• 6 heinäkuun, 2023

Veikkausliigassa historiallinen tuomarinimitys – Heini Hyvönen ylsi isoon tavoitteeseensa: ”Pamahti ihan valtavana yllätyksenä”


Heini Hyvönen on Suomen ensimmäinen naiserotuomari miesten korkeimmalla sarjatasolla.

Heini Hyvönen tuomaroimassa.

Hyvönen on tuomaroinut viimeiset puolitoista vuotta miesten Ykkösessä. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

Lauantaina kotimaisessa jalkapallossa tehdään historiaa, kun Heini Hyvönen toimii avustavana erotuomarina miesten korkeimmalla sarjatasolla HJK:n ja FC Lahden kohtaamisessa.

Mikkelistä kotoisin oleva Hyvönen, 29, on ensimmäinen nainen, joka tuomaroi Veikkausliigassa. Hyvönen aloitti tuomaroinnin 15-vuotiaana ansaitaakseen kesätyörahaa.

– On se ihan valtavan iso asia sekä itselle että koko suomalaiselle naiserotuomariyhteisölle. Muutama viikko sitten itse kuulin asiasta ja se pamahti ihan valtavana positiivisena yllätyksenä, Hyvönen kertoo Yle Urheilulle.

Ensimmäinen Veikkausliiga-ottelu oli miesten Ykkösessä ja Kansallisessa liigassa pääosin tuomaroineelle Hyvöselle tämän kauden päätavoite.

– Tuossa noin puolitoista vuotta sitten, kun minulle asetettiin ensimmäiset Ykkösen pelit, minulle valkeni, että se voisi oikeasti olla mahdollista, Hyvönen avaa.

Avustavien erotuomareiden kuntotestit ovat Ykkösessä ja Veikkausliigassa samat sukupuoleen katsomatta. Avustavat erotuomarit juoksevat testeissä lyhyemmät ja nopeammat spurtit, mutta aikavaatimukset ovat hiukan kovempia, kun taas erotuomareilla kestävyysosio on tiukempi.

– Sitä on pitkään sanottu, että naisilla ja miehillä on samat vaatimukset. Nyt näytetään, että se on ihan totta.

Kotimaisilla jalkapallokentillä on pitkään puhuttu Lina Lehtovaarasta ja hänen mahdollisuuksistaan ensimmäisenä Veikkausliigan naistuomarina. Terveyshuolet ovat muun muassa viime talven aikana hidastaneet Lehtovaaran tavoitteen täyttymistä.

Lue lisää: Miksei Lina Lehtovaara kelpaa Veikkausliigaan? Nyt vastaa Palloliiton erotuomaripäällikkö: ”Meillä ei ole mitään sukupuolirajoja”

– Linan kanssa olemme hyviä ystäviä ja olemme kulkeneet kansainvälisiä pelejä usean vuoden ajan. Aina olen häntä tukenut, joten toivotaan, että hänellekin tie Veikkausliigaan joskus aukeaa. Kovasti olen häntä tsempannut kansainvälisellä uralla ja sitten kotimaassa, Hyvönen kertoo.

Viime vuonna Hyvönen toimi avustavana erotuomarina alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa Tšekissä.

– Muutaman vuoden päästä pelataan naisten EM-kisat, joten otetaan ne sitten seuraavaksi tähtäimeksi. Tapahtui se sitten heti tai joskus myöhemmin tulevaisuudessa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *