• 9 toukokuun, 2023

Näin Suomi kannustaa Käärijää finaaliin heinäseipäitä myöten


Maailmallakin villinneen Suomen viisuedustajan pääsy lauantain finaaliin ei jää ainakaan kotijoukkojen kannustuksesta kiinni.

Heinäseipäälle on puettu Suomen euroviisuedustaja Käärijän tavaramerkiksi tullut kirkkaan vihreä bolero.

Kontiolahden kirkonkylän kupeessa heinäseipäätkin kannustavat Käärijää illan semifinaalissa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Vihreä on vallannut päivä päivältä enemmän Suomea, eikä kyse ole vain hitaasti etenevästä keväästä.

Euroviisujen ensimmäinen tosikoitos on edessä tiistai-iltana, ja Käärijä-kuume saa eri puolilla maata mitä erikoisempia muotoja.

Esimerkiksi Kontiolahden kirkonkylän kohdalla 6-tiellä kulkevia ilahduttaa heinä-Käärijä. Paikallisen Venejoen kyläyhdistyksen toteuttama hahmo ilmaantui pellolle vapun tienoilla.

Suomea Euroviisuissa edustava Käärijä nousee tiistaina Liverpoolin viisulavalle kilpailun ensimmäisessä semifinaalissa. Tapahtuma alkaa kello 22 Suomen aikaa, ja sitä voi seurata Ylen kanavilla.

Käärijän, eli Jere Pöyhösen kotikaupunki Vantaa luonnollisesti hehkuttaa täysillä. Julistamassaan some-kilpailussa parhaasta kannustuksesta luvataan fanitapaaminen itse artistin kanssa.

Kaksin käsin lyhdyistään kiinni pitävät kivimiehet saivat neonvihreät bolerot muskeleidensa suojaksi Helsingin päärautatieasemalla jo maanantaina, ja myös Kruunusiltojen raitiotietyömaalla on kääritty hihat.

Aurajoen ylittävä Kirjastosilta Turussa valaistaan käärijänvihreällä tiistai-iltana kannustamaan mies lauantain finaaliin. Silta on jo kuukausia hehkunut sinikeltaisena Ukrainan lipun väreissä. Viime vuoden voittajamaa ei yhä jatkuvan Venäjän hyökkäyssodan takia voi itse isännöidä euroviisujaan, vaan ne järjestetään toiseksi tulleessa Iso-Britanniassa.

Myös jääkiekon MM-kisoihin valmistautuva Tampere kylpee tiistai-iltana Käärijän väreissä. Kaupunki valaisee Tammerkosken ja Hämeenkadun vihreäksi illalla Euroviisun semifinaalin kunniaksi.

Räikeän boleron ohella pottatukka on kevään muoti-ilmiö, ja sellaisen ovat hankkineet myös seitsemän veljestä – ainakin kuvamanipulaatiossa. Nurmijärven kunta väitti istuttaneensa vaakunansa takkutukat parturintuoliin.

– Mikäs olisikaan harjaskankeaan hiuslaatuun muodikkaampi kuin Käärijä-potta, kyseli Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä.

Veljekset eivät ole yksin reaalimaailmassakaan.

Kuopion katukuvassa pottatukkia saattaa lähiaikoina näkyä enemmänkin paikallisen kampaamon tempaistua tiistaina käärijäkuontaloiden puolesta.

”Ei ku vaa cha cha cha”, tuumasi kuopiolaisten Aku ja Onni Miettisen äiti Sausanna Miettinen, kun pojat ilmoittivat haluavansa Käärijä-hiukset. Kuva ja video: Antti Karhunen / Yle

Kädentaitajat kannustavat Käärijää

Käärijä-huuma on innostanut myös esimerkiksi käsityöharrastajia tarttumaan uudenlaisiin kaavoihin, joista osansa ovat saaneet lemmikkieläimetkin. Neonvihreä kangas on käynyt vähiin monissa kangaskaupoissa.

Keittiöissä on syntynyt niin ammatti- kuin kotileipureiltakin monenlaisia käärijätorttuja.

Hymyilevä nainen esittelee kirkkaan vihreää käpykakkua ja muita leivonnaisia.

Käpykakku sai käärijävärit kankaanpääläisessä Kahvila-konditorio Postellissa, esittelee leipuri-kondiittori Elina Kivikoski. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Käpykakku on saanut Kankaanpäässä keväisen käärijänvihreän kuorrutteen ja Torniossakin on leivottu käärijätorttua.

Torniolaisessa Cafe Rohkifiinissä euroviisuhuumaan on virittäydytty kehittämällä mintulta ja suklaalta maistuva Käärijä-leivos. Kuvaus: Jenni Mehtonen / Yle, editointi: Antti Ullakko / Yle

Häivähdys piña coladan aromeja löytyy myös muun muassa kajaanilaisleipomon leivonnaisista.

Koska näillä eväillä Käärijän finaalipaikkaa pidetään jo itsestäänselvyytenä, valmistaudutaan monin paikoin Euroviisujen lauantain pääkarkeloon.

Esimerkiksi UMK-kisoja helmikuussa isännöineessä Turun Logomossa finaalia seurataan suurelta kankaalta, ja myös Tampereella aiotaan kaiken kiekkoilun keskellä keretä Käärijää kannustamaan. Viisufinaalia voi Tammerkosken partaalla seurata useammaltakin isolta näytöltä lauantaina.

Kiireisimmät ovat jo valjastamassa Tampereen areenaa Eurovision laulukilpailun ensi vuoden päänäyttämöksi, mutta käydään nyt ensin nämä MM-kiekon toiset perättäiset kotikisat – ja tietenkin ne viisut.

Voit keskustella aiheesta 10.5. kello 23:een saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *