• 20 maaliskuun, 2023

Kaisa Mäkäräinen on huolissaan Suomen naisten ampumahiihdon tilasta – ongelmana erityisesti hiihtovauhti


Ampumahiihtokausi päättyi viikonloppuna Holmenkollenilla suomalaisittain haikeissa tunnelmissa, kun Mari Eder sekä Nastassia Kinnunen lopettivat uransa. Kauden päätöstapahtuma jätti myös positiivisen maun, kun Tero Seppälä ylsi miesten yhteislähtökisassa hienosti kahdeksanneksi kahdella sakkokierroksella.

Seppälä ja Suvi Minkkinen olivat etenkin loppukaudesta suurimpia suomalaisonnistujia. Kaksikko väläytteli kauden loppusuoralla useamman kerran.

Helmikuussa pidetyissä Oberhofin MM-kisoissa Minkkinen oli normaalikisassa kahdeksas. Seppälä oli puolestaan samaisten kisojen yhteislähtökisassa kymmenes.

– Suvi on ollut ampumapenkalla erittäin varma ja nopea. Kun hän on saanut hiihtovauhtia pikkaisen paremmaksi, on tullut uran parhaita sijoituksia, Yle Urheilun asiantuntija Kaisa Mäkäräinen summaa.

Seppälän alkukausi lähti kangerrellen liikkeelle. Hän kokeili tekniikkamuutosta, joka ei toiminut.

27-vuotias suomalaisurheilija oli myös kipeänä.

– Alkukausi meni vähän sen muutoksen piikkiin. Kesken MM-kisojen hän teki rohkean vedon ja loppukaudesta tuli plusmerkkinen.

Loppukauden ilonaiheisiin kuului myös nuori Otto Invenius, joka ylsi Kollenilla miesten pikakisassa sijalle 12. Myös yhteislähtökisassa Invenius taisteli pitkään pääsystä kymmenen parhaan joukkoon.

Olli Hiidensalo ja Tuomas Harjula väläyttelivät alkukaudesta, mutta loppukaudesta etenkin Harjulan suoritukset olivat alavireisiä.

– Hiidensalo oli tosi tasainen. Invenius sai loppukaudesta hyvät onnistumiset. Miesten puolella on tulevaisuutta nähtävissä.

Otto Invenius hiihtää.

Otto Invenius näytti potentiaaliaan loppukaudesta. Kuva: IMAGO/CEPix/ All Over Press

Naisten puolella iso aukko

Kun Kaisa Mäkäräinen lopetti menestyksekkään uransa kolme vuotta sitten, Mari Ederistä tuli suomalaisen naisampumahiihdon ykkösnimi.

Eder voitti uransa aikana kaksi kisaa kaudella 2016–2017.

– Oman urani lopettamisen lisäksi tämä on kaikista kovin paikka. Olen elänyt Marin kanssa koko ampumahiihtourani, Mäkäräinen herkisteli.

Mäkäräinen on nähnyt läheltä Ederin uran nousut ja laskut. Ederin suorituksissa oli uran aikana paljon vaihteluja.

Kulunut kausi oli 35-vuotiaalle Ederille kokonaisuudessaan vaikea, mutta ladulla hän pystyi edelleen hyvään vauhtiin.

– Hän on ollut pitkään yksi kovimmista hiihtäjistä. Ei ole helppoa säilyttää kova fyysinen vire, Mäkäräinen muistuttaa.

Katso Mari Ederin uran huippuhetket!

Ederin ja Kinnusen lopettamisten myötä naisten puolella on iso tyhjiö. Minkkinen on Suomen selvä ykkösnimi.

– Jos moni sanoi lopettamiseni jälkeen, että jää iso aukko, niin myös nyt jää iso aukko, Mäkäräinen sanoo.

Maajoukkueen vakiokasvoihin kuuluva Venla Lehtonen joutui jättämään kauden kesken sydänpussitulehduksen takia. 27-vuotias nainen aikoo kuitenkin vielä jatkaa uraansa.

Mäkäräräinen sanoo, että kaikkien suomalaisnaisten selvä heikkous on hiihtovauhdin puute.

– Hiihtovauhti ei ole riittävä. Vaikka penkalla onnistuttaisiin välillä hyvin, tosi hyvät sijoitukset jäävät silti saavuttamatta, koska vauhtia ei ole tarpeeksi.

Mäkäräisen mukaan huolestuttava merkki on myös, että kisoja kiertävät lähinnä samat naiset.

– Viiden paikan ulkopuolella ei ole sellaisia nuoria, joita voitaisiin nostaa. Olen huolissani siitä, millainen tulevaisuus on.

Miesten puolella myös 18-vuotias nuorten MM-mitalisti Arttu Heikkinen on mielenkiintoinen nimi.

– Miehissä ikärakenne on nuorempi, Mäkäräinen lisää.

Norjalainen Erik Kulstad toimi ensimmäistä kauttaan Suomen päävalmentajana. Hänellä on optio kolmesta seuraavasta kaudesta, mutta jatkosta ei ole toistaiseksi kuulunut mitään.

Suomalaisessa ampumahiihdossa päävalmentajan pesti on ollut viime vuosina tuulinen paikka.

– Minunkin urani aikana koutsi vaihtui suunnilleen parin vuoden välein. Toivottavasti mahdollisimman pian selviää, mikä tilanne on, Mäkäräräinen sanoo.

Käsittämätön Bö

Johannes Thingnes Böllä oli varaa ”elvistellä” Holmenkollenin takaa-ajokisassa kesken ammunnan.

Ampumahiihdokauden ehdoton ykkösnimi oli Norjan Johannes Thingnes Bö. Oberhofissa hän voitti viisi MM-kultaa sekä seitsemän mitalia.

Maailmancupkauden hän vei nimiinsä ylivoimaiseen tyyliin. Hän voitti käsittämättömät 19 kertaa 25 kisassa. Se on yhden kauden voittoennätys.

– Hän voitti tänä talvena kaiken mahdollisen. Hän pystyi vieläkin nostamaan jo ennestään kovaa tasoaan. Se, miten hän pystyy tuon tason pitämään, jää nähtäväksi.

Mäkäräinen muistuttaa, että Bön takana myös muut norjalaismiehet olivat kovassa vireessä. Naisissa maailmancupkauden voitto meni Ranskan Julia Simonille.

– Naisten kilpailut olivat selkeästi mielenkiintoisempia. Siellä on ollut enemmän kansallisuuksia kärkikahinoissa. Ranskalla nuoret urheilijat tekevät tuloaan.

Suomalaisten Ederin ja Kinnusen lisäksi useampi naisten ampumahiihdon kirkkaimmista tähdistä – ainakin Norjan Marte Olsbu Röiseland ja Tiril Eckhoff sekä Saksan Denise Herrmann-Wick – ilmoitti uransa päättyneen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *