• 24 toukokuun, 2023

tunti ilman puhelinta päivässä – vertaa tässä jutussa kännykän käyttöäsi muihin


Pystytkö olemaan yhden kokonaisen tunnin ilman älypuhelinta? Jos et, puhelin saattaa häiritä elämääsi liikaa.

Virallisia ruutuaikasuositusta aikuisille ei ole ole olemassa, mutta psykologian tohtori ja aivoasiantuntija Mona Moisala ehdottaa, että jokaisen aikuisen kannattaisi viettää vuorokaudessa vähintään tunnin ilman puhelinta. Sen ajan hän pyhittäisi esimerkiksi liikuntaan, ruuanlaittoon, lukemiseen, ulkoiluun tai läsnäoloon läheisten parissa.

Onni Afoumou, 23, huomasi pari vuotta sitten turvautuvansa puhelimeensa kuin lapsi tuttiin: hän kaivoi sen toistuvasti esiin epämukavassa tilanteessa, kuten bussia odottaessa.

Ruutuaikaa kului enemmän kuin hän olisi toivonut, eikä sen rajoittaminen tahtonut onnistua.

– Saatoin huomata selkeitä vieroitusoireita, kuten ärtymystä tai levottomuutta.

Kun pandemia-aikana kotiin eristäytymisestä tuli normi, mieli oli muutenkin maassa. Etenkin Facebookissa ja Instagramissa hän vertaili itseään muihin, mikä ruokki pahaa oloa entisestään.

Ratkaistakseen ongelman Afoumou hankki uusvanhan nokialaisen ilman nettiyhteyttä tai somesovelluksia.

Vieroittautuminen ei kuitenkaan ollut niin yksinkertaista. Hän tarvitsi jatkuvasti pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen HSL:n lippusovellusta, nettipankkia, Spotifyta tai sähköpostia. Älypuhelin alkoi kulkea taas taskussa ja some sen mukana.

– Minulla oli aina molemmat kännykät messissä.

Videolla Onni Afoumou kertoo, kuinka päätyi kahden puhelimen loukkuun.

Aivoasiantuntija: älyominaisuuksista riisuttu puhelin on hyvä idea

Aivoasiantuntija Moisalan mukaan ihmisen käyttäytymisen huippuasiantuntijat ovat suunnitelleet somesovellukset niin, että ne kutkuttelevat mahdollisimman tehokkaasti aivojen mielihyväkeskusta.

– Ei ole ihme, että ollaan koukussa niihin älylaitteisiin. Se on ihmeellistä, jos joku ei ole.

Hän ajattelee, että liiallinen somen selaaminen on pois kaikesta muusta, kuten unesta, liikunnasta ja kasvokkaisista kohtaamisista.

Jos väsyneenä alkaa selata Tiktokia, aivot eivät tutkijan mukaan palaudu päivän rasituksista.

  • Lue myös: Näennäisen rentouttava lyhytvideoiden selailu on aivoille kovaa työtä

Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet useissa maissa siitä lähtien, kun älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttö on yleistynyt. Asiantuntijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, onko asioilla syy-yhteyttä.

Onni katsoo läppäriä ja selaa puhelinta sängyssä.

Youtube lohkaisee Afoumoun someajasta leijonanosan. Hän ei pidä opettavaisten videoiden katselua pahana. Kuva: Sakari Piippo / Yle
  • Lue myös: Kun Leo Kortteen älypuhelin hajosi, hänen itsetuntonsa koheni – tutkijat kiistelevät nyt meitä kaikkia koskevasta ongelmasta

Aivoasiantuntija Moisala pitää älyttömään puhelimeen siirtymistä hyvänä ideana, jos puhelinkoukku häiritsee.

– Some on kuin karkkia aivoille. Karkkikulhoa ei tarvitse jatkuvasti pitää nenän edessä.

Niin sanotuista dumb phoneista eli uusvanhoista älyttömistä puhelimista on tullut ilmiö Yhdysvalloissa, raportoi CNBC.

Älypuhelimet jyräävät ne suosiossa edelleen, mutta yksinkertaisille puhelimille on markkinansa erityisesti nuorten keskuudessa.

Suomessakin on kuluttajia, jotka suosivat yksinkertaisia peruspuhelimia. Gigantissa ilmiö näkyy jo myyntitilastoissa.

– Klassisten puhelimien kiinnostus on orastavassa nousussa Gigantissa, minkä vaikutus näkyy myynnin osuuden pienenä kasvuna, kertoo Gigantin telecom-tuotteiden myyntipäällikkö Jyri Helistö.

Verkkokauppa.comissa ja Powerissa ei toistaiseksi ole huomattu peruspuhelimien myynnissä muutosta.

Afoumou löysi ratkaisun puhelinriippuvuuteen Kiinasta

Onni Afoumou pääsi lopulta kahden puhelimen loukusta. Puolisen vuotta sitten hän nimittäin löysi kiinalaisvalmisteisen Qin F22 Pro -minikännykän, jossa on älyominaisuudet mutta hyvin pieni näyttö ja fyysinen näppäimistö. Hän pyrkii nyt käyttämään yksin sitä.

– Kännykän käyttö on vähentynyt huimasti. Kiinalaisen puhelimen näyttö on niin pieni, ettei sitä tee mieli käyttää ajan hukkaan.

Hän kokee, että omalla kohdallaan somen haitat ylittävät hyödyt, vaikka siellä törmääkin myös hyödylliseen tietoon ja kiinnostaviin ajatuksiin.

– Esimerkiksi Youtube haluaa, että olen siellä mahdollisimman kauan. Siksi se suosittelee videoita, jotka saavat minut todennäköisesti klikkaamaan. Sen toiminta perustuu tunteiden herättämiseen esimerkiksi vihaa tai pelkoa lietsomalla. Käyttäjän hyvinvointi ei ole yhtiöiden mielessä.

Onni lukee kirjaa sohvalla ja silittää kissaa.

Afoumou on poistanut tilinsä esimerkiksi Facebookista sekä Jodelista ja ottanut taukoja Instagramista sekä Redditistä. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Kun tyhjä hetki yllättää, Onni Afoumou ei enää automaattisesti tartu puhelimeen.

– Mietin kahdesti, alanko katso puhelimella Youtube-videoita, lukisinko sittenkin kirjaa tai yrittäisinkö vain olla läsnä hetkessä.

Somenatiivien vinkit puhelinriippuvuutta vastaan

Yle kysyi lukijoilta, millä keinoin he rajoittavat somen käyttöä älypuhelimellaan. Vastauksia tuli yli 200. Monet kertoivat asettaneensa ruutuaikarajoituksia, poistaneensa koukuttavia sovelluksia tai pyhittäneensä tiettyjä tiloja tai ajankohtia puhelimettomalle olemiselle.

Olen poistanut somesovellusten pikakuvakkeet. En enää avaa niitä satunnaisesti ajattelematta, vaan ainoastaan tarkoituksella. Pari kertaa vuodessa pidän kokonaan sometauon. Youtube tosin on käytössä silloinkin. Minulla on tinnitusta, joten kuuntelen nukkuessani valkoista kohinaa.

Eeli Kinnunen, 25

Blokkaan tai hiljennän viikoittain tilejä, joiden sisältö on häiritsevää tai epäinspiroivaa. Näin uutta sisältöä tulee harvemmin, mutta se on viihdyttävämpää ja inspiroivampaa. Siten suojelen mielialaani.

Tessa Honkanen, 23

Hankin Doron senioiripuhelimen ja annoin älypuhelimeni kaverille säilytettäväksi. Kun joskus tarvitsen sitä esimerkiksi deittisovelluksen tai verkkopankin käyttämiseen, joudun hakemaan sen ja palauttamaan pian takaisin. Katson Whatsapp- ja Telegram-viestit sekä sähköpostit tietokoneelta. Minulla tosin ei ole kotona modeemia, joten käytän avointa verkkoa esimerkiksi kirjastossa.

Jukka Eräpuro, 23

Kun minun pitäisi keskittyä luentoon tai lukea, laitan puhelimen toiseen huoneeseen tai takin taskuun. Tenttien tai tehtävien palautuspäivämäärien lähetyessä poistan Instagramin. Olen tehnyt niin tänä vuonna jo neljä kertaa. Asensin puhelimeeni myös ruutuaikarajoituksen.

Eveliina Oinonen, 21

Miten sinä olet rajoittanut puhelimen käyttöäsi? Voit keskustella aiheesta torstaihin 25. toukokuuta kello 23 saakka.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *