järjestely tähtää siihen, että joukkue taistelee joka vuosi mestaruudesta kotimaassa sekä pelaa otteluita kansainvälisissä kilpailuissa. HJK:n pelaajapolun yläpäähän ja naisten edustusjoukkueen toiminnalle Lipponen toivoo muutoksilla piristysruisketta.

– Rehellisyyden nimissä ammattimaisuudessa ollaan jo pitkällä, mutta ammattilaisuudessa on vielä tekemistä, jotta esimerkiksi pelaajien taloudelliset korvaukset alkavat nousta.

Kimmo Lipponen.

Yritysvastuun parissa työskentelevä Kimmo Lipponen on HJK ry:n hallituksen puheenjohtaja sekä uuden osakeyhtiön hallituksen jäsen. Kuva: Hans-Peter Dhuy / Yle

Lipposen mukaan kansainvälinen kärki menee todella kovaa ja Suomessa on täysi työ pysyä kansainvälisen kehityksen mukana. Esimerkiksi Ruotsissa on tehty esimerkillistä työtä.

– Ei USA:n kaataminen sattumaa ollut, vaikka kyse olikin millimetreistä, Lipponen viittaa sunnuntaina MM-kisoissa nähtyyn trilleriin.

Ubaudin, Sammalkorven, Louhennon ja Lipposen lisäksi uuden osakeyhtiön hallitukseen kuuluu markkinointiviestinnän ja urheilusponsoroinnin parissa pitkään työskennellyt Hasse Eranka. Tällä hetkellä osakeyhtiö hakee toimitusjohtajaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *