• 30 maaliskuun, 2023

Suomalaisen pikkukaupungin joukkueen Euroopan-menestyksessä hätkähdyttävä piirre – näin kovan tempun Karhubasket on tehnyt


Kauhajoen Karhubasket on säväyttänyt tällä kaudella kovilla voitoillaan Euroopan kentillä. Isompi tappio on tullut ainoastaan keskiviikkoiltana, kun puolalainen Wloclawek rykäisi 19 pisteen voiton FIBA Europe Cupin välieräavauksessa.

Miten kovasta suorituksesta on kyse, kun Karhubasket taistelee finaalipaikasta koripallon FIBA Europe Cupissa?

Alkuun on todettava, että saavutukselle on vaikea laittaa mittasuhteita ja siihen osasyyllisenä on myös laji itse.

Euroopan suurseurojen ja kansainvälisen koripalloliiton riidat ovat sekoittaneet pakkaa. (siirryt toiseen palveluun)Koripallon eurooppalaiset joukkuekilpailut ovat muuttaneet muotoaan useampaan kertaan ja se tekee vertailusta vaikeaa.

Lähdetään liikkeelle kuitenkin perusasteikosta.

Nykyinen FIBA Europe Cup on neljänneksi kovin eurooppalainen seurajoukkuekilpailu. Sen edellä ovat Euroliiga, Eurocup ja Mestarien liiga.

Näistä kaksi ensimmäistä ovat Euroliigan kaupallisen yhtiön (ECA) pyörittämiä eli käytännössä taustalla ovat Euroopan suurseurat. Kaksi jälkimmäistä eli Mestareiden liiga ja FIBA Europe Cup ovat kansainvälisen koripalloliiton FIBAn alaisia. Mestarien liiga on joissain arvioissa noussut tällä kaudella Eurocupin ohi parempitasoiseksi.

Karhubasket oli myös mukana tällä kaudella Mestarien liigan karsinnoissa, mutta putosi Slovakian Levicelle. Karsintojen aikaan vielä keskeneräinen Karhubasket voitti kuitenkin Levicen myöhemmin FIBA Europe Cupissa.

Suomalaisittain harvinaista herkkua

Entäs millaisia seuroja Karhubasket on tänä vuonna kaatanut? Missä seurassa he kamppailevat mestaruudesta?

Tässä listaa Kauhajoen päänahoista tällä kaudella: Unkarin liigan kahdeksas Körmend, Puolan liigan yhdeksäs Wloclavek, Portugaliin liigan kakkonen Sporting Lissabon ja kolmonen Porto, Israelin liigan kahdeksas Hapoel Haifa, Ukrainan liigan ykkönen Budiveljnyk ja Slovakian liigan kolmonen Levice.

Nyt neljän parhaan joukkoon ovat selviytyneet Karhun ja Wloclavekin lisäksi virolainen BC Kalev ja ranskalainen Cholet. Virolainen Kalev yllätti keskiviikkona toisessa välieräerävauksessa loukkaantumisista kärsineen ranskalaisvastustajansa.

Severi Kaukiainen pelaa Karhubasketissa FIBA Europe Cupissa.

Severi Kaukiainen on yksi kolmesta Karhubasketin Suomen maajoukkuepelaajasta Daniel Dolencin ja Henri Kantosen lisäksi. Kuva: IMAGO/Newspix/ All Over Press

Jos kuitenkin vertaillaan neljää parasta joukkuetta, Cholet on omassa luokassaan. Ranskan liigan tämän hetkisen kolmosen budjetti on yli viisi miljoonaa euroa ja palkkakulut ovat 1,7 miljoonaa euroa. (siirryt toiseen palveluun)

Karhubasketin budjetti on 1,158 miljoonaa euroa, josta palkkabudjetti on 695 000 euroa.

Viro-Latvia -liigan kakkosen Kalevin budjetti on Karhun tavoin miljoonan euron luokkaa (siirryt toiseen palveluun). Puolan Wloclawekin budjettitietoja ei ole ollut julkisesti saatavilla, mutta mediatietojen mukaan muutama kausi sitten se on ollut noin 1,5 miljoonaa euroa. (siirryt toiseen palveluun)

Karhu on siis kohdannut ja voittanut suurimmaksi osaksi Euroopan keskitason hyviä joukkueita.

Janne Koskimies valmentaa Kauhajoen Karhu Basketia.

Karhubasket on ollut Janne Koskimiehen johdolla huimassa lennossa. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press

Missään nimessä Karhubasketin suorituksia ei kannata kuitenkaan väheksyä.

Choletin esimerkki jo sen osoittaa, että turnauksessa pelaa Suomeen verrattuna todella kovilla resursseilla operoivia joukkueita.

Euroopan kansallisten pääsarjojen hierarkia menee niin, että Espanja ja Turkki ovat ykkösiä. Näiden takana tulevat seuraavassa luokassa ovat Ranska, Saksa ja Italia ja Kreikka.

Karhubasket on jättänytkin taakseen näistä kärkisarjoista kovia nippuja. Esimerkiksi kaikkien kolmen FIBA Europe Cupin osallistuneen Saksan Bundesliiga-joukkueen, Bambergin, Chemnitzin ja Craislheimin turnaus ehti päättyä ennen suomalaisjoukkuetta.

Saksan Bundesliigan joukkueista saadaan oivaa vertailukohtaa Karhun suoritukseen. Näillä kaikilla saksalaisjoukkueilla budjetti on vähintään kolme miljoonaa euroa, sillä se on yksi Bundesliigan lisenssivaatimuksista. (siirryt toiseen palveluun)

Tässä mielessä miljoonan euron Kauhajoki onkin onnistunut valtavan hyvin tällä kaudella europeleissään.

Suomalaisittain vuosikymmenten varrella moni joukkue on yltänyt eri euroturnauksissa hyvinkin pitkälle, mutta neljän parhaan joukossa Karhubasketin tapaan on ollut koko mantereen turnauksissa vain Lappeenrannan NMKY.

Silloinkin kyse oli kaudella 2005–2006 Euroopan neljänneksi korkeimmasta kilpailusta. Nimi oli tuolloin FIBA EuroCup Challenge.

LrNMKY:n saavutuksen upeutta himmentää kuitenkin vähän, että tulokset tulivat pitkälti ”talousdopingin” avustamana.

Karhubasketin teko on siis eittämättä yksi suomalaisen seurajoukkuekoripallohistorian kovimmista.

Karhubasket voitti Porton ja ylsi FIBA Europe Cupissa neljän parhaan joukkoon – katso Urheiluruudun raportti

HJK:hon on vaikea verrata – Karhubasket on jo itsessään ainutlaatuinen

Miten Karhubasketin suoritukset sitten vertautuvat ylipäätänsä suomalaisessa palloilussa?

Innokkaimmat ovat verraneet kauhajokisten urotekoja Helsingin Jalkapalloklubin viime vuosien suorituksiin eurokentillä. Kahdella viime kaudella HJK on yltänyt lohkovaiheeseen Eurooppa-liigassa ja Konferenssiliigassa.

Puhtaasti lyömällä kahden eri liigojen joukkuemäärät ja suomalaisjoukkeuiden sijoitukset vertailuun, Karhu ja HJK ovat hyvin lähekkäin.

Jalkapalloon vertailtaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että jalkapallossa maailman parhaat pelaajat kilpailevat Euroopassa. Koripallossa taas lajin absoluuttinen huippu pelaa Pohjois-Amerikassa.

HJK ja AS Roma kohtasivat Eurooppa-liigassa.

HJK:n nimeikkäin vastustaja viime kauden Eurooppa-liigassa oli italaialainen AS Roma, jota valmensi portugalilaisikoni Jose Mourinho. Kuva: EPA-EFE

Toisaalta voittamisellakin pitäisi olla oma arvonsa. Karhubasketin menestyksessä onkin hätkähdyttänyt erityisesti yksi asia.

Ennen keskiviikkoillan Puolan vierailuaan Karhubasket oli voittanut kaikki vieraspelinsä FIBA Europe Cupissa tällä kaudella. Myös kertaalleen jo aiemmin Wloclawekissa. Vieraspelien saldo on siis 7 voittoa ja 1 tappio. Tällainen lienee suomalaiselta palloilujoukkueelta hyvin harvinainen ellei jopa ainutlaatuinen.

Nytkin voittotaisto olisi kenties voinut olla tiukempi, mutta Wloclawek oli vahvistunut edellisestä kohtaamisesta ja kauhajokisilta puuttui puolestaan kaksi amerikkalaisvahvistustaan.

HJK:hon vertailtaessa myös nousevat esiin myös koripallon europelien taloudelliset aspektit. HJK:n euromenestyksen kohdalla on puhuttu, kuinka siitä valuu rahaa jopa muille Veikkausliiga-seuroille. Karhubasketille FIBA Europe Cup ei ole mikään rahasampo, pikemminkin päinvastoin.

Vertailukohtien hakemisen sijaan olisikin kenties syytä tyytyä vain tyytyä hehkuttamaan Karhubasketin omaa uniikkia tarinaansa. Kansainvälisen tason hallia ja sitä, kuinka 13 000 asukkaan kaupungista on kivuttu menestymään Euroopan kentillä. Hattu pois päästä!Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *