• 17 huhtikuun, 2023

RKP on kuin karkkikaupassa, arvioi politiikan tutkija puolueen roolia hallitustunnusteluissaEduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan keskusta jää todennäköisesti oppositioon ja aikoo iskeä perussuomalaisiin sieltä käsin.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kommentoi hallitustunnusteluja.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että hallitustunnusteluissa avainasemassa on RKP.

Jokisipilä on aiemmin pitänyt kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostamaa porvarihallitusta todennäköisempänä vaihtoehtona kuin kokoomuksen ja SDP:n sinipunahallitusta. Ero on hänen mielestään kuitenkin tasoittunut RKP:n viimeaikaisten lausuntojen myötä.

– RKP:llä on kyllä aika kadehdittava tilanne. He ovat kuin karkkikaupassa ja pystyvät peluuttamaan näitä kahta vaihtoehtoa keskenään.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kertoi aiemmin tänään, että puolueella on näkemyseroja sekä perussuomalaisten että SDP:n kanssa. Jokisipilä pitää epätodennäköisenä, että RKP lähtisi horjuttamaan porvarihallitusta, jos kokoomus ja perussuomalaiset löytävät yhteisen sävelen.

– Se pohdinta menee heillä siihen, kumpi on voimakkaampi voima: epämiellyttävyys, joka liittyy hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa, vai houkuttelevuus päästä tekemään oikeistolaista talouspolitiikka kokoomusjohtoisessa hallituksessa.

Eduskuntapuolueet vastaavat hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok.) kysymyksiin huomenna. Orpo jakoi puolueille perjantaina 24 kysymystä hallitusneuvottelujen pohjaksi.

”Keskusta hioo kynsiään”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on toivonut keskustaa hallitukseen. Jokisipilän mukaan keskustan avulla perussuomalaiset pystyisi pelitaktisesti ikään kuin kiertämään RKP:n.

– Varmasti on monia sellaisia kysymyksiä, joissa perussuomalaiset ja keskusta ovat hyvinkin lähellä toisiaan, esimerkiksi kansallisessa metsäpolitiikassa tai EU-kysymyksissä.

Keskusta on ilmoittanut jäävänsä oppositioon. Jokisipilä uskoo, että oppositiosta käsin keskusta valmistautuu hyökkämään nimenomaan perussuomalaisia vastaan.

– Ehkä keskusta hioo kynsiään päästäkseen iskemään perussuomalaisten kimppuun, koska tosiasia on se, että perussuomalaiset on onnistunut viime vaaleissa horjuttamaan keskustaa sen perinteisillä kannatusalueilla.

Jokisipilä muistuttaa kuitenkin, että vaikka keskustan oppositioasema on todennäköinen, puolue käänsi kelkkansa samassa asiassa myös vuonna 2019 heikon vaalituloksen jälkeen.

Katso koko A-studion lähetys täältä.

Voit keskustella artikkelista keskiviikkoon kello 23 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *