• 11 heinäkuun, 2023

TikTokissa leviää ilmiö, jossa sadat nuoret seuraavat seksuaalissävytteistä lähetystä ja ostavat viisikymppiselle esiintyjälle tavaraa


Kun lapset ja nuoret ovat lähettäneet rahalahjoituksia, on esiintyjä saanut haltuunsa heidän puhelinnumeronsa. Tästä on seurannut seksuaalissävytteistä viestittelyä. Ilmiö keskittyy Länsi-Vantaalle.

En person håller i en vit telefon. I skärmen syns Tiktoks logo; svart bakgrund med en not och texten "Tiktok".

Poliisi varoittaa TikTokissa leviävästä ilmiöstä, johon osallistuu poliisin tietojen mukaan satoja suomalaisnuoria. Kuvituskuva. Kuva: imago images/Xinhua/ All Over Press

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut tietoa huolestuttavasta ilmiöstä, joka leviää TikTok-sovelluksessa nuorten keskuudessa. Poliisin mukaan ilmiö keskittyy tällä hetkellä Länsi-Vantaalle.

Ilmiössä sadat teinit seuraavat TikTokissa seksuaalissävytteisiä livelähetyksiä tekevää noin viisikymppistä henkilöä, joka myös kuvaa suoraan taustalla näkyviä nuoria.

Nuoret myös ostavat lähetystä tekevälle henkilölle tavaroita ja maksavat ne MobilePay-sovelluksella, jolloin henkilö saa tietoonsa muun muassa nuorten nimiä ja puhelinnumeroita.

Seksuaalissävytteisiä viestejä

Itä-Uudenmaan ennalta estävän yksikön rikoskomisario Asko Sartasen mukaan tiedot ilmiöstä ja esiintyjästä ovat vielä hataria. Tiedossa ei ole, onko esiintyjiä yksi vai useampia.

– Vaikuttaa siltä, että yhteystiedot saatuaan henkilö on lähestynyt joitain nuoria seksuaalissävytteisillä viesteillä, Sartanen sanoo.

Asiasta ovat poliisille kertoneet jo keväällä nuorisotoimi sekä järjestöt, jotka toimivat sosiaalisessa mediassa nuoria varten. Viime viikon aikana poliisille tehtiin kyseisestä henkilöstä neljä ilmoitusta, jotka kaikki kohdistuivat Länsi-Vantaalle.

– Emme vielä tiedä, onko ilmiö paikallinen vai laajempi, ja kuinka laaja, Sartanen sanoo.

Yhteensä ilmiöstä on ilmoitettu poliisille kymmenkunta kertaa. Asiaan liittyvät nuoret ovat olleet pääosin teini-ikäisiä tai lapsia.

Vanhemmilta toivotaan kiinnostusta

Sartasen mukaan viisikymppisen videoesiintyjän toiminta voi täyttää useiden eri rikosnimikkeiden tunnusmerkintöjä etenkin vuoden alussa voimaan tulleen seksuaalirikoslain uudistuksen vuoksi, mutta asian tutkinta on vielä kesken.

Sartanen toivoo, että vanhemmat seuraisivat, missä nuoret sosiaalisessa mediassa liikkuvat.

– Nuorten huoltajien olisi hyvä kiinnittää mahdollisuuksien mukaan huomiota, jos omien nuorten pankkitileiltä on esimerkiksi siirretty rahaa tuntemattomalle henkilölle.

Poliisin tiedotteen mukaan parasta ennalta estävää toimintaa on olla kiinnostunut lapsen ja nuoren elämästä ja keskustella myös vaikeista asioista.

Voit keskustella aiheesta 12. heinäkuuta kello 23 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *