• 7 kesäkuun, 2023

Suomalaiset iloitsivat sovun löytymisestä – uusi toimitusjohtaja haukuttiin tekopyhäksi


Golfin PGA-kiertue, saudirahoitteinen LIV-kiertue ja Euroopan-kiertue yhdistyvät. Muutos tuli golfmaailmalle täytenä yllätyksenä.

Jay Monahan

PGA-kiertueen komissaari Jay Monahan saa nyt kritiikkiä täydellisestä takinkäännöstään. Kuva: Getty Images

Golfin perinteisen PGA-kiertueen, kohutun LIV-kiertueen sekä Euroopan-kiertueen yhdistymisestä uutisoitiin tiistaina. Muutos on aiheuttanut hämmennystä golfmaailmassa. Monet pelaajat ja golfmaailmassa vaikuttavat henkilöt saivat tiedon median kautta.

– Tämä uutinen tuli kaikille ihan puskista. Monet ovat lukeneet tästä somesta. Siinä ei ole kauhean montaa ihmistä ollut mukana leipomassa tuota sopimusta, pelaajauransa lopettanut golfari Mikko Ilonen totesi Yle Urheilulle.

Kritisoijasta yhtiön toimitusjohtajaksi

Saudiarabialaisten sijoittajien rahoilla perustettu LIV-kiertue polkaistiin käyntiin viime vuonna, mikä aiheutti golfmaailman kahtiajakautumisen. PGA kielsi LIV-turnauksessa pelanneita urheilijoita osallistumasta PGA-kiertueelle. Kiistan osapuolet ovat käyneet toisiaan vastaan oikeudenkäyntiprosesseja, mutta nyt solmittu sopimus lopettaa ne.

Viimeisen kahden vuoden aikana jyrkästi LIV-kiertueeseen suhtautunut PGA-kiertueen komissaari Jay Monahan on uuden yhtiön toimitusjohtaja. Useat PGA-pelaajat ovat osoittaneet kritiikkiä Monahanille ja syyttäneet tätä tekopyhäksi. Monahan vastasi tiistaina saamaansa kritiikkiin.

– Hyväksyn, että ihmiset kutsuvat minua tekopyhäksi. Kaikki, mitä olen sanonut, on perustunut sen hetkiseen tietoon. Hyväksyn kritiikin, mutta olosuhteet muuttuvat, Monahan kommentoi medialle tiistaina.

Kuvio on aiheuttanut ihmetystä golfpiireissä ympäri maailman. Suomen ykkösgolfari Sami Välimäki pyrkii šokkiuutisesta huolimatta keskittymään muihin asioihin.

– Kyllä tämä minullekin tuli täysin yllätyksenä, mutta vielä ei tiedetä, mihin suuntaan tämä muuttuu tästä. Ei voi oikein mitään muuta kuin seurailla tilannetta, Välimäki kommentoi Yle Urheilulle.

Sami Välimäki

Sami Välimäki on Suomen miesten ykkösgolfari. Kuva: EPA-EFE

Ihmisoikeusliitot kritisoivat

Vuosi sitten uutisoitiin kiistanalaisesta LIV-kiertueesta, jonka palkintopotit ovat golfhistorian suurimpia: 25 miljoonaa dollaria eli vajaat 23,5 miljoonaa euroa. PGA-kisoista poiketen myös viimeiseksi tullut kuittaa itselleen yli 100 000 dollarin palkkion. Lisäksi pelaajia on houkuteltu LIV-kiertueelle maksamalla miljoonien eurojen esiintymispalkkioita.

– Haluttiin tai ei, niin saudirahaa on ollut monen urheilulajin taustalla jo pidemmän aikaa. Golf yritti olla siitä erillään jonkin aikaa, mutta ehkä se on väistämätöntä. Se, mistä rahavirrat tulevat, on otettava luuppiin mukaan, Mikko Ilonen sanoo.

Ihmisoikeusliitto Amnestyn mukaan kiertueiden yhdistyminen on Saudi-Arabian keino suunnata katseet pois maan ihmisoikeusrikkomuksista.

– Se, että tämä uutinen on tullut faneille ja kommentaattoreille yllätyksenä, on vain todiste Saudi-Arabian ”urheilupesusta”, sanoi BBC:lle Felix Jakens Amnestyn Britannian osastolta.

Urheilupesulla tarkoitetaan valtion tai organisaation toimia, joilla se pyrkii urheilun avulla kiillottamaan huonoa mainettaan.

Suomalaiset tyytyväisiä

Vaikka tiistaina tiedotettu yhdistyminen sai golfmaailman hämilleen, suomalaiset golfihmiset olivat tyytyväisiä kahtiajaon ratkeamiseen.

– Tärkeintä on, että saatiin jonkunlainen sopu aikaiseksi. Kukaan ei halua, että peli on niin rikkonainen, mitä se on kaksi viimeistä vuotta ollut, huippugolfari Sanna Nuutinen totesi Yle Urheilulle.

Sanna Nuutinen lyö palloa.

Sanna Nuutinen kiertää tänä vuonna pääasiassa Euroopan kiertuetta. Kuva: Getty Images

Miesten PGA- ja naisten LPGA-kiertueista poiketen LIV-kiertue on ollut yksinomaan miespelaajille. Nyt uutisoitu kiertueiden yhdistyminen koskettaa tällä hetkellä miesten golfia. Saudirahan mukaantulo golfiin voi Mikko Ilosen mukaan olla myös positiivinen asia naisten golfin kannalta.

– LIV-kiertueen alkamisesta lähtien sieltä on valunut rahaa myös naisten golfiin. Sillä tavalla se vaikuttaa positiivisesti naisten golfiin ympäri maailmaa.

Saudi-Arabiaa on kritisoitu vakavista ihmisoikeusrikkomuksista. Tuoreen raportin mukaan nykyhallinto on esimerkiksi tuplannut teloitusmäärät. Lisäksi kidutus, alaikäisten vangitseminen ja näytösoikeudenkäynnit ovat yleisiä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *