• 28 toukokuun, 2023

Presidentti Putin määräsi vahvistamaan Venäjän rajaturvallisuutta


Ukrainamielisten taistelijoiden isku Belgorodiin alkuviikosta on herättänyt lännessä epäilyksiä Venäjän puolustuskyvystä.

Kaksi rikkinäistä sotilasajoneuvoa osittain uponneina soraiseen kuoppaan.

Venäjällä Belgorodissa tuhoutuneita ukrainamielisten joukkojen ajoneuvoja. Kuva on Venäjän puolustusministeriön toukokuussa 2023 julkaisema. Kuva: EPA-EFE / Venäjän puolustusministeriö

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi sunnuntaina määräyksen maan rajaturvallisuuden vahvistamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters. Putinin mukaan määräyksellä on tarkoitus varmistaa venäläisten sotilas- ja siviilihenkilöiden nopea liikkuminen miehitetyille alueille Ukrainassa.

Putin sanoi rajavartiolaitokselle osoittamassaan viestissä, että rajavartioiden tehtävä on vartioida rajoja kattavasti taistelualueen läheisyydessä.

Rajavartiolaitos on Venäjän liittovaltion turvallisuuspalvelun FSB:n haara, ja Putin julkaisi Kremlin Telegram-viestikanavalla sunnuntaina laitokselle osoitetun viestin rajavartiopäivän johdosta.

Hyökkäykset Venäjän sisällä ovat lisääntyneet viime viikkoina. Iskut ovat olleen lähinnä lennokki-iskuilla alueille, jotka sijaitsevat Ukrainan rajan tuntumassa. Yhä useammin iskut ovat kohdistuneet myös sisemmälle Venäjää, esimerkiksi Moskovasta luoteeseen sijaitsevaan öljyputkeen lauantaina.

– On välttämätöntä varmistaa sekä sotilas- ja siviiliajoneuvojen että rahdin nopea liikkuminen (Venäjän) federaation uusille alamaisille, Putin sanoi viestissä.

Putin julisti viime syyskuussa Hersonin, Zaporižžjan, Luhanskin ja Donetskin alueet Ukrainassa liitetyiksi Venäjään tekaistujen kansanäänestysten jälkeen. Venäläisjoukot hallitsevat näitä neljää aluetta vain osittain.

Venäjälle tehdyt iskut kohdistuneet muun muassa infrastruktuuriin

Lauantaina viranomaiset kertoivat, että kolme ihmistä loukkaantui ukrainalaisten pommituksissa Belgorodissa. Ukrainamieliset taistelijat iskivät samalle alueelle aikaisemmin tällä viikolla. Isku herätti lännessä epäilyksiä Venäjän taistelu- ja puolustuskykyä kohtaan.

Ukrainan rajalla sijaitsevat Kurskin ja Belgorodin alueet ovat olleet yleisimpiä kohteita, joihin iskut ovat toistaiseksi kohdistuneet. Iskut ovat vaurioittaneet muun muassa energiainfrastruktuuria, rautateitä ja armeijan kohteita.

Paikalliset viranomaiset ovat syyttäneet Ukrainaa iskuista. Venäjän hallinto on syyttänyt länttä iskujen tukemisesta.

Ukrainan hallinto ei juuri koskaan ole ottanut julkisesti vastuuta Venäjän sisällä tehdyistä ja Venäjän miehittämille alueilla Ukrainassa tehdyistä iskuista. Ukraina on sanonut, että infrastruktuurin tuhoaminen on valmistautumista maan suunnittelemaa maahyökkäystä varten.

Ukraina ilmoitti lauantaina olevansa valmis käynnistämään pitkään lupaamansa vastahyökkäyksensä. Sen tavoite on vallata takaisin alueita, jotka Venäjä on vallannut 15 kuukautta kestäneen hyökkäyssodan aikana.

Lähde: ReutersSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *