• 11 elokuun, 2023

Miro Heiskanen haluaa tehdä enemmän maaleja – asiantuntija povaa tykkikautta ja linjaa, miten suomalaistähden on muututtava


Valmistautuminen tulevaan NHL-kauteen on täydessä vauhdissa, sillä runkosarja käynnistyy lokakuun 10. päivä. Yle Urheilu tapasi Dallas Starsin Miro Heiskasen, joka viime kauden runkosarjassa nakutti puolustajan paikalta huimat 73 tehopistettä.

Heiskanen on palautunut pitkästä kaudesta Suomessa, mutta kokonaan harjoittelua ei ole voinut kesällä unohtaa, sillä NHL-seurojen harjoitusleirit pyörähtävät käyntiin jo syyskuussa.

Miro Heiskanen

Miro Heiskanen on valmistautunut kauteen omatoimitreenillä Suomessa. Elokuun alussa hän ennätti osallistumaan katulätkäturnaukseen Helsingissä. Kuva: Grigory Vorobyev / Yle

Dallasin erinomaisesti sujunut viime kausi mureni konferenssifinaalien seitsemännessä pelissä 0–6-tappioon Vegas Golden Knightsia vastaan. Vegas kaatoi Dallasin otteluvoitoin 4–2 ja eteni lopulta mestaruuteen saakka. Stanley Cup -finaalit olivat tähtipaitojen ulottuvilla, joten joukkueen pettymys oli sen mukainen.

– Kyllä se aina hetken vie, sillä se oli iso pettymys ja finaalipaikka oli niin lähellä. Ei sitä voi kuitenkaan jäädä murehtimaan, sillä seuraava kausi tulee nopeasti.

Kauden päättyminen konferenssifinaaleihin jätti Dallasissa nälkää alkavaan kauteen.

– Jos saadaan homma toimimaan kauden alusta, on meillä kaikki mahdollisuudet mennä sinne saakka.

24-vuotias Heiskanen on vakiinnuttanut asemansa NHL:n eliittipuolustajien joukossa. Viime kauden 73 tehopisteellään hän sivusi Reijo Ruotsalaisen suomalaispuolustajien yhden kauden piste-ennätystä kaudelta 1984–1985.

Heiskasen henkilökohtaisissa kehitystavoitteissa yksi asia nousee ylitse muiden.

– Olen itse ollut aina enemmän syöttelijä ja tykkään jakaa kiekkoa, mutta ensi kaudella haluan tehdä enemmän maaleja.

Lehkonen: ”Jos et ammu, ei maaleja tule”

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen analysoi Heiskasen tavoitetta.

– Yksi, mikä on jäljessä hänen muista osa-alueistaan, on laukaus. Heiskanen on oivaltanut, että sitä kehittämällä pelaajan maalinteko paranee.

Lehkosen huomio keskittyy nykyaikaisten jääkiekkomailojen joustavuuteen ja siitä saatavaan hyötyyn.

– Ne ovat kuin jousia. Kun mailan päälle saa kunnolla painoa, saa laukaukseen kaiken voiman käyttöön.

Miro Heiskanen laukoo.

Nykyaikaisten jääkiekkomailojen joustavuudella on merkittävä vaikutus laukauksen voimaan. Kuva: Icon Sportswire / Getty Images

Kyse on myös puolustavien pelaajien ohittamisesta, minkä on lähdettävä selkäytimestä.

– Puolustuspelaaminen NHL:ssä on kehittynyt valtavasti. On mailapuolustaminen, blokkaavat pelaajat sekä maalivahdit, jotka ovat NHL:ssä pirskatin hyviä.

Lehkosen mukaan Heiskasen tapauksessa korostuu se, kuinka hän pystyy ohittamaan puolustavat pelaajat hyödyntäen liikettään sekä nopeaa ja tarkkaa laukaustaan.

Lehkonen muistuttaa, että Heiskanen on päässyt pelaamaan vasta yhden kauden Dallasin ykkösylivoiman viivalla.

– Yksi iso vihje on, että entistä enemmän kannattaa ampua. Jos et ammu, ei maaleja tule. Vedot eivät myöskään saisi jäädä matkan varrelle ja niiden pitäisi suuntautua tolppien väliin.

Viime kaudella Erik Karlsson voitti pakkien maali- ja pistepörssin huimilla tehoilla 25+76=101. Ruotsalainen laukoi 209 kertaa, kun Heiskasen lukema oli 206.

Heiskasella on Lehkosen mukaan kuitenkin sellainen pelisilmä, että hän pystyy tekemään päätöksen syötön tai joukkuekaverin paremman maalipaikan välillä.

– Heiskanen on liiankin tiimikaveri, joka haluaa jakaa onnistumisia muille. Sellainen perinteinen Raimo Helmisen tyylinen pelaaja pakkina, jolle hieno syöttö on parempi kuin huono maali. Nyt sitä ajatusta pitää kääntää, kun vastapuoli tietää, että hän syöttää paljon.

Näihin asioihin Heiskasen onkin syytä kiinnittää huomiota heti alkukaudesta.

Heiskanen kaipaa Väänäsen positiivista ilkeyttä

Lehkosen mielestä nuoressa Heiskasessa korostuvat kolmen suomalaisen puolustajalegendan parhaat ominaisuudet.

Teppo Nummisen peliasento, syöttötaito ja kiekon vastaanottaminen, Kimmo Timosen liike sekä Janne Niinimaan murtavat syötöt.

Kimmo Timonen Philadelphia Flyers -paidassa.

Miro Heiskasen liikkeessä on paljon samaa, mitä Kimmo Timosella aikanaan. Kuva: Getty Images

Mutta parannettavaakin löytyy.

– Vielä kun hän saisi kaksinkamppailupelaamiseen laitojen lähellä Ossi Väänäsen kaltaista positiivista ilkeyttä.

24-vuotias Heiskanen tulee olemaan Lehkosen näkemyksissä NHL:n top3-puolustaja pitkään. Asiantuntijan arvioissa Heiskanen ottaa ensi kaudella puolustajien piste-ennätyksen omiin nimiinsä. Odotuksissa on jopa piste per peli -tahtiin kulkeva kausi.

– Sanotaan noin 90 pisteen kausi. Maaleja näistä on ainakin 25.

Reijo Ruotsalaisen 73 tehopisteestä maaleja oli 28 maalia.

– Kun vuosirenkaita tulee hieman lisää, mennään 30 maalin lukemiin.

Lehkosen mukaan tällainen kausi voidaan nähdä viiden vuoden sisällä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *