• 24 kesäkuun, 2023

Valko-Venäjän oppositiohahmot kehottivat valkovenäläisiä käyttämään hyväksi jännitteistä tilannetta Venäjällä


Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja varoitti lauantaina, että Venäjän johto saattaa yrittää vetää Valko-Venäjän mukaan maansa sisäisen valtataistelun ratkaisemiseen.

Valko-venäläinen oppositiopoliitikko Svetlana Tsihanouskaja.

Arkistokuva. Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svetlana Tsihanouskaja kuvattuna hotelli Hvenissa Helsingissä joulukuussa 2022. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Valko-Venäjän oppositio kehotti maan kansalaisia käyttämään hyväksi Venäjän jännitteistä tilannetta ja heittämään Venäjän asevoimien edustajat ulos maasta Valko-Venäjän vapauttamiseksi. Asiasta uutisoi ukrainalaislehti Ukrainska Pravda.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kertoi lauantaina julkaisemassaan videossa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa yrittää vetää Valko-Venäjän mukaan Venäjän sisäiseen konfliktiin. Vielä tuolloin palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukot olivat johtajansa Jevgeni Prigožinin johdolla matkalla Moskovaan syrjäyttämään maan sotilasjohtoa.

– Kehotan Valko-Venäjän diplomaatteja, armeijaa ja viranomaisia muistamaan, että meillä on omat kansalliset etumme. Putin ja Prigožin eivät ole Valko-Venäjän ystäviä. Teidän ei tarvitse valita heidän puoltaan. Valko-Venäjän kansan on puolustettava omaa maataan, Tsihanouskaja sanoo.

– Jokaisen valkovenäläisen pitää nyt suojella maansa turvallisuutta ja itsemääräämisoikeutta. Pelastaa maamme siltä, ettei siitä tule sellaista kuin Venäjästä on tullut, hän lisää.

– Vetoan myös Valko-Venäjän asevoimiin: emme voi toivoa, että Venäjä jättää Valko-Venäjän rauhaan. Nyt on paras aika heittää Venäjän armeija ulos maastamme. Jos hukkaamme tämän tilaisuuden, Venäjä tekee meille saman kuin se teki Ukrainalle.

Tsihanouskaja myös vaati Valko-Venäjän ja Venäjän välisen rajan sulkemista. Hän kertoi perustaneensa operatiivisen päämajan, jonne hän kutsui Valko-Venäjän demokraattisten virastojen, vapaaehtoisjärjestöjen ja Kastuś Kalinoŭskin rykmentin edustajia.

Valko-Venäjän opposition vapaaehtoisista koostuva Kastuś Kalinoŭski -rykmentti on osallistunut Ukrainan puolustamiseen siitä lähtien, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan. Rykmentti julkaisi lauantaina oman videoviestinsä, jossa kehotettiin sotilaita, reserviläisiä ja siviilejä odottamaan merkkiä, jolloin olisi aika ryhtyä toimeen.

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka on sallinut Venäjän käyttää Valko-Venäjän maaperää sodassa Ukrainaa vastaan. Hän myös osallistui Prigožinin ja Venäjän sotilasjohdon välisten jännitteiden sovitteluun lauantaina.

Lukašenka on myös riippuvainen Venäjän tuesta pysyäkseen vallan kahvassa. Hänen uskotaan hävinneen vuonna 2020 pidetyt presidentinvaalit, jotka johtivat massiivisiin protesteihin Valko-Venäjällä. Lukašenkan hallinto kuitenkin tukahdutti protestit rajuin ottein Venäjän tuella.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *