• 14 toukokuun, 2023

Sari Nevalaisen perheeseen kuuluu 10 lasta – tänään presidentti Sauli Niinistö myönsi hänelle mitalin ansiokkaasta kasvatustyöstä


Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa palkittiin onnistuneesta kasvatustyöstä hyvin erilaisista lähtökohdista tulevia äitejä.

Tohtori Jenni Haukio, Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen seuraavat Äitienpäivän esitystä Valkoisessa Salissa Helsingissä.

Tohtori Haukio ja presidentti Niinistö kuuntelivat puhetta valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa Helsingissä tänään sunnuntaina. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Otso Karhu,

Elina Jämsén

Kun Tuusulasta kotoisin oleva Sari Nevalainen sai kutsun valtakunnalliseen äitienpäiväjuhlaan, oli kutsukortti kadota tyystin.

– Onneksi minulle soiteltiin perään, hän kertoo nauraen.

Nevalainen on yksi 39:stä äidistä, jolle myönnettiin sunnuntaina Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein ansiokkaasta kasvatustyöstä.

Mitalit myönsi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän ja puolisonsa, tohtori Jenni Haukio osallistuivat äitienpäiväjuhlaan Valkoisessa salissa Helsingin keskustassa.

– Mielettömän upealta tuntuu. Olen nöyrän sanaton, Nevalainen kuvailee kunnianosoitusta.

Hänen perheeseensä kuuluu kymmenen lasta. Nevalaisen mielestä ihaninta äitiydessä on ison porukan kanssa elettävä tavallinen arki.

– Arki on eri ikäisten lasten kanssa ihmettelemistä, kysymistä ja kyseenalaistamista.

Vaikeinta äitiydessä on Nevalaisen mielestä riittämättömyyden tunteen kanssa eläminen.

– Se, että kenen tarve on juuri nyt isoin. Kun hoidan yhtä lasta, voiko toinen odottaa hetken? Se, että osaa luottaa siihen, että järjestys on ihan oikea.

Rouva Sari Nevalainen mitali rinnassaan.

Sari Nevalaisen mielestä parasta kymmenlapsisen perheen arjessa on arki itsessään. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Erilaisia äitejä ja elämiä

Mannerheimin lastensuojeluliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä tilaisuudessa oli äitejä monista erilaisista elämäntilanteista.

MLL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) palkittujen äitien joukossa oli muun muassa suur- ja uusioperheiden äitejä, sijais-, adoptio- ja tukivanhempia, yksinhuoltajia ja erityislasten äitejä.

Vanhin palkituista oli 98-vuotias juvalainen Viia Suhonen.

– Juhlavalta tuntuu ja uskomattomalta, hän kuvailee tapahtumaa.

Suhonen on viiden lapsen äiti.

– Olen jaksanut hoitaa lapset yksin. Siitä suuri kiitos Luojalle.

Rouva Piia Suhonen mitali kaulassaan.

Viia Suhonen oli yksi äideistä, jolle mitali myönnettiin. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Äitienpäivä on kiitoksen ja arvostuksen päivä

Kaikkia palkittuja äitejä yhdisti ansiokas kasvatustyö. Osa äideistä toimi aktiivisesti myös esimerkiksi kylä- tai kaupunkiyhteisönsä hyväksi.

Mitalit jakoi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.). Juhlapuheessaan hän kuvaili äitiyttä ja vanhemmuutta ”painavimmaksi vastuuksi, mitä meillä on”.

– Kukkien ja korttien lisäksi äitienpäivä on kiitoksen, arvostuksen ja äitien yhteiskunnallisen roolin tarkastelun hetki. Olemme tarkastelemassa yhtä elämän merkittävimmistä suhteista, Sarkkinen sanoi.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I. luokan mitaleita kultaristein tarjottimella.

Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein voidaan antaa eri-ikäisille, erilaisissa elämänpiireissä ja tehtävissä toimineille ja toimiville äideille. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä omat lapset voivat ehdottaa palkittavia äitejä aluehallintovirastoille. Aluehallintovirastojen esityksen perusteella sosiaali- ja terveysministeriö esittää vuosittain kunniamerkin saajia ritarikunnille.

Tasavallan presidentti on palkinnut suomalaisia äitejä vuodesta 1946 lähtien.

Juttua korjattu 14.5.18.31 Viia Suhosen nimi korjattu. Aiemmin jutussa luki Piia Suhonen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *