• 24 huhtikuun, 2023

Rakastunut mies sukelsi S.I.G.-yhtyeen jättikitaran vaimolleen Aurajoen pohjasta – soittajansa kouriin se palasi 27 vuoden tauon jälkeen


S.I.G.-yhtyeen kitaristi Erkka Makkonen viskasi jättikitaran Aurajokeen DBTL-konsertissa 1995. Vuosisadan rakkaustarina kuljetti kitaran takaisin soittajansa käsiin vuosikymmeniä myöhemmin.

Jättikitara löytyi 27 vuoden jälkeen. Erkka Makkonen sai peliin heti hyvän tuntuman, Juha Oksanen seuraa vieressä. Kuva ja video: Lassi Lähteenmäki / Yle

Raisiolainen S.I.G.-yhtye oli iso nimi 1990-luvulla. Turkulainen DBTL oli tuolloin puolestaan Suomen ensimmäisiä kaupunkifestivaaleja.

Vuoden 1995 DBTL-keikalla SIG-yhtyeen solisti Matti Inkinen lähestyi lavalla kitaristi Erkka Makkosta. Marianne-kappale soi ja sen soolo jättikitaralla oli alkamassa.

– Inkinen ehdotti, että heitetään se kolmannella jokeen. Sanoin että ok ja siitä se lähti, Makkonen muistelee.

Tämä oli S.I.G.-yhtyeen viimeinen kosketus keltaiseen jättikitaraan, eikä yhtye sen koomin jäänyt miettimään kitaran kohtaloa.

SIG-yhtyeen jäseniä. Erkka Makkonen tapailee jättikitaraa, kosketinsoittaja Juha Oksanen on vieressä

Hyvin soi puinen jättikitara Erkka Makkosen käsissä. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Fanin toive toteutui yli odotusten

Salolainen Hannele Isoaho oli 1990-luvulla innokas S.I.G.-fani.

DBTL:n keikka Aurajoen rannalla lähestyi, mutta hän ei päässyt fanittamaan yhtyettä, koska odotti esikoistaan. Isoaho pyysi miestään ottamaan keikalta kuvia, että olisi edes jonkinlainen muisto siitä.

Valokuvaamisen sijaan mies hyppäsi Aurajokeen ja kävi pelastamassa Makkosen heittämän jättikitaran. Sen hän vei keikkamuistoksi viimeisillään olevalle vaimolleen.

Erkka Makkonen, Hannele ja Nadja Isoaho sekä Juha Oksanen juttelevat jättikitarasta

Salolaiset Hannele ja Nadja Isoaho ovat pitäneet jättikitarasta hyvää huolta, mikä ilahduttaa Erkka Makkosta ja Juha Oksasta. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Hannele Isoahon mielestä joesta pelastettu kitara oli paljon parempi muisto kuin valokuva.

– Voin kertoa, että sen jälkeen kun kitara tuotiin, niin en ole kyllä sitä mihinkään luovuttanut, hän muistelee.

Kun DBTL-keikan aikaan Hannele Isoahon vatsassa kasvanut Nadja-tytär tuli täysi-ikäiseksi, Hannele lahjoitti kitaran hänelle.

– Halusin antaa sen hänelle ja kertoa sen myötä tarinan siitä, että kauan sitten oli miehiä, jotka tekivät naisten eteen paljon asioita.

Uusi kohtaaminen

Jättikitaran ja S.I.G.-yhtyeen kitaristin uusi kohtaaminen sai alkunsa, kun Nadja Isoaho oli aloittanut työt Meri-Teijo Golfissa Salossa.

Hän otti työpaikalla puheeksi jättikitaran, jonka oli saanut äidiltään.

SIG-yhtyeen jäseniä. Erkka Makkonen tapailee jättikitaraa, kosketinsoittaja Juha Oksanen on vieressä

Vierailu Salossa oli Juha Oksaselle ja Erkka Makkoselle ikimuistoinen. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Golfin toimitusjohtaja Juha Lehtonen tuntee hyvin S.I.G.-yhtyeen kosketinsoittaja Juha Oksasen, ja siitä syntyi ajatus kitaran ja soittajan yhteensaattamisesta 27 vuoden tauon jälkeen.

Oksanen ja Makkonen hyppäsivät autoon ja suuntasivat Saloon.

Vanhan tutun kitaran nähtyään Erkka Makkonen otti heti tuntumaa soittopeliin ja rytmikästä ääntä alkoi syntyä.

– On mahtavaa että se löytyi 27 vuoden jälkeen uudestaan, kiittelee Makkonen.

Juha Oksanen on haltioissaan koko tarinasta, jossa nuori äiti ei päässyt raskauden takia keikalle, mies sukelsi kitaran ja vei sen vaimolleen, ja nyt se on tyttärellä, joka oli keikan aikana äidin vatsassa.

– Kyllä tämä varsinainen vuosisadan rakkaustarina on ja isokin mies herkistyy, tunnustaa kosketinsoittaja Oksanen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *