• 12 kesäkuun, 2023

n kierrättämiä vaatteita viety ympäristökatastrofista kärsivään Ghanaan


Aftonbladet-lehti löysi todisteita siitä, että ruotsalaisen vaatejätti H&M:n kierrätyskumppanit ovat dumpanneet vaatteita Ghanaan.

Mies kävelee rannalle huuhtoutuneiden kierrätysvaatteiden keskellä lähellä Ghanan pääkaupunkia Accraa.

Mies hakee vettä rannalta vaateröykkiöiden keskeltä lähellä Ghanan pääkaupunkia Accraa. Arkistokuva elokuulta 2022. Kuva: Muntaka Chasant/Shutterstock/All Over Press

Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden näkemien tulliasiakirjojen mukaan H&M:n kierrätyskumppanit ovat vieneet tänä vuonna Ghanaan vaatteita yhteensä 314 000 kiloa, mikä vastaa noin miljoonaa vaatekappaletta.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Ghana on yksi maailman suurimmista käytettyjen vaatteiden maahantuojista. Maahan tulee ainakin 15 miljoonaa vaatekappaletta viikossa.

Osa vaatteista päätyy myyntiin mutta suuri osa dumpataan nopeasti.

Tekstiilijätteistä on tullut valtava ympäristöongelma. Iso osa Euroopasta tulevista vaatteista ei kelpaa myyntiin eikä kierrätykseen, vaan tekstiilit päätyvät loppujen lopuksi ympäristöön.

Pääkaupungissa Accrassa jätehuolto on suurissa vaikeuksissa ja vaatteita löytyy jopa merestä ja merenpohjasta kaupungin edustalla.

”Kierrätyksessä haasteita”

Nuori mies vaatteiden kaatopaikalla lähellä Ghanan pääkaupunkia Accraa.

Nuori ghanalaismies tekstiilikaatopaikalla. Kuva ei liity Aftonbladetin uutiseen. Kuva: Ute Grabowsky/imageBROKER/Shutterstock/All Over Press

Aftonbladetin haastattelema Accran jätehuollon päällikkö Solomon Noi sanoo, että vaatteiden tuonti Ghanaan on suureksi osaksi Euroopan tapa päästä eroon jätteistään.

– Mielestäni H&M:n kaltaisten muotiketjujen tulisi maksaa heidän vaatteidensa aiheuttamista ongelmista, Noi sanoi.

H&M vastasi Aftonbladetille kirjallisesti ja sanoi ehdottomasti vastustavansa vaatteiden päätymistä jätteeksi. Samalla yritys myönsi, että vaatteiden ja tekstiilien kierrätykseen liittyy ”haasteita”.

Lue lisää: MOT seurasi puoli vuotta lähettimien avulla käytettyjä vaatteita Afrikkaan astiSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *