- 10 maaliskuun, 2023
Pysäyttäisitkö sinä näin lumisen auton? Poliisi antoi pikavoiton – katso kuvat, millaisilla autoilla liikenteeseen on lähdetty
Poliisi voi antaa huomautuksen, liikennevirhemaksun tai sakkoja, mikäli auto on puhdistettu huonosti lumesta ja jäästä. Törkeimmissä tapauksissa ajokortti otetaan kuivumaan.
Liikenteessä näkee toisinaan lumimajoja, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ja ylimääräistä rahanmenoa omistajalleen.
Lounais-Suomen poliisin liikennesektorin johtaja, ylikomisario Mika Peltola sanoo, että suomalaiset putsaavat autonsa lumesta ja jäästä yleisesti ottaen kiitettävästi ennen liikkeelle lähtöä.
– Mutta kyllä valitettavasti poliisit joutuvat sakkojakin kirjoittamaan.
Yleinen virhekäsitys autoilijoilla on, että riittää kun tuulilasista näkee mihin on ajamassa.
– Etuikkunan lisäksi myös sivuikkunoista pitää pystyä näkemään läpi ja peileistä tarkkailemaan liikennettä. Samoin auto pitää putsata lumesta sekä katolta että konepelliltä, Mika Peltola ohjeistaa.
Myöskään lamput ja rekisterikilvet eivät saa olla lumen peitossa.
Ylikomisario Mika Peltola toivoo, että ihmiset lähtisivät töihin ja asioille muutamaa minuuttia aiemmin, jotta auton putsaamiseen jäisi aikaa.
– Auto on syytä putsata jäästä ja lumesta niin hyvin, että sieltä ei irtoa yhtään mitään ajon aikana, ja että sieltä näkee hyvin.
Helsingin poliisin liikennevalvontatoiminnan johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein huomauttaa, että auton katolle jätetty lumi voi aiheuttaa vaaratilanteen joko itselle tai kanssa-autoilijoille.
– Lumi voi valua katolta oman tuulilasin päälle kesken ajon, tai se voi lentää ilmavirrasta muiden autoilijoiden päälle.
Ylikomisario Mika Peltola kertoo, että lumesta huonosti putsatun auton kuljettajalle voidaan antaa huomautus, liikennevirhemaksu tai sakkoa.
Liikennevirhemaksun suuruus on 70 euroa. Sakkorangaistus on 12 päiväsakkoa.
Vakavimmissa tapauksissa kyse voi olla törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, josta poliisi kirjaa rikosilmoituksen. Myös ajokortti voidaan ottaa kuivumaan.
Autoon kertyneen lumen ja jään aiheuttama vaara voi olla veteen piirretty viiva.
Ylikomisario Dennis Pastersteinin mukaan poliisilla on reippaasti harkintavaltaa asian käsittelyssä.
– Harkintaa tehdään esimerkiksi sen suhteen, missä auto on tavattu. Myös se, minkälaisesta vaarasta on kyse, vaikuttaa. Mutta esimerkiksi teoreettinen, abstrakti vaaratilanne riittää sakon kirjoittamiseen.
Dennis Pasterstein sanoo, että huomautuksilta tai liikennevirhemaksuilta vältyttäisiin monessa tapauksessa, kun maltettaisiin odottaa hieman liikkeelle lähdön kanssa.
Esimerkiksi vaikka tuulilasi olisi skrapattu hyvin, näkyvyyden kanssa voi tulla silti ongelmia.
– Joskus käy niin, että kun ihminen menee autoon, hengityksen höyry tiivistyy tuulilasiin ja näkyvyys on rajallinen. Pitää vain malttaa odottaa, että tuulilasi lämpiää, eikä lähteä heti liikenteeseen.
Voit keskustella aiheesta 11. maaliskuuta kello 23:een asti.