• 18 heinäkuun, 2023

Donald Trumpia vastaan taistellut supertähti jättää jäähyväiset – tämä kaikki sinun pitää tietää alkavista jalkapallon MM-kisoista


Milloin ja missä pelataan?

Jalkapallon MM-kisat käydään Uudessa-Seelannissa ja Australiassa 20. heinäkuuta – 20. elokuuta. Naisten MM-kisoissa on ensimmäistä kertaa mukana 32 joukkuetta. Neljä vuotta sitten kisoihin pääsi 24 joukkuetta.

Heti torstain avausotteluissa ovat kentällä järjestävät maat: Uusi-Seelanti kohtaa Norjan ja Australia Irlannin.

MM-kisojen kisakaupungit kartalla. Australiassa pelataan Perthissä, Brisbanessa, Melbournessa ja kahdella stadionilla Sydneyssä. Uudessa-Seelannissa pelataan Aucklandissa, Hamiltonissa ja Dunedinissa.

MM-kisakaupungit ja stadionit kartalla. Kuva: Aleksi Hyvonen / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap

Avausottelut pelataan Aucklandissa ja Sydneyssä. Finaali pelataan Sydneyssä.

Mitä Yle tekee?

Yle näyttää kaikki MM-kisojen 64 ottelua suorina lähetyksinä sekä suomeksi että ruotsiksi selostettuina. MM-kisalähetykset starttaavat ennakkolähetyksellä TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 21.05 alkaen.

Lue myös: Kuukauden jalkapallojuhla alkaa! Katso tästä MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot

Tänäkin kesänä voit pelata supersuosittua Futistietäjä-peliä. Yle-sovelluksesta ja Ylen verkkosivuilta löytyvässä Futistietäjässä pääset veikkaamaan turnauksen tulokset avausottelusta mestaruusjuhliin asti. Parhaat tietäjät palkitaan tuotepalkinnoilla. Voit haastaa kaverisi myös kimppapeleissä.

Asiantuntija MM-jalkapallon voimasuhteista: ”Tulee todella herkulliset kisat!”

Futistietäjästä löydät myös jokaisen ottelun avausmaaliveikkauksen, jossa myös parhaat veikkaajat palkitaan.

Supersuosittu Futistietäjä on taas täällä! Osallistu kisaveikkaukseen ja voit voittaa palkintoja

Yle-sovelluksen ja Ylen kisasivujen kautta pysyt myös kärryillä kisojen kuumimmissa puheenaiheissa, voit katsoa kiinnostavimmiat klipit ja löydät tärkeimmät tilastot, tulokset sekä kisaohjelman.

Yle Areenasta voit katsoa tuttuun tapaan kaikki suorat lähetykset, tallenteet ja videoklipit.

Ylen MM-futissivusto

Jalkapallon MM 2023 Yle Areenassa

Ketkä ovat ennakkosuosikit?

Naisissa jalkapallon MM-kisoja on pelattu vuodesta 1991. Yhdysvallat on voittanut maailmanmestaruuden neljä kertaa kahdekasta turnauksesta.

Neljä vuotta sitten Yhdysvallat kukisti MM-finaalissa Hollannin. Tällä kertaa Hollanilta on sivussa polvivamman takia tähtihyökkääjä Vivianne Miedema.

Yhdysvaltojen kovimmiksi haastajiksi on nostettu viime vuoden EM-kisojen kovimmat joukkueet Englanti, Saksa ja Ranska.

– Luotan, että Yhdysvallat on kova joukkue nytkin. Voittaajoukkue on kuitenkin auki. On todella vaikeaa veikata sitä, Yle Urheilun asiantuntija Essi Sainio arvioi.

Yhdysvallat juhli jalkapallon maailmanmestaruutta 2019.

Pääseekö Yhdysvallat juhlimaan maailmanmestaruutta tänäkin vuonna? Kuva: SOPA Images/LightRocket via Gett

Viime vuonna Yhdysvaltojen ammattilaissarjan NWSL:n mestaruutta Portlandin paidassa juhlinut Natalia Kuikka kohtaa viikottain maajoukkueen tähtipelaajia. Kuikan mukaan Yhdysvaltojen joukkue on täynnä taitavia, fyysisiä ja nopeita pelaajia.

– Kun he pelaavat todella hyvin yhteen, Yhdysvallat voi olla todella pysäyttämätön joukkue, Kuikka toteaa.

Päälle tulevat vielä huippuluokan henkiset ominaisuudet.

– Yhdysvaltalaisten olemus huokuu sellaista itseluottamusta, että he pitävät itseään maailman parhaina. Pelaamiseen vaikuttaa todella paljon, kun itseluottamus on tapissa. Se erottaa heidät Suomesta ja muusta Euroopasta, Kuikka sanoo.

Suomi mainittu!

Suomen maajoukkue ei yltänyt mukaan näihin MM-kisoihin, vaan jäi karsintalohkossaan Ruotsin ja Irlannin taakse. Ruotsi meni suoraan kisoihin ja Irlanti selvitti tiensä lopputurnaukseen jatkokarsintojen kautta.

Vaikka Suomen maajoukkuetta ei nähdä kisoissa, on mukana kuitenkin yksi suomalainen. Lina Lehtovaara on yksi MM-kisoihin valituista tuomareista.

Lina Lehtovaara kuvassa.

Lina Lehtovaara on tuominnut urallaan muun muassa naisten Mestarien liigan loppuottelun. Kuva: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Suomalaisittain suoritus on harvinainen: siihen on aiemmin yltänyt vain vuoden 2003 MM-kisoissa viheltänyt Katriina Elovirta ja vuoden 2011 MM-kisoissa tuominnut Kirsi Heikkinen yhdessä Tonja Weckströmin ja Anu Jokelan kanssa.

Suomen pääsarjasta, Kansallisesta liigasta, on mukana yksi pelaaja. Järjestäjämaan Uuden-Seelannin joukkueessa pelaa Åland Unitedia seuratasolla edustava Jacqui Hand.

Lisää aiheesta:

Riemu MM-kisoista haihtui, kun Lina Lehtovaara kuuli sydänvaivasta – huipputuomari läpäisi rajun testin ja selvisi säikähdyksellä

Kun Jacqui Hand, 24, sai työpaikan Suomesta, hän ei tiennyt, että Ahvenanmaa on saari – MM-kisoihin nimetyn pelaajan pikavisiitti venyi pitkäksi

Mikä puhuttaa ennen kisoja?

Jalkapallon MM-kisoja ovat varjostaneet useiden tähtipelaajien polvivammat, mutta silti maailman parhaimpia pelaajia nähdään kentällä. Oseaniassa nähdään myös kahden suuren pelaajan jäähyväiset maajoukkuetasolla.

Yhdysvaltojen Megan Rapinoe ja Brasilian Marta pelaavat viimeistä kertaa arvokisoissa.

Rapinoe nousi neljä vuotta sitten edellisten MM-kisojen aikaan koko maailman tietoisuuteen, kun hän kävi sanasotaa silloista Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia vastaan ja johdatti samalla Yhdysvallat maailmanmestariksi.

Nyt 38-vuotias Rapinoe valittiin myös MM-kisojen parhaaksi pelajaksi ja hän oli myös kisojen paras maalintekijä kuudella osumallaan. Rapinoen koko ura päättyy myös tänä vuonna, kun seurajoukkuekausi Yhdysvalloissa päättyy.

Megan Rapinoe palkittiin vuoden 2019 MM-kisojen parhaana pelaajaana.

Megan Rapinoe pääsi poseeraamaan pokaalien kanssa Ranskan MM-kisoissa 2019. Kuva: EPA-EFE

37-vuotias Marta on yksi kaikkien aikojen jalkapalloilijoista. Marta on kautta aikain ensimmäinen jalkapalloilija, joka on tehnyt maalin viisissä eri MM-kisoissa miehet ja naiset mukaan lukien.

Marta on valittu kuusi kertaa Fifan vuoden pelaajaksi.

– Marta ja Megan Rapinoe ovat olleet naisjalkapallon kasvot. Vähemmän lajia seuraavatkin tuntevat heidät. Kumpikin on äärimmäkisen suuri persoona kentällä ja kentän ulkopuolella, Sainio kaksikon merkitystä.

Marta osoittaa sormiaan.

Brasialainen Marta kuuluu suurten jalkapallolegendojen joukkoon. Kuva: Getty Images

Monessa maassa on myös kuohunut ennen MM-kisojen alkua. Sambian päävalmentajaa epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kun taas Irlanninn päävalmentajaa on syytetty epäasiallisesta käytöksestä aiemmin amerikkalaisseurassa.

Nigerian joukkue on puolestaan uhannut boikotilla maksamattomien palkkioiden vuoksi. Myös Kanadan ja Etelä-Afrikan joukkueella on ollut kärhämää liittojensa kanssa.

– Nämä kohut kertovat siitä, että näillä MM-kisoilla on erittäin suuri näkyvyys. Pelaajat tunnistavat myös sen, että ammattimaisella tasolla ei tällaisia asioita voi tapahtua. Eihän tällaisia asioita voi tapahtua muutenkaan. Toivottavasti tulee pikaisia muutoksia, Sainio niputtaa tilanteen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *