• 12 heinäkuun, 2023

Topias Laine, 21, pyrkii Espoossa poikkeukselliseen tekoon – pamauttaa mielipiteensä suomalaisen keihäänheiton tilasta


Alle 23-vuotiaiden EM-kisat käydään Espoossa 13.–16. heinäkuuta. Yle näyttää kisat suorana. Katso lähetystiedot täältä.

Yleisurheilussa on todella harvinaista päästä puolustamaan nuorten arvokisavoittoaan. Jos sen pääsee tekemään kaiken lisäksi kotikisoissaan, puhutaan ainutlaatuisesta tilanteesta.

Tällaisesta lähtötilanteessa Espoossa käytäviin alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin lähtee keihäänheittäjä Topias Laine, joka puolustaa kahden vuoden takaista mestaruuttaan. Vuonna 2001 syntynyt Laine kukisti Tallinnassa ennätyksellään 81,67 ”volttiheittoja” nakkelevan Portugalin Leandro Ramosin.

Laine kilpaili tuolloin pari vuotta vanhempien heittäjien seurassa. Nyt hän puolustaa mestaruutta 2002–2003 syntyneiden urheilijoiden kirittäminä.

– Lähden puolustamaan totta kai mestaruutta. Toivottavasti saadaan paljon yleisöä paikalle, jotta on hyvä fiilis kisata, hyväntuulinen Laine fiilistelee ainutlaatuista tilannettaan.

Laine kilpaili nuorten arvokisatasolla ensimmäisen kerran vuonna 2018. Tuolloin hän saavutti alle 18-vuotiaiden EM-kisoista pronssia. Nuorten MM-kisat jäivät häneltä muiden vuonna 2001 syntyneiden tavoin väliin koronapandemian takia.

Espoon kisat ovat 2001 syntyneille uran viimeiset nuorten arvokisoissa. Hän ei ole kisannut vielä aikuisten arvokisoissa.

– Se on ollut hieno paikka päästä näyttämään ja ottamaan mittaa nuorten Euroopan ja maailman kärjestä. Ne ovat olleet hyviä etappeja matkalla kohti aikuisten arvokisoja.

Näin Topias Laine heitti mestariksi

Erilainen suomalaisheittäjä

Lainetta pidetään suomalaisessa keihäänheitossa modernina heittäjänä. Hänen vahvuutensa perustuu nopeuteen.

Laine on pinkonut 100 metriä parhaimmillaan aikaan 11,03, joka on heittäjältä kovaa valuuttaa. Kolme vuotta sitten juostun ennätyksensä jälkeen Laine ei ole satasta juossut, joten nyt matka voisi taittua vielä rivakammin.

– Varmasti olen vähä eri tyylinen keihäänheittäjä mitä valtaosa. Minulla on omat vahvuudet, joiden kautta koitan pelata. Pidetään niistä kiinni ja yritetään pärjätä muita vastaan.

Laineesta on tullut ainakin osittain mieleen vuoden 2016 olympiavoittaja Thomas Röhler. Parhaimmillaan todellisia hirmukaaria nakellut saksalainen tunnetaan kimmoisana keihäänheittäjänä.

– Sosiaalisessa mediassa olen vähän seurannut. Röhler ja Magnus Kirt ovat vähän saman tyylisiä heittäjiä. Joitain ideoita voi tulla jostain, mutta koitetaan silti luottaa omaan prosessiin ja siihen, mitä valmentajat ovat suunnitelleet, Laine sanoo.

Keihästoivoja on yhä

Suomalaisessa yleisurheilussa on useita todella kiinnostavia nuoria yleisurheilijoita. Tällaisiksi voidaan laskea esimerkiksi 400 metrin aitajuoksija Viivi Lehikoinen, moukarinheittäjä Silja Kosonen sekä 7-ottelija Saga Vanninen.

Sen sijaan miesten keihäänheittoon ei ole tullut Oliver Helanderin jälkeen uutta kohuttua nimeä. Helander breikkasi isosti jo vuonna 2018.

Helanderin lisäksi joiltakin nuorilta heittäjiltä on nähty yksittäisiä 80 metrin rykäyksiä. Laine muistuttaa kuitenkin viime kesän tulossadosta.

Lassi Etelätalo otti arvokisamitalin (EM-pronssia) ja meitä oli viisi valintakelpoista viime vuoden EM-kisoihin. On leveyttä ja kohtuullisen hyviä heittäjiä paljonkin.

Laine lisää, että myös nuorten puolella on lupaavia suomalaisheittäjiä. Kaksi vuotta sitten Janne Läspä ja Onni Ruokangas ylsivät mitaleille alle 20-vuotiaiden arvokisoissa.

Lajin kirkkain kultakimpale on vasta 16-vuotias Topi Parviainen, joka heitti viime vuonna alle 18-vuotiaiden Euroopan mestariksi 700 gramman keihäällä, 84,52.

Onko sitten jotain konkreettista tukea, mitä nuori suomalainen keihäänheittäjä tarvitsisi kehityspolullaan?

– En osaa tuohon sanoa. Ei varmaan, Laine kuittaa.

Artur Felfner.

Artur Felfner on keihään suosikki. Kuva: EPA-EFE

Ukrainalainen on suosikki

Laine on kisojen puolustava mestari, mutta suosikki hän ei Espoossa ole. Kärkinimi on tilaston ykkösenä oleva Ukrainan Artur Felfner, jonka kauden paras on Euroopan joukkuemestaruuskisoissa heitetty on 82,24.

19-vuotiaassa ukrainalaisessa on paljon potentiaalia, sillä hänen ennätyksensä on viime kesänä kiskaistu 84,32. Yksikään toinen tämän ikäluokan heittäjistä ei ole rikkonut tänä vuonna 80 metrin rajaa.

Laine on tilastossa toisena tuloksella 79,87. Suomalaisilla on kärkikahinoissa vahva edustus, sillä Aleksi Yli-Mannila (77,78) ja Läspä (77,24) ovat sijoilla viisi ja kuusi.

– Felfner on heittänyt todella kovan tuloksen viime kaudella. Häntä vastaan tulee ainakin kova kisa. Luulen, että mestaruuteen vaaditaan yli 80 metriä, Laine povaa.

Janne Läspä voitti nuorten MM-kultaa Nairobissa.

Janne Läspä on keihäänheiton nuorten MM-voittaja vuodelta 2021. Hänelläkin on Topias Laineen tavoin mitalisauma. Kuva: SULSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *