• 5 toukokuun, 2023

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti surunvalittelunsa – näin suomalainen hiihtoperhe muistaa edesmenneen ”Äiteen” elämää


Siiri Rantanen kosketti suomalaista urheilukansaa elämänilollaan ja myönteisellä asenteellaan. Hiihtoperhe muisteli naisurheilun pioneeria lämmöllä.

Siiri Rantanen hiihtää Lahden MM-kisoissa 2017.

Lahden MM-kisojen yleisö antoi suuret suosionosoitukset Siiri Rantaselle 2017. Kuva: Yle / Tomi Hänninen

Anu Karttunen,

Laura Arffman

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Siiri Rantanen rupattelevat

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Siiri Rantanen Lahden MM-hiihdoissa 2017. Kuva: Jarno Kuusinen

Anne Kyllönen: Iso suru-uutinen

Sotshin olympiakisojen viestihopeamitalisti Anne Kyllönen kertoi seuranneensa Siiri Rantasen elämää median kautta aktiivisesti.

– Oli kyllä iso suru-uutinen iltaan. Siiri ”Äitee” Rantanen on ollut suomalaisessa naismaastohiihdossa todellinen uranuurtaja. Ilon ja positiivisen energian lähettiläs, Kyllönen viestitti.

– Suurella mielenkiinnolla luin aina Äiteen haastatteluja. Hänellä oli aina jotain todella tärkeää oppia elämästä sanottavana.

Kyllönen ei päässyt koskaan tapaamaan Rantasta kasvotusten, mutta kuuli lähipiiristään hänestä paljon.

– Äitini täti, joka harrasti myös kilpahiihtoa, kertoi minulle usein lämmöllä muistellen Siirin urasta, kun olin nuori.

Siiri Rantanen sai Urheilugaalassa 2017 Elämänura -palkinnon.

Siiri Rantanen sai Urheilugaalassa 2017 Elämänura -palkinnon. Kuva: Tomi Hänninen

Sprinttihiihdon maailmanmestari Pirjo Muranen kertoi, ettei hän tavannut Siiri Rantasta montaa kertaa, mutta kohtaamiset ovat jääneet hyvin mieleen.

– Aito, rehellinen legenda, jonka tekemisiä olen etäältä seurannut. Periksiantamattomuus on ollut varmaan yksi merkittävä vahvuus, joka on vienyt häntä monessa pitkälle, myös pitkän elämän salaisuus, Muranen viestitti.

– Hänestä puhuttaessa nousee myös mieleen se, kuinka hän piti itsestään huolta liikkumalla. Liikunnallinen elämäntapa on kannatellut pitkälle monessa suhteessa. Ihailtava ja kunnioittava esimerkki kaikille ihmisille.

Matti Heikkinen: Iso osa suomalaista hiihtohistoriaa poissa

Suru-uutinen Siiri Rantasen poismenosta tavoitti maailmanmestari ja Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkisen Oslosta.

– Iso osa suomalaista hiihto- ja urheiluhistoriaa poistui joukostamme, Heikkinen kirjoitti.

– Ohimennen tapasin pari kertaa, mutta eihän hänen persoonaansa voinut olla huomaamatta. Hiihtämällä kovaa ja puhumalla suoraan hän oli urheilun kontekstissa naisten aseman uranuurtaja ja edelläkävijä.

Siiri Rantanen hiihtää

Siiri Rantanen näytti hiihtämisen mallia Lahden MM-hiihdoissa 2017. Kuva: Jarno Kuusinen

Moninkertainen maailmanmestari Virpi Sarasvuo (ent. Kuitunen) piti Siiri Rantasta edelläkävijänä, jonka elämänmyönteinen luonne teki vaikutuksen.

– Siiri Rantasesta huokui elämänilo ja huumori. Hän on kirkkaasti loistava helmi naisurheilun ketjussa. Rantanen loi omalla menestyksellään ja asenteellaan mahdollisuuksia tuleville naisurheilijoille, Sarasvuo viestitti.

– Voimia läheisille luopumiseen ja surutyöhön.

Siiri Rantasesta kertova dokumentti Äitee – Sisulla voittoon nähdään TV2:ssa ensi viikon lauantaina 13.5 klo 17.15 Superpesis-ottelun jälkeen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *