• 29 maaliskuun, 2023

Venäjän suurlähettiläs pelottelee Ruotsia ja Suomea Nato-hakemuksen takia – Ruotsin ulkoministeriö kutsuu venäläisen puhutteluun


Venäjän Tukholman-suurlähettilään mielestä uudet jäsenmaat vihollismielisessä liittoumassa ovat laillisia vastahyökkäyskohteita. Ruotsin ulkoministerin mukaan vaikutusyrityksiä ei hyväksytä.

Viktor Tatarintsev takanaan ruotsalaissotilaita.

Venäjän Tukholman-suurlähettiläs Viktor Tatarintsev väittää Ruotsin hakeneen Naton jäsenyyttä harhaanjohdettuna. Kuvassa Tatarintsev Ruotsin Valtiopäivätalon edustalla 14. syyskuuta 2021. Kuva: Patrik Österberg / AOP

TUKHOLMA Venäjän Tukholman-suurlähettiläs pelottelee Ruotsia ja siinä sivussa myös Suomea Nato-jäsenyyden seurauksilla.

Viktor Tatarintsevin pitkä kirjoitus (siirryt toiseen palveluun) ilmestyi suurlähetystön sivuilla eilen illalla ja siitä uutisoivat ensimmäisinä Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) ja Expressen (siirryt toiseen palveluun).

Kirjoituksessa suurlähetilläs ei jätä epäselväksi, että Ruotsin Nato-ratkaisu ja hakemus on suuri virhe ja perustuu ruotsalaisten harhaanjohtamiseen. Suurlähettiläs perustelee näkemyksiään muun muassa lukuisilla tavallisten ruotsalaisten yhteydenotoilla, joita Venäjän lähetystö on saanut.

Tatarintsevin mukaan on tunnettua, että Ruotsia on alettu hivuttaa Natoon jo kauan ennen ”Ukrainan erikoisoperaation” alkua. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Suurlähettilään mukaan käsky Ruotsin itsenäisyydestä luopumiseen tuli Yhdysvaltain pääkaupungista Washingtonista. Sen mukaan Ruotsin pitää luopua itsenäisyydestään, koska ”me tarvitsemme koko Pohjois-Euroopan Naton uudeksi rintamaksi Venäjää vastaan”, Tatarintsev väittää.

Suurlähettilään mukaan Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien seurauksena Naton ja Venäjän raja on kaksi kertaa pitempi kuin aiemmin.

– Jos joku luulee, että tämä jotenkin parantaa Euuropan turvallisuutta, voitte olla varmoja että vihollisliittouman uudet jäsenmaat ovat laillisia kohteita Venäjän vastatoimille, myös sotilaallisille, suurlähettiläs Tatarintsev kirjoittaa.

Ruotsin ulkoministeriö kutsuu suurlähettilään kuultavaksi

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström vastasi aamupäivällä suurlähettilään kommentteihin sanomalla, että Tatarintsev kutsutaan ulkoministeriöön kuultavaksi.

Billströmin mukaan suurlähettiläälle tehdään kuulemisessa selväksi, ettei Ruotsi hyväksy tällaista ilmeistä vaikutusyritystä.

– Ruotsin turvallisuuspolitiikan määrää Ruotsi, eikä kukaan muu, ulkoministeri painottaa lausunnossaan, josta uutisoi Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin radion (siirryt toiseen palveluun) uutistoimituksen haastattelema Ruotsin Ulkopoliittisen instituutin tutkija Gunilla Herolf pitää suurlähettilään kirjoitusta kömpelönä yrityksenä vaikuttaa Ruotsiin ja ruotsalaisiin.

Hänen mukaan on epätodennäköistä, että joku ruotsalainen kääntyisi vastustamaan Ruotsin Nato-jäsenyyttä kirjoituksen perusteella.

Ennen Ruotsin ulkoministerin kommenttia julkaistussa uutisessa Herolf kehottaa hallitusta jättämään suurlähettilään puheet huomiotta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *