• 6 heinäkuun, 2023

Venäjä karkottaa 9 suomalaisdiplomaattia ja sulkee Suomen Pietarin-pääkonsulaatin – Suomi valmistelee vastaavia toimia


Venäjä peruuttaa suostumuksensa Suomen pääkonsulaatin toimintaan Pietarissa lokakuun alusta alkaen. Venäjän vastaava konsulaatti Suomessa toimii Turussa.

Suomen konsulaatin vaakunakilpi rakennuksen seinässä.

Vaakunakilpi Suomen Pietarin-pääkonsulaatin seinässä. Kuva: AOP

Jevgeni Bogdanov,

Jaakko Mannermaa

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti torstaina karkottavansa yhdeksän suomalaisdiplomaattia. Venäjä perustelee karkottamispäätöstään vastauksella Suomen viranomaisten politiikkaan.

Lisäksi Venäjä peruuttaa suostumuksensa Suomen Pietarin-pääkonsulaatin toimintaan 1. lokakuuta alkaen. Käytännössä pääkonsulaatti suljettaisiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää toimia ”kovana ja epäsymmetrisenä vastauksena” Suomen aiemmille karkotuspäätöksille.

Niinistö kertoo keskustelleensa asiasta hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa. Suomi valmistelee vastaavaa toimenpidettä.

– Pietarin pääkonsulaatin vastinpari Suomessa on Venäjän Turun pääkonsulaatti, Niinistö kirjoittaa Twitterissä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) pitää selvänä, että Suomi reagoi Venäjän toimiin.

– Esimerkiksi Ahvenanmaa olisi täysin riittämätön, ja siksi keskusteluissa nousi esiin Turun konsulaatti, Orpo sanoo.

Samoilla linjoilla on Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.). Myös hän katsoo, että Venäjän toimenpiteet ovat ylimitoitetut.

– Pietarin pääkonsulaatin vastinpari Suomessa on Venäjän Turun pääkonsulaatti. Ahvenanmaan konsulaatin osalta on käynnissä oikeudellinen selvitys, Valtonen kirjoittaa Twitterissä.

Moskovassa ja Pietarissa kymmeniä suomalaisia työntekijöitä

Suomi karkotti yhdeksän Venäjän suurlähetystön työntekijää 6. kesäkuuta. Suojelupoliisin mukaan karkotus vastaa vastavakoilun tavoitteita.

Tiedon tultua ilmi Venäjän ulkoministeriö kertoi ”reagoivansa vastaavasti”. Entinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) korosti, että Suomi on varautunut Venäjän vastatoimiin karkotuspäätösten jälkeen.

Tänään torstaina ilmoitettujen karkotusten ja Pietarin-pääkonsulaatin sulkemisen lisäksi Venäjä kutsui Suomen Moskovan-suurlähettilään Antti Helanterän puhutteluun.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Helanterä esitti tapaamisessa, että Suomen Venäjän-edustustojen yhä jatkuvat ongelmat pankkitilien kanssa on ratkaistava pian. Venäjä jäädytti edustustojen pankkitilejä keväällä, mitä Suomi on pitänyt kiusantekona.

Ulkoministeriön viestintäsuunnittelija Taneli Dobrowolski kertoo Ylelle, että ennen Venäjän karkotuspäätöstä Suomen edustustoissa Moskovassa ja Pietarissa oli 57 lähetettyä suomalaista työntekijää.

– Työntekijöiden määrän vähentäminen vaikuttaisi luonnollisesti heikentävästi edustustojen toimintaedellytyksiin. Edustustot jatkavat toimintaansa normaalisti resurssiensa puitteissa ja lakisääteisiä tehtäviä priorisoiden, sanoi Dobrowolski.

Venäjän tekemät karkotuspäätökset eivät liity Venäjällä työskennelleiden henkilöiden toimintaan, korostaa Suomen ulkoministeriö. Karkotettavien henkilöllisyys ei ole julkista tietoa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *