• 9 heinäkuun, 2023

Miki Liukkosen nimissä kerätään rahaa mielenterveystyöhön – ”Jokaisen on itse puntaroitava, onko se eettistä vai ei”


Taiteilijan poismeno on saanut ihmiset lahjoittamaan rahaa mielenterveystyöhön.

Författaren Miki Liukkonen i en svartvit närbild.

”Kuluttajakeräykseksi useiden kymmenien tuhansien eurojen saaminen kasaan muutamassa päivässä on poikkeuksellista. Lahjoittajat pitävät mielenterveysasioita tärkeänä”, kommentoi Maria Rahikka Miki Liukkosen muistolle perustettua keräystä. Kuva: Lauri Tamminen

Kulttuurinpuolustajat-niminen yhteisö on perustanut Miki Liukkosen muistoa kunnioittaakseen varainkeräyksen. Myös Kirjoittajaklubi lahjoittaa kurssinsa tuotoista osan mielenterveystyöhön Liukkosen muistoksi.

Liukkosen nimeä kantavan keräyksen on aloittanut Kulttuurinpuolustajat-niminen yhteisö. Sen tavoite on nostaa kulttuurin ja taiteen merkitystä yhteiskunnassa.

Alun perin keräyksen suunniteltiin olevan yhteisön sisäinen. Keräyksen saama suosio yllätti.

– Nuoren, lahjakkaan henkilön kuolema lamaannuttaa. Mietimme, miten voisimme auttaa. Kun saimme idean keräyksestä, otin yhteyttä Mikin läheisiin ja kustantamoon. Kaikkien mielestä tämä oli Mikiä kunnioittava tapa muistaa, kertoo yhteisön jäsen Aino Kivi.

Sunnuntai-iltapäivään mennessä ihmiset olivat lahjoittaneet Liukkosen nimeä kantavaan keräykseen jo hieman vajaa 50 000 euroa. Summa ohjautuu Mieli ry:lle, jonka tehtävänä on edistää mielenterveyttä, tarjota kriisiapua ja ehkäistä ongelmia.

Mieli ry:n varainhankintapäällikkö Maria Rahikka kommentoi, että jokaisen on itse puntaroitava, onko rahan kerääminen menehtyneen julkisuuden henkilön nimissä eettistä vai ei.

– On ymmärrettävää, että tällaisissa tilanteissa ihmisille herää voimakas auttamisen halu ja tarve tehdä jotain konkreettista esimerkiksi lahjoittamalla rahaa hyväntekeväisyyteen.

Mieli ry ei kuitenkaan itse perustaisi vastaavaa keräystä.

– Toivomme, ettei tällaisia tragedioita tapahtuisi. Rahan keräämisen sijaan meidän tehtävämme on viestittää palveluista, jotta ihmiset saisivat apua, sanoo Rahikka.

Tragediat näkyvät yhteydenotoissa

Rahikka kertoo, että keräyksiä perustetaan usein merkkipäivän tai läheisen menettämisen yhteydessä.

– Erilaiset tragediat näkyvät ihmisten yhteydenotoissa. Saamme enemmän lahjoituksia, vaikka emme itse tuo julkisuudessa uutisoituja tragedioita esille, Rahikka sanoo.

Rahikan mielestä Suomessa on haasteita nimenomaan mielenterveysongelmien ennaltaehkäisevässä työssä.

– On hyvä, että mielenterveysasioista puhutaan. Olemme huomanneet, että palveluihimme liittyviä linkkejä jaetaan sosiaalisessa mediassa enemmän silloin, kun mielenterveysasiat ovat otsikoissa, sanoo Rahikka.

Rahikka kertoo, että kerätyt rahat tullaan käyttämään kaikissa vaikeissa elämäntilanteissa olevien auttamiseen ja itsemurhien ehkäisyyn. Järjestö tarjoaa maksutonta kriisiapua puhelimitse, verkossa ja kasvokkain.

Keräyksestä uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *