• 16 huhtikuun, 2023

Naisleijonat saavutti minimitavoitteensa Ruotsi-voitolla – päävalmentaja Juuso Toivola kommentoi asemaansa

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue voitti sijoitusottelussa Ruotsin 3–1 ja päätti MM-turnauksen viidenteen sijaan. Voitto merkitsee, että Suomi palaa takaisin MM-kisojen kovempaan A-lohkoon.

Juuso Toivola kuvassa.

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola johti Suomea nyt toisessa MM-turnauksessaan. Kuva: Heikki Löfman / Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue saavutti Kanadan Bramptonissa pelatuissa MM-kisoissa minimitavoitteensa, kun se kukisti sunnuntain sijoitusottelussa Ruotsin 3–1. Samalla Naisleijonat varmisti paikkansa ensi vuoden MM-kisoissa kovemmassa A-lohkossa.

Tänä vuonna Suomi pelasi B-lohkossa yhdessä Ranskan, Ruotsin, Unkarin ja Saksan kanssa. Se voitti kaikki neljä alkulohkon otteluaan maalierolla 26–3.

Puolivälierässä Suomi taipui Tshekille 1–2 ja jatkoi näin ollen turnausta sijoitusotteluissa. Saksa kaatui ensin murskaavin 8–2-lukemin ja sunnuntaina kaatui Ruotsi.

– Hävisimme turnauksessa yhden ottelun, joka kulminoitui yhteen minuuttiin Tshekki-pelissä, kun Tshekki teki kaksi maalia. Olen erittäin tyytyväinen ilmeeseen, millä joukkue on ollut koko turnauksessa ja Ruotsi-pelissä. Siinä oli vahva luotto meidän tekemiseen, päävalmentaja Juuso Toivola summasi ottelun jälkeen.

Juuso Toivola arvioi omaa jatkoaan.

– Oli hetkiä, missä teimme pelin itsellemme vaikeaksi, niitä jatkossa parannamme. Meillä on hyvä peli olemassa, pelaajat uskovat siihen. Laukaukset menivät tänään selkeästi meille ja vähimmäistavoite A-sarjapaikka saavutettiin. Tyytyväinen olen joukkueen suoritukseen.

Toivola muistutti, että joukkue on kulkenut lähes voitosta voittoon marraskuusta lähtien. Suomi voitti kaikki EHT-turnauksen ottelunsa.

– Jos lavennetaan vähän 20 ottelua, 18 voittoa marraskuusta lähtien tähän päivään. Joukkue on kasvanut hyvin yhteen pelillisesti ja yhteistoiminnaltaan.

Suomi Ruotsi

Suomi kukisti sijoitusottelussa Ruotsin 3–1. Kuva: Heikki Löfman / Suomen Jääkiekkoliitto

Toivola nousi päävalmentajaksi kesken Pekingin olympialaisten ja on luotsannut Suomea nyt kaksissa MM-kisoissa. Niistä molemmissa Suomi on jäänyt mitalipelien ulkopuolelle – ensimmäistä kertaa historiassaan. Ennen viime syksyä Naisleijonat oli aina välierissä.

Mutta miten Toivola omaa asemaansa arvioi?

– Se on varmaan joidenkin muiden tehtävä… No, se on muiden tehtävä, olemme hoitaneet oman tehtävämme ja tulos on tämä. Muut miettiköön ne asiat. Me keskitymme tekemään meidän tehtävämme ja työmme hyvin.

Näin ottelu eteni

Ruotsi sai sijoitusotteluun unelma-alun, kun Anna Kjellbin toimitti kiekon maaliin vain 48 sekunnin jälkeen. Ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan torjuneelle Sanni Aholalle alku oli painajaismainen – kyseessä oli Ruotsin ensimmäinen veto, ja se lipui hieman onnekkaastikin Aholan längistä maaliin.

Ruotsi aloitti muutenkin ottelun väkevästi, mutta Suomi toipui alkushokista nopeasti.

Ruotsi puolestaan sortui jälleen jäähyilyyn. Tshekkiä vastaan Suomi ei onnistunut maalinteossa yhdenkään viiden ylivoimansa aikana, mutta nyt Naisleijonat tarvitsi toisen ylivoimansa aikana vain 12 sekuntia, kun kiekko oli Ruotsin maalissa.

Jenni Hiirikosken veto viivan tuntumasta upposi kuin upposikin ohi ilmaa haroneen Emma Söderbergin.

Toiseen erään lähdettiin 1–1-tasatilanteessa. Suomelle erän alku oli avauserää parempi ja ajassa 26.48 kiekko olikin jälleen Ruotsin maalissa. Ykköskentässä viilettävä Kiira Yrjänen sai vihdoin maalihanansa auki, kun Ronja Savolainen tarjoili Yrjäselle maukkaasti maalin eteen ja kilautti vielä kertaalleen toisessa erässä tolppaan.

Suomelle tarjoutui mahdollisuus lisätä johtoasemaansa etenkin ylivoimien aikana, mutta Naisleijonille ei maistunut. Myös Söderberg otti tärkeitä torjuntoja joukkueelleen.

Päätöserässä Suomi jatkoi hallintaansa ja pääsi vielä kahdesti erän puolivälin jälkeen ylivoimalle. Helpottava 3–1-johtomaali syntyikin kolmisen minuuttia ennen loppua, kun Noora Tulus sai viritellä rauhassa ylivoimalla tarkkaa kutiaan.

Ruotsi haki kavennusta ilman maalivahtia jo varhain, ja pääsi vielä yrittämään ylivoimalla, mutta loppukiri jäi vaisuksi.

Ahola selvisi Suomen maalilla 18 torjunnalla, kun taas Söderbergille kirjattiin 39 torjuntaa.

Ruotsin kohtaloksi koitui jatkaa ensi MM-kisoissakin pelejä B-lohkossa.