- 3 maaliskuun, 2023
sadoilla tuhansilla velallisilla on etu, josta ei nykytilanteessa uskalleta luopua
Hypon mukaan vanhat edulliset korkosuojaukset muodostavat jo kannustinloukun, joka estää asunnonvaihtoaikeet. OP:ssa ilmiötä ei tunnisteta.
Asuntomarkkinoille on korkojen nousun myötä syntynyt uudenlainen kannustinloukku.
Sadat tuhannet asuntovelalliset ovat matalien korkojen aikana ottaneet lainaansa korkosuojan tai kiinteän koron. Korkotason pompatessa niistä on tullut erityisen kannattavia eikä niistä haluta luopua.
Se hidastaa muuttoaikeita, sillä pankkia vaihtaessa korkosuojaa ei sellaisenaan saa mukaan. Vanhakin pankki voi muuttaa hinnoittelua, jos lainan vakuus vaihtuu. Asian nosti esiin asuntolainoittaja Hypo tuoreessa markkinakatsauksessaan.
– Tästä on syntynyt asuntomarkkinoille uudenlaista kitkaa, joka heijastuu myös kauppamääriin tällä hetkellä, sanoo Hypon ekonomisti Juho Keskinen.
Hypon arvion mukaan erilaisia kiinteitä korkoja tai korkosuojauksia on noin 300 000 suomalaisella.
Näiden lisäksi asuntomarkkinaa hyydyttävät ne asuntovelalliset, joilla korontarkistuspäivä on vasta tulossa ja jotka eivät sitä ennen halua luopua halvemmasta korosta. Kun heidät lasketaan mukaan, kannustinloukku koskettaa Hypon mukaan lähes miljoonaa asuntovelallista.
Keskisen mukaan oikein ajoitetulla korkosuojalla saavutettu säästö voi olla jopa satasia kuussa nyt kun 12 kuukauden euribor lähentelee jo neljää prosenttia.
Verotuloja jää saamatta
Asuntomarkkinoiden kannustinloukku purkautuu Hypon mukaan hitaasti. Korkosuoja tai kiinteä korko otetaan tyypillisesti pitkäksi ajaksi, esimerkiksi kymmeneksi vuodeksi.
– Tällaisessa tilanteessa haittavaikutuksia voi olla myös yhteiskunnalle. Esimerkiksi varainsiirtoverokertymä laskee, kun kauppoja jää toteutumatta, Keskinen sanoo.
Vaikutuksia voi olla myös työmarkkinoihin, jos ihmiset eivät korkeamman koron pelossa lähde muuttamaan lähemmäs työpaikkaa tai toiselle paikkakunnalle työn perässä.
Vaihtuvakorkoisissa lainoissa – siis niissä, joissa korkosuojauksia ei ole – kannustinloukku purkautuu hieman nopeammin, kun korontarkistuspäivät koittavat. Vuoden euribor ylitti prosentin rajapyykin kesäkuussa ja on noussut kesästä saakka vauhdilla.
– Seuraavan puolen vuoden aikana koittavat korontarkistuspäivät poistavat kannustinloukun tältä joukolta. Sitten meille jää vielä tämä 300 000 asuntovelallisen ryhmä, joilla on erilaisia kiinteitä korkoja tai korkosuojauksia, Keskinen sanoo.
OP: Ei todellinen ongelma
Suomen suurin asuntorahoittaja OP ei pidä asuntomarkkinoiden kannusteloukkua todellisena ongelmana.
– En tunnista ilmiötä, että korkosuojatulla lainalla olisi vaikutusta siihen, että asuntokauppaa ei käydä, sanoo OP:n henkilöasiakaspalveluista ja asumisen rahoituksesta vastaava johtaja Satu Nurmi.
Nurmi huomauttaa, että asunnonvaihtotilanteessa asiakkaan on kyllä mahdollista säilyttää vanha korkosuoja:
Jos myy vanhan asunnon ja ostaa uuden, vanhan asunnon lainaa ei tarvitse maksaa pois ja neuvotella uutta, vaan ainoastaan vakuus lainan takana vaihtuu. Näin korkosuojan voi pitää voimassa asunnonvaihtotilanteessa.
– Ja toisaalta jos uuteen kohteeseen tarvitseekin enemmän lainaa, uusi laina voidaan neuvotella vain lisäosasta, Nurmi kuvaa.
Pankkia vaihtaessa korkosuoja ei toki sellaisenaan siirry.
Nurmi ei silti usko, että vanhat edullisen koron lainat ovat merkittävä asuntokaupan hidastaja. Suurempi hidaste on yleisesti epävarma tilanne, joka on saanut ihmiset odottelemaan, mihin korot lopulta asettuvat.
Asuntomarkkina on hidastunut Suomessa poikkeuksellisella tavalla. Suomen Pankin tuoreen tilaston mukaan nostettujen asuntolainojen määrä oli tammikuussa matalin 20 vuoteen.
Koko maassa osakeasuntojen kauppa on romahtanut lähes 40 prosentilla vuodentakaisesta, kertoi puolestaan Tilastokeskus.