• 12 kesäkuun, 2023

Denver jyräämässä NBA-mestariksi korkeassa ilmanalassa ja vahvalla kotisaldolla – Colorado hyödynsi vuosi sitten samoja vahvuuksia NHL:ssä


Voiton päässä koripallon NBA-mestaruudesta oleva Denver Nuggets hakee varhain tiistaiaamuna Nikola Jokicin ja tutun kotihallin siivittämänä historiallista tekoa.

Nikola Jokic. Denver Nuggetsin NBA-tähtipelaaja kuvassa

Denver Nuggetsin NBA-tähtipelaaja Nikola Jokic kuvassa Kuva: Denver Post via Getty Images

Koripallon NBA:n finaalisarja on ensi kertaa katkolla Denverissä kotijoukkue Nuggetsille, joka johtaa loppuotteluita Miami Heatia vastaan voitoin 3–1.

Historia on Nikola Jokicin johtaman Denver Nuggetsin puolella. NBA-finaalisarjan 36 joukkueesta, joka on johtanut sarjaan lukemin 3–1, vain kertaalleen joukkue on sulanut samassa tilanteessa. Tämä harvinaisuus nähtiin vuonna 2016, jolloin Golden State Warriors taipui finaaleissa LeBron Jamesin johtamalle Cleveland Cavaliersille.

Denver voitti kaksi edellistä NBA-finaalia Miamissa lähes näytöstyyliin vahvalla puoluspelaamisella. Miami Heatilla on henkisesti iso vuori kiivettävänä. ESPN:n lähteen mukaan Miamin avausmiehistön kolmoslinko, pitkään loukkaantuneena ollut Tyler Herro saattaa kuitenkin tehdä yllätyspaluun viidenteen finaaliin.

NBA-pudotuspelien arvokkain pelaaja -tittelissä vahvasti kiinni olevan Jokicin nilkka muljahti neljännessä finaalissa, joten supertähti pelaa elämänsä tähän asti tärkeimmässä korisottelussa ensi yönä pienen kolhun saattelemana. Hän ei käytännössä harjoitellut lainkaan sunnuntaina, vaan säästeli nilkkaansa.

Jokic on kirjoittanut pudotuspelien aikana monenlaista NBA-historiaa. Viimeksi tripla-tuplien erikoismiehestä tuli ensimmäinen NBA-pelaaja, joka rikkonut yhden kauden pudotuspeleissä 500 pisteen, 250 levypallon ja 150 syötön rajan.

Serbialle – seitsemän miljoonan asukkaan kansakunnalle – kesäkuun 11.-13. päivät saattavat jäädä ikimuistoisiksi. Ensin Novak Djokovic, 36, saavutti sunnuntaina historiallisen 23. grand slam -tittelinsä Pariisissa ja hänestä tuli kaikkien aikojen tennisykkönen.

Varhain tiistaiaamuna tämän hetken maailman paras korispelaaja, maanmies Nikola Jokic, 28, voi puolestaan johdattaa Denverin historialliseen NBA-mestaruuteen.

Denver on pelannut NBA:ssa peräti 46 kautta ilman mestaruutta. Historiallinen temppu on joukkueen hyppysissä tukevammin kuin koskaan – olkoonkin, ettei Nuggets ole ollut ennen näin kovassa paikassa.

Miamille uskoa omaan tekemiseen antaa se, että Heat pystyi voittamaan Nuggetsin toisessa loppuottelussa Denverissä. Kotitappio oli Nuggetsille vasta ensimmäinen kevään pudotuspeleissä.

Kivikovan kotijoukkueen maineessa oleva Denver osaa myös pelata vieraissa. Se on voittanut viisi viimeisintä pudotuspelien vieraspeliään (Miamin ja LA Lakersin kahdesti sekä kerran Phoenixin), joka kuvastaa joukkueen ylivoimaa. Nuggets on voittanut pudotuspeleissä 15 ottelua, joista yksitoista peliä yli yhdeksällä pisteellä.

Onko korkea ilmanala Denverin urheiluseurojen etu?

Denverin urheilua seuraavaa yleisöä hellitään. Viime kaudella kaupungissa päästiin seuraamaan, kuinka jääkiekon NHL-seura Colorado Avalanche eteni lähes jyrän lailla Stanley Cupin voittajaksi ja kuluvalla kaudella askeleen päässä on tarjolla myös NBA-mestaruus.

Sekä Nuggets että Avalanche pelaavat kotiottelunsa samassa hallissa, joka sijaitsee 1600 metriä merenpinnan yläpuolella. Jääkiekkopiireissä on joskus virinnyt keskustelua jopa siitä, että ohuempaan ilmanalaan tottuneella Denverin kotijoukkueella olisi sen suhteen tuntuva etu vierasmiehistöön verrattuna.

Colorado Avalanchen NHL-mestaruuskaudella 2021–22 joukkue voitti koko kauden kotipelinsä hurjalla 82 prosentilla. Denver Nuggetsin kotivoittojen prosentti on ihan sama, mikäli se voittaa tiistaiaamuna Miamin neljännen kerran.

Vuoden 2022 NHL-mestari Colorado voitti pelaamistaan 20 pudotuspelistä 16 peliä, täsmälleen samaan lukuun voi yltää myös NBA:ssa Denver päihittämällä Miamin ensi yönä.

Harva NBA-mestari on edennyt mestariksi joutumatta missään vaiheessa edes seiskapeliin. Denver on tähän asti ollut omaa luokkaansa, eikä ole joutunut pudotuspeleissä missään vaiheessa kuilun partaalle.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *