• 24 huhtikuun, 2023

Suomalaisille karua kyytiä painin EM-kisoissa – päävalmentaja latasi haastattelussa tylyn palautteen: ”Olivat unessa”


Kuusi ottelua, kuusi tappiota. Se oli suomalaispainijoiden tuloslista, kun painin EM-kisat käytiin Kroatian Zagrebissa viime viikolla.

Suomen ykkösnimi oli kaksinkertainen EM-mitalisti Elias Kuosmanen. Kreikkalais-roomalaisen painin vastuuvalmentaja Juha Lappalainen totesi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) ennen kisoja, että EM-kisoihin lähdetään mitalitavoittein.

– Eliakseen kohdistuvat suurimmat odotukset, mutta huippuonnistumisilla muillakin urheilijoilla on mahdollisuudet taistella mitaleista, Lappalainen mainitsi.

Lappalainen ei lähtenyt silittelemään omaa päätään tai urheilijoitaan, kun taistot Zagrebissa olivat tauonneet.

– Synkkä on ollut kisa ja unet ovat jääneet vähiin. Tätä asiaa on tullut mietittyä. Onko tehty jotain isoja virheitä valmistautumisessa? Selkeitä asioita, mitä oli käyty ennen otteluita läpi ja tiedettiin vastustajien vahvuudet, silti painijat olivat… voiko sanoa, että unessa.

Lappalaisen mukaan seuraavaksi pitää perata hyvin tarkasti, miten on mahdollista, että urheilijat eivät suoriudu tasollaan, vaikka ennen otteluita on tehty kaikki tarvittava ja tiedetään tarkasti, mitä vastustaja yrittää.

Päävalmentaja Juha Lappalainen ihmetteli suomalaispainijoiden suorittamista. Haastattelijana entinen painihuippu Jarkko Ala-Huikku, joka selosti EM-kisat.

Kohti MM-kisoja – Kuosmanen vai Mäenpää?

Elias Kuosmanen, 27, teki Tokion olympialaisten alla kovan päätöksen. Hän vaihtoi 97-kiloisista raskaaseen sarjaan, kun 97-kiloisten edustuspaikka meni Arvi Savolaiselle. Olympialaisissa Kuosmanen hävisi selvästi isommille vastustajilleen molemmat ottelunsa ja satutti kätensä. Olympialaisten jälkeen Kuosmanen mietti, palaako hän 97-kiloisiin vai jatkaako isoimpien miesten sarjassa.

Mitä mieltä Lappalainen on nyt Kuosmasen siirtymästä?

– Elias on tehnyt hyvää työtä, että hänestä on tullut raskaan sarjan painija. Mielestäni hän on Euroopassa mitalitasolla. Norjalainen voitti hänet ja otti pronssia. Oli pienestä kiinni, että Elias olisi pysynyt vauhdissa mukana.

Kuosmanen tavoittelee paikkaa syksyn MM-kisoista sekä Pariisin olympialaisista 2024, mutta Lappalainen muistuttaa, että kotimaastakin löytyy kova haastaja, pari vuotta nuorempi Konsta Mäenpää, joka paini Budapestissä 2022 EM-pronssia.

– Molemmat ovat motivoituneita urheilijoita. Taistelu olympiapaikasta ruokkii molempia eteenpäin. Vielä tarvitaan selkeästi ottelemiseen sellaista omaa ideologiaa, että mitä siellä oikeasti lähdetään hakemaan.

Painijat Konsta Mäenpää (vas.) ja Elias Kuosmanen Kuortaneella 20. huhtikuuta 2022.

Painijat Konsta Mäenpää (vas.) ja Elias Kuosmanen Kuortaneella keväällä 2022. Kuva: Samppa Toivonen / Lehtikuva

Lappalainen totesi, etteivät mollivoittoiset EM-kisat juuri muuta suunnitelmia mentäessä kohti MM-kisoja, jotka järjestetään syyskuussa Belgradissa.

– Enemmän pitää saada harjoitusvastustajia Suomeen perusviikoille.

Se on selvää, että kokonaisuutena EM-kisat olivat suomalaisille pettymys.

– Tietty tämä oli harjoituskilpailu. Nyt tämä näytti, missä mennään. Ollaan vähän perässä.

Savolaisen kovat koettelemukset

EM-joukkueessa ei nähty Arvi Savolaista, jolla on riittänyt koettelemuksia. Kesällä 2021 hän oli Tokion olympialaisissa viides. 97-kiloisten ottelija kärsi sydämen rytmihäiriöistä, joiden takia hänelle tehtiin sydänoperaatio loppuvuodesta 2021.

Vuoden 2022 päätavoite, MM-kisat, jäi Savolaiselta väliin, kun hän loukkasi ranteensa harjoitusleirillä Puolassa. Savolainen joutui leikkausoperaatioon, josta toipuminen kesti puolisen vuotta. Savolainen palasi molskille maaliskuussa Tanskassa ja sai kylkivamman, jonka takia nyt jäivät EM-kisat väliin.

Savolaisen seuraava tavoite on syksyn MM-kisoissa Serbiassa, joissa karsitaan myös paikoista Pariisin 2024 olympialaisiin.

– Arvilta leikattiin kylki pari viikkoa sitten. Nyt hän on taas valmis harjoittelemaan ja nousee pikkuhiljaa takaisin porukkaan, Lappalainen kertoi.

Ranneleikkauksensa jälkeen Savolainen oli tehnyt valmentajan mukaan hyvää työtä sekä saanut Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiasta (Urhea) kiitettävää fysiikkavalmennusapua.

– Arvi oli fyysisesti valmis, mutta en ole ihan varma, oliko hän painillisesti täysin valmis. Oli enemmänkin haave, että hän olisi paininut EM-kisoissa. Ikävä kyllä kylki hajosi ekassa ottelussa Tanskan turnauksessa. Jälkikäteen sanottuna voi miettiä, että ehkä hän ei ollut valmis.

EM-hopeamitalisti Arvi Savolainen Suomen Painiliiton mitalikahveilla Helsingissä 3. toukokuuta 2022.

Arvi Savolaisella on riittänyt vastoinkäymisiä. Viime vuonna hän kuitenkin otti EM-hopeaa Budapestissä 97-kiloisissa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

EM-joukkueessa ei nähty myöskään maaliskuussa historiaa tehneitä alle 23-vuotiaiden EM-mestareita Tino Ojalaa ja Jonni Sarkkista. Puolustusvoimien Urheilukoulussa varusmiespalvelustaan suorittava kaksikko keskittyy harjoitteluun, sillä heille vuoden tärkein tavoite on nuorten MM-kilpailut lokakuussa Tampereella.

Lappalaisen mielestä sekä Ojalan että Sarkkisen taso olisi riittänyt jo aikuistenkin EM-kisoihin.

– Mutta kumpikaan ei ollut valmis lähtemään kisoihin. Tämän kevään pääkisa oli U23:n EM-kisa ja nyt ilmapallo oli tyhjä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *