• 3 maaliskuun, 2023

Bussilakko saattaa päättyä tänään – heti kun neuvottelutulos on käsitelty, AKT:n edustaja kommentoi suorassa lähetyksessäLiittojen hallinnot käsittelevät neuvottelutulosta parhaillaan. Linja-autoalan ja huoltokorjaamoiden lakko alkoi keskiviikkoaamuna.

Päättyykö bussilakko? AKT:n hallinto käsittelee linja-autoalan neuvottelutulosta. Seuraamme työkiistan mahdollisia ratkaisunhetkiä AKT:n toimistolla Helsingin Hakaniemessä. Toimittajana Saara Hirvonen.

Linja-autoliikennettä ja huoltokorjaamoita koskevassa työkiistassa on saavutettu neuvottelutulos. Neuvottelutulos vaatii vielä liittojen hallintojen hyväksynnän.

Työntekijöitä edustavan Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n hallinto kokoontui käsittelemään neuvottelutulosta noin kello 21.30. Asian käsittely on pitkittynyt ja keskustelut ovat edelleen käynnissä.

Yle seuraa työkiistan mahdollisia ratkaisunhetkiä suorassa lähetyksessä Helsingin Hakaniemestä.

Myös Autoliikenteen työnantajaliitto ALT ry:n hallinto käsittelee neuvottelutulosta parhaillaan.

Jos hallinnot hyväksyvät sopimuksen, lakot päättyvät välittömästi ja työntekijät palaavat töihin viimeistään maanantaina, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kirjoittaa Twitterissä.

Takana pitkä sovittelupäivä

Kiistaa ratkottiin valtakunnansovittelijan toimistossa aamukymmenestä alkaen ja neuvottelut jatkuivat pitkälle iltaan.

Illalla noin kello kuuden aikaan neuvottelutulos saatiin ensin huoltokorjaamoalalle.

Pari tuntia myöhemmin sovittelija Jukka Ahtela kertoi Twitterissä myös linja-autohenkilöstöä koskevan neuvottelutuloksen syntymisestä.

Neuvottelutulos eroaa sovittelijan tekemästä sovintoehdotuksesta siten, että se on syntynyt kiistan osapuolten välisen neuvottelun tuloksena.

Tiistaina AKT hylkäsi linja-autohenkilökuntaa ja huoltokorjaamoja koskevan sovintoehdotuksen, ja sovun kariutumisen myötä linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamojen lakko alkoi keskiviikkona aamuyöllä.

Lakko on vaikuttanut laajasti etenkin paikallisliikenteeseen, ja myös osa koulukuljetuksista on jäänyt ajamatta.

Jos sovintoa ei synny, linja-autohenkilökunnan lakko päättyy ensi viikon perjantaina eli 10. maaliskuuta kello 3.00. Huoltokorjaamoiden lakko päättyy pari päivää aiemmin.

Näistä lähtökohdista sopua on sorvattu

Tällä viikolla AKT ja Satamaoperaattorit löysivät sovun ahtaajia koskevassa työkiistassa. Ahtaajat saavat 6,3 prosentin korotukset palkkoihin 25 kuukauden sopimuskauden aikana. Tämän päälle työntekijöille maksetaan 1 100 euron kertakorvaus eli niin sanottu myöhentämiserä.

Työnanantajia edustavan Satamaoperaattoreiden mukaan ahtaajien saamat korotukset noudattavat vientialojen viitoittamaa niin sanottua yleistä linjaa. AKT tavoitteli ahtaajille Saksan metalliteollisuuden sopimuksia mukailevaa 8,5 prosentin korotusta kahden vuoden aikana. Näin kovat korotukset jäivät kuitenkin saamatta.

Ahtaajien sopu ei sisältänyt AKT:n mukaan ”merkittäviä” tekstikysymyksiä, mutta linja-autoalan sopimukseen niitä haetaan. AKT on kertonut tavoittelevansa neuvotteluissa kuljettajille palkankorotusten lisäksi parempia työskentelyoloja.

Liiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) helpotusta haetaan etenkin linja-autonkuljettajien epäinhimmillisiin työpäiviin. AKT näkee, että kiire ja työpaine on lisääntynyt linja-autoliikenteessä ja nykyiset työehdot eivät enää vastaa todellisia työskentelyolosuhteita.

Työnantajia edustavan ALT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) AKT:n vaatimukset ovat olleet kohtuuttomia. ALT:n mukaan jo pelkästään työntekijäliiton esittämien työehtojen muutosten hintalappu yrityksille olisi mittava.

Miten joukkoliikenteen käyttäjät ottivat bussilakon vastaan? Yle seurasi lakon alkamista maaliskuun 1. päivä Helsingin keskustassa. Toimittajana Olli-Pekka Kursi.

Juttua päivitetään.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 4. maaliskuuta kello 23.00:een saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *