• 3 toukokuun, 2023

Marinia ei nähdä Pohjoismaiden pääministerien ja Zelenskyin huippukokouksessa – osallistuu lounaalle ja tapaa presidentin kahden kesken


Ukrainan presidentti vierailee parhaillaan Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsumana. Presidentit tapasivat viimeksi tammikuussa.

Sanna Marin.

Väistyvä pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvattuna vappupuheensa jälkeen 1. toukokuuta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailun ja Pohjoismaat-Ukraina-huippukokouksen Suomessa.

Zelenskyi tapaa vierailunsa aikana työlounaan merkeissä myös pääministeri Sanna Marinin (sd.). Työlounaalle osallistuu myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Marin ja Zelenskyi tapaavat lisäksi kahden kesken.

Marin ja Haavisto kuuluvat toimitusministeriöön, joka hoitaa hallituksen tehtäviä uuden hallituksen nimittämiseen asti.

Zelenskyillä on tänään ohjelmassa tapaaminen eduskunnan puhemies Petteri Orpon kanssa. Orpo johtaa parhaillaan käynnissä olevia hallitusneuvotteluja.

Marinia ei nähdä huippukokouksessa

Iltapäivällä järjestettävässä Pohjoismaat-Ukraina-huippukokouksessa pääministeri Marinia ei kuitenkaan nähdä, vaan kokoukseen osallistuu presidentti Niinistö. Niinistön ja Zelenskyin lisäksi kokoukseen osallistuvat Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir.

Presidentin kanslian mukaan on luontevaa, että kokoukseen osallistuvat jokaisen maan ulkopoliittiset johtajat. Näin on toimittu muun muassa vastaavankaltaisissa Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen välisissä tapaamisissa vuosina 2013 ja 2016.

Tämänpäiväisen huippukokouksen aiheina ovat Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäysota, Pohjoismaiden tuki Ukrainalle, Ukrainan EU- ja Nato-suhteen kehitys sekä Ukrainan aloite oikeudenmukaiseksi rauhaksi.

Kokouksen yhteydessä eri pohjoismaiden pääministerit käyvät myös kahdenkeskisiä keskusteluja Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Presidentti Niinistö ja presidentti Zelenskyi tapasivat edellisen kerran tammikuussa 2023 presidentti Niinistön vieraillessa Kiovassa.

Juttua täydennetty 3.5.2023 kello 14.42: Lisätty presidentin kanslian kommentit.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *