• 1 heinäkuun, 2023

Legendaarinen kiritykki Mark Cavendish yrittää lyödä pyöräilyhistorian nimekkäimmän tähden Ranskassa


Tämän vuoden Ranskan ympäriajo jää pyörätähti Mark Cavendishin viimeiseksi. 38-vuotias sprintteri kertoi keväällä lopettavansa ammattilaisuransa tähän kauteen.

Sitä ennen hänellä on mahdollisuus ohittaa kaikkien aikojen pyöräilijänä pidetty Eddie Merckx Ranskan ympäriajon etappivoittojen määrässä ja siirtyä yksin tilaston kärkeen. Molemmilla ajajilla on Ranskasta 34 ykköstilaa.

11 suurta ympäriajoa (Italia, Ranska ja Espanja) 1960- ja 1970-luvuilla voittanut Merckx menestyi myös vuoristoetapeilla ja hallitsi lajia monipuolisesti. Cavendish on saavuttanut etappivoittonsa puhtaasti räjähtävällä loppukirillään.

Cavendish voitti tämän vuoden Italian ympäriajon päätösetapin loppukirin päätteeksi, joten hänellä on yhä eväitä etappivoittoon ja -ennätykseen.

Mansaarelaisen mukaan voitonnälkä motivoi häntä ennätysjahtia enemmän.

– Jos minulla olisi 45 voittoa Tourilla, lähtisin silti mukaan voittaakseni. Jos minulla olisi 18 voittoa, hamuaisin seuraavaa, Cavendish sanoi.

Vuosi sitten Cavendish ei mahtunut hyvistä otteista huolimatta tallinsa Quick-Stepin joukkueeseen, mikä aiheutti hämmennystä. Tämän vuoden kisaan hän osallistuu Astanan joukkueessa.

Mark Cavendish tuulettaa voittoa.

Cavendish tykitti Italian ympäriajon päätösetapin voittoon 28. toukokuuta. Kuva: SOPA Images/LightRocket via Gett

Uskomaton paluu huipulle

Cavendish oli tuttu hahmo Ranskan ja Italian ympäriajojen etappien loppukireissä 2010-luvulla ja hieman sitä ennen. Hurjat otatukset päättyivät usein vastustamattomasti kirineen Cavendishin juhliin.

Loppuvuodesta 2020 ura terävimmällä huipulla näytti olevan jo ohi. Cavendish oli kärsinyt pitkään sitkeän viruksen aiheuttamasta jatkuvasta väsymyksestä, eikä menestystä ollut tullut vuosikausiin. Viimeisin etappivoitto Ranskasta oli vuodelta 2016, eikä muitakaan voittoja ollut tullut kahteen vuoteen.

Tilanne koetteli voitontahtoisen Cavendishin mielenterveyttä. Hänellä todettiin masennus vuonna 2018.

– Tämä oli ehkä urani viimeinen kisa, Cavendish sanoi ääni väreillen heikosti sujuneen Gent-Wevelgem-kisan jälkeen lokakuussa 2020.

Cavendish vaihtoi seuraavaksi kaudeksi Bahrain-McLaren-tallista takaisin vanhaan joukkueeseensa Quick-Stepiin, jota oli edustanut 2013–2015. Menestyksen puutteen takia paineet helpottivat. Hän pääsi Ranskan ympäriajoon varakuskin paikalta.

– Oli yllätys päästä mukaan, koska Quick-Step on lajin suurimpia talleja, ja tiesin paikkani. Uskoin pystyväni vielä voittamaan, mutta tiesin, miksi niin ei tapahtunut ja mitä olin käymässä läpi. Ammattilaisena tietää, että kun tekee työt, tulosta tulee jossain vaiheessa.

Britti voitti vuonna 2021 Ranskassa peräti neljä etappia ja nappasi kirikilpailun kokonaisvoiton toista kertaa urallaan. Kiritykin paluuta kuvailtiin yhdeksi urheilun suurimmista.

– Kauden alussa luulin, että tämä on viimeinen kauteni. En osannut odottaa tällaista tarinaa. Tiesin, että olen edelleen hyvä, mutta se pitää pystyä näyttämään kisassa. Kaudesta tuli lopulta satumainen, Cavendish tunnelmoi kauden jälkeen.

Vuoden 2006 jälkeen Ranskan ympäriajon kirikilpailun on voittanut useammin kuin kerran Cavendishin lisäksi vain Slovakian Peter Sagan, joka vei vihreän paidan peräti seitsemän kertaa 2012–2019. Myös Sagan lopettaa tähän kauteen.

Mark Cavendish juhlii Ranskan ympäriajon kirikilpailun kokonaisvoittoa.

Cavendish vallotti Ranskan ympäriajon kirikilpailun 2021. Kuva: Tim de Waele / Getty Images

Ikä ei paina

Cavendish on 38-vuotiaana maantiepyöräilyn huipputason World Tourin ajajien vanhimmista päästä. Vaikka kiriominaisuudet väistämättä heikkenevät ajan kuluessa, lyhytraajainen polkija on edelleen kuin tehty loppukireihin, sillä hänen luontainen ajoasentonsa on erittäin aerodynaaminen.

– Minulla on kokemusta ja tietotaitoa kisoista. Tiedän miten ja milloin iskeä loppukirin aikana. Voin olla iäkäs, mutta rakastan yhä kilpailemista.

Jotkut ammattipyöräilijät alkavat ikääntyessään miettiä kilpailemista rutiininomaisena työnä. Cavendish inspiroituu nuorista kuskeista.

– Heillä kaikilla on palo saavuttaa jotain suurta. Se saa minut kukoistamaan. Olen fanaatikko ja pyöräilyn ja puhtaan kilpailun fani. On hauskaa, että Tadej Pogacar oli vasta seitsemän, kun osallistuin ensimmäistä kertaa Tourille. Nuorten kanssa kilpaileminen saa minut tuntemaan itseni taas nuoreksi.

Cavendishista on kuitenkin tullut iän myötä hieman varovaisempi. Loppukireissä sattuu ja tapahtuu, kun sprintterit laittavat kaiken peliin. Kolareista ei enää palaudu samalla tavalla kuin nuorena.

– Mitä vanhempi on, sitä enemmän loukkaantuu. Ei sitä koko ajan ajattele, mutta ei myöskään ota samanlaisia riskejä kuin parikymppisenä. Etenkin kun on lapsia, tulee varovaisemmaksi vähän joka elämän osa-alueella.

Mark Cavendish kuvassa.

Cavendishillä on taustaa ratapyöräilystä, mikä selittänee osin hänen kirikykyään. Kuva vuoden 2006 Kansainyhteisön kisoista. Kuva: Stu Forster / Getty Images

Pogacar vastaan Vingegaard, osa kolme

Ympäriajon kokonaiskisasta povataan UAE-tallin slovenialaisen Tadej Pogacarin ja viime vuoden voittajan, Jumbo-Visman tanskalaisen Jonas Vingegaardin välistä mittelöä.

Pogacar, 24, voitti ympäriajon kokonaiskilpailun vuosina 2020 ja 2021. Vingegaard, 26, sijoittui ensimmäisellä Tourillaan 2021 toiseksi ja onnistui kukistamaan Pogacarin viime vuonna.

Jonas Vingegaard kuvassa

Jonas Vingegaard onnistui päihittämään Tadej Pogacarin viime vuoden kokonaiskisassa. Kuva: Tim de Waele / Getty Images
Slovenian Tadej Pogacar vei 17. etapin, taustalla kakkoseksi tulee kokonaistilanteen kärjessä polkeva Jonas Vingegaard Rasmussen.

Pogacar (oikealla) on juhlinut kokonaisvoittoa 2020 ja 2021. Kuva: Getty Images

Slovenialainen oli kaksikosta selvästi vahvempi maaliskuussa ajetussa kahdeksan etapin Pariisi-Nizza -etappikisassa, jonka hän voitti 53 sekunnin erolla David Gauduun. Vingegaard oli kolmas, 1.53 Pogacarin perässä.

Pogacar mursi ranteensa huhtikuussa Liege-Bastogne-Liege -kevätklassikossa mutta palasi voitokkaasti kisoihin Slovenian mestaruuskisoissa juhannuksen aikaan. Vingegaardinin kunto on nousussa, ja hän on voittanut kevään ja kesän aikana Baskimaan ympäriajon ja Criterium du Dauphine -etappikisan.

Ympäriajon startti Grand Depart poljetaan usein Ranskan ulkopuolella. Tänä vuonna aloitetaan Espanjan Baskimaan itsehallintoalueelta, jossa poljetaan kolme ensimmäistä etappia.

182 kilometrin mäkinen avausetappi alkaa ja loppuu Baskimaan pääkaupunki Bilbaoon 1. heinäkuuta. Seuraavana vuorossa ovat 209 kilometrin mäkietappi Vitoria-Gasteizista Saint Sébastieniin ja 187 kilometrin tasamaapätkä Amorebieta-Etxanosta Ranskan puolelle Bayonneen.

Kisassa poljetaan tuttuun tapaan 21 etappia, ja välipäiviä on kaksi. Ainoa henkilökohtainen aika-ajo on luvassa etapilla 16. Kokonaiskisan kannalta tärkeitä vuoristoetappeja on kahdeksan.

Pyöräilijät saapuvat maaliin Pariisin Champs-Elyseelle sunnuntaina 23. heinäkuuta. Kokonaismatkaa kolmen viikon urakalle tulee 3 404 kilometriä.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *