• 22 huhtikuun, 2023

Tampereella rakennettiin uudelleen parin neliön koppi, jolla ei ole mitään varsinaista käyttötarkoitusta


Satamavastaava Tuomas Salovaara toivoo, että uudestaan rakennettua koppia arvostetaan kulttuurikohteena. Kopin alkuperäinen käyttötarkoitus on jäänyt hänelle mysteeriksi.

Muutaman neliön kokoista vedenkorkeuden mittauskoppia rakennettiin talven aikana, ja se nostettiin paikoilleen Pyynikille tällä viikolla. Kaupungilta toivotaan, että koppia arvostetaan kulttuurikohteena. Video: Valtteri Kujansuu / Yle, Marjut Suomi / Yle.

Manu Saarela,

Valtteri Kujansuu

– Ympäristön vaaliminen on monessa kohtaa kohtuullisen helppoa. Pienellä vaivalla saadaan säilytettyä paljon asioita meille ja tuleville.

Näin sanoo Tuomas Salovaara, joka päätti ottaa kontolleen Tampereen Pyynikillä Joselininniemessä sijaitsevan vanhan vedenmittauskopin kunnostamisen.

Koppi sijaitsee ihan Pyhäjärven kyljessä ja sen kyljessä kulkee mitta-asteikko, josta on mitattu vedenkorkeuksia. Sen sijaan itse kopilla ei ole mitään varsinaista käyttötarkoitusta. Kopin alkuperäinen rakentamissyy on myös Tuomas Salovaaralle mysteeri.

– Onko tässä sitten juotu kahvit sen päälle, kun vedet on käyty mittaamassa, Salovaara naurahtaa.

Alkuperäinen koppi oli vanha, ikää sillä oli arviolta 70–100 vuotta. Koppi oli päässyt niin huonoon kuntoon, että tilalle päätettiin rakentaa kokonaan uusi.

– Yhdessä maakuntamuseon kanssa keskusteltiin ja todettiin, että parasta on tehdä samalla mallilla sellainen kuin aikanaan ollut, Salovaara sanoo.

Muutaman neliön kokoista vedenmittauskoppia rakennettiin talven aikana, ja se nostettiin paikoilleen tällä viikolla.

Alkuperäisen kopin sisällä oli Salovaaran mukaan ollut mittauksiin liittyvää teknistä laitteistoa. Uusi on kuitenkin tyhjä.

Hymyilevä Tuomas Salovaara osoittaa kohti hänen takanaa olevaa vihreäksi maalattua pientä rakennusta.

Tampereen kaupungin satamavastaava Tuomas Salovaara halusi kunnostaa Pyynikin vedenmittauskopin. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Salovaaran mielestä on tärkeää, että vastaavia kohteita entisöidään kulttuurillisista syistä. Suurempia perusteluita rakennushankkeen toteuttamiselle ei tarvinnut ylemmille tahoille esittää.

– Minun tehtäväni on fasilitoida tällaisia asioita Tampereen satamilla ja rannoilla. Kaupungilla on tietysti myös tahto pitää Tampereen kulttuuriperintö kunnossa, Salovaara kertoo.

Myös Näsijärven puolella Lapinniemessä on vedenkorkeuden mittauskoppi. Näiden lisäksi Tampereella on kaksi vedenvirtaaman mittauskoppia Tammerkosken yläjuoksulla.

Niemen nokassa on pieni vihreäksi maalattu rakennus. Rakennuksen edessä vedessä on muutama jäälautta.

Vaikka vanhan vedenmittauskopin katto oli romahtanut, pystyttiin sitä käyttämään mallina uutta rakentaessa. Koppi on pari metriä tämänhetkisen veden pinnan yläpuolella. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

”Toivon, ettei sitä tulla heti töhrimään”

Joselininniemessä sijaitsevaa mittauskoppia ei aiemmin oltu katsottu tarpeelliseksi ylläpitää sen käytännön hyödyn puutteen vuoksi sekä siksi, ettei sen kunnostustyöt kuulu suoraan kenenkään toimialalle.

Vastuun uuden kopin rakentamisesta ottanut Tuomas Salovaara toivoo, että sitä arvostetaan kulttuurikohteena.

– Toivon, ettei sitä tulla heti töhrimään. Muutama vuosi päästäisiin eteenpäin siten, ettei tarvitsisi tulla maalailemaan.

Uudenkarhean kopin ovi on tällä hetkellä pulttilukolla kiinni. Avautuuko se koskaan?

– En tiedä. Mietitään jos tähän avataan kesäkioski, Salovaara sanoo hymyillen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida sunnuntaihin kello 23:een.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *