• 18 elokuun, 2023

Lapsitähti koki sydänsairauden ja hurahti hittipeliin – superlahjakkuus Jacko Gill, 28, on vihdoin lähellä ensimmäistä MM-mitaliaan


Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä. Miesten kuulantyönnön karsinta ja finaali lauantaina.

Jacko Gill oli 2010-luvun alussa todellisen superlahjakkuuden maineessa. Uusiseelantilainen kuulantyöntäjä pommitti ikäluokkansa kuulilla hurjaa jälkeä.

Vuonna 2010 hän räväytti voittamalla alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden vain 15 vuoden ikäisenä. Myös pikajuoksulegenda Usain Bolt voitti nuorten MM-kultaa 15-vuotiaana.

Seuraavana vuonna Gill jysäytti alle 18-vuotiaiden sarjassa käytettävää viiden kilon välinettä ällistyttäviin ikäluokan ME-lukemiin 24,45.

Myös alle 20-vuotiaiden sarjan maailmanennätys on edelleen Gillin nimissä. Kymmenen vuotta sitten hän tömäytti kyseisen ikäluokan kuuden kilon kuulalla ME-tuloksen 23 metriä.

Myös aikuisten väline, 7,25 kilon kuula lähti Gillin kädestä yli 20 metriin, kun uusiseelantilaistalentti oli vielä 16-vuotias. Saman ikäisenä hän oli rikkonut myös vuoden 2012 Lontoon olympialaisten tulosrajan. Hänestä povattiin Lontoon kisojen mitalistia sekä lajin supertähteä.

Pidettiin väistämättömänä, että Gillistä tulee myös aikuisten puolella kuulakuningas. Sen tittelin on kuitenkin ottanut yhdysvaltalainen ME-mies Ryan Crouser, josta ei puhuttu nuorena samanlaisena superlupauksena.

Crouser on pyöräyttänyt kuulantyönnön maailmanennätyksen kahdesti (23,37 ja 23,56). Hänellä on kaksi olympiavoittoa ja maailmanmestaruus. Pari vuotta nuoremmalta uusiseelantilaiselta ulkoratojen MM- tai olympiamitali kuitenkin edelleen uupuu.

Lauantaina Budapestin MM-kisoissa Gillillä on siihen kuitenkin parhaimmat mahdollisuudet urallaan.

Jacko Gill.

Jacko Gill ja Tom Walsh juhlivat viime vuonna Kansainyhteisön kisoissa kaksoisvoittoa. Kuva: Corbis via Getty Images

Arvokas voitto

Gill on toki ollut kelpo työntäjä pitkään. Vuonna 1994 syntynyt urheilija on moninkertainen arvokisafinalisti.

Uudessa-Seelannissa lajin mittatikku on asetettu kuitenkin korkealle. Naisten puolella lajin legendoihin lukeutuva Valerie Adams voitti pitkän uransa aikana peräti neljä maailmanmestaruutta sekä kaksi olympiakultaa.

Gill on puolestaan saanut seurata pitkään vierestä, miten hänen maanmiehensä Tom Walsh on kahminut viimeisen kymmenen vuoden aikana hurjaa menestystä. 31-vuotiaan Walshin palkintokokoelmassa on muun muassa ulkoratojen MM-kulta, kaksi sisäratojen maailmanmestaruutta sekä kaksi olympiapronssia.

Gillin kannalta merkittävä virstanpylväs täyttyi alkuvuodesta, kun hän saavutti ensimmäisen maansa mestaruuden ja päätti Walshin 13 vuotta kestäneen valtakauden.

Gill voitti Walshin talvella kahdesti peräkkäin, mikä hiveli nuoremman uusiseelantilaisen mieltä.

– Hävisin hänelle kymmenen vuotta, joten tämä merkitsee minulle paljon. Kilpailu on kaikki kaikessa. Pidän hänestä kaverina paljon, joten tämä oli mahtavaa, Gill hehkutti uusiseentilaiselle Stuff-sivustolle.

Jacko Gill.

Entinen teinitähti Jacko Gill on ollut tänä vuonna elämänsä vireessä. Kuva: Getty Images

Hittipeli auttoi kilpailutauolla

Siinä missä Walsh on sosiaalinen, ulospäinsuuntautunut ja tykkää antaa mielellään aikaa medialle, Gilliä kuvaillaan vaatimattomaksi tyypiksi, joka ei halua olla määräänsä enempää valokeilassa.

Gill raotti kuitenkin joitakin vuosia Instagram-profiilissaan löytämäänsä intohimoa. Hän oli löytänyt lisätyn todellisuuden mobiilipelin Pokemon GOn, joka oli joitakin vuosia sitten erityisen suosittu etenkin lasten keskuudessa.

Gill kertoi päivityksessä saaneensa pelistä mielekästä sisältöä vaikean vaiheen aikana. Vuosina 2016–2018 häneltä oli muun muassa murtunut jalka. Samoihin aikoihin Gill kuitenkin kohtasi vielä pysäyttävämmän tiedon.

Gilillä todettiin sydänlihastulehdus. Vuonna 2017 olonsa erityisen huonoksi voinut Gill kiidätettiin sairaalaan, jossa hän oli noin kahden viikon ajan.

Hänestä löydettiin sydänkohtauksen oireita. Gill joutui pitkälle tauolle, mutta sydänsairaus ei kuitenkaan katkaissut lahjakkuuden uraa.

Ryan Crouser puolustaa maailmanmestaruutta tällä työnnöllään.

Kova rajapyykki viimein rikki

Gill tunnettiin nuorena rajuna treenaajana, joka nakutti kovia tuloksia punttisalilla. Viime vuosina Gillin mentaliteetti on muuttunut. Nykyisen valmentajansa Dale Stevensonin kanssa hän lähestyy kuulantyöntöä nykyään enemmän tekniikan kautta.

Stevenson on Walshin entinen valmentaja.

– Kaikki johtuu tekniikasta. En ole enää niin vahva kuin ennen. Käytän enemmän aikaa tekniikkaan. Sen pitäisi auttaa minua työntämään pidemmälle.

Gill tinttasi talvella Aucklandissa ensimmäistä kertaa urallaan 22 metriä. Hän räväytti Aucklandissa tuloksen 22,12.

Crouser ja Kovacs ovat etukäteen kiinni kahdesta ensimmäisestä mitalisijasta. Pronssimitalista voi hyvinkin tulla uusiseelantilaisten välinen vääntö.

– Olen todella onnellinen. Tunnen olevani loistavassa paikassa ja nautin tekemisestäni, Gill intoili Stuff-sivustolle.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *