- 16 kesäkuun, 2023
Terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat, jonoja puretaan antamalla Kela-korvauksia yksityislääkäreiden käytöstä
Ylen näkemän hallitusohjelmaluonnoksen mukaan terveysasemien hoitojonojen purkamiseen käytetään kertaluontoisesti 335 miljoonaa euroa.
Antti Pilke,
Terhi Toivonen
Tuleva hallitus aikoo lykätä vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen nostoa. Lapsille ja nuorille on tulossa terapiatakuu.
Ylen näkemästä hallitusohjelmaluonnoksesta selviää, että kymmentä vanhusta kohti pitää olla ympärivuorokautisessa hoivassa seitsemän hoitajaa vasta vuonna 2028. Hoitajamitoitus pysyy siis tämän vaalikauden ajan 0,65:ssa, eikä nouse aiempien suunnitelmien mukaan 0,7:ään.
Perusterveydenhuollon hoitotakuu pysyy tämän vaalikauden 14 vuorokaudessa.
Terveysasemien hoitojonoja puretaan uuden Kela-korvausmallin avulla, johon on varattu kertaluonteisesti 335 miljoonaa euroa. Hoitotakuun valvontaa tiukennetaan. Asiakas on oikeutettu käyttämään ostopalveluja tai palveluseteleitä, jos hyvinvointialue ei pysty järjestämään hoitoa.
Hammashoidon hoitotakuuseen ei tehdä muutoksia eli syyskuusta alkaen hoitoa pitäisi saada neljässä kuukaudessa. Marraskuussa 2024 aika kiristyy kolmeen kuukauteen.
Terveydenhuollon asiakasmaksuihin on tulossa korotuksia ja niiden summia yhtenäistetään. Näistä arvioidaan kertyvän 50 miljoona euroa enemmän rahaa vuosittain.
Mielenterveyspalveluja parannetaan useilla toimilla. Lapsille ja nuorille tulee terapiatakuu, perustason palveluihin porrastettu hoitomalli ja lisää matalan kynnyksen palveluja esimerkiksi verkossa. Myös psykoterapeuttien koulutusta helpotetaan.
Vammaispalvelulain voimaantuloa lykätään vuodella lokakuuhun 2024 ja lakiin tehdään kiireellisesti muutoksia. Laista koituvat menot voivat kasvaa enintään 100 miljoonaa euroa vuosittain nykyiseen verrattuna.
Sote-palvelujen kustannusten kasvua yritetään hillitä
Sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvua leikataan 1,4 miljardin eurolla vuoteen 2027 mennessä, ja yhteensä kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2031 mennessä. Hyvinvointialueiden rahoitukseen tehdään leikkauksia vastaavat muutokset, mikä voi lopulta näkyä palvelujen karsimisena tai niiden laadun heikentymisenä.
Kulukurista huolimatta hyvinvointialueiden rahoitus kasvaa vaalikauden aikana. Vuonna 2027 julkisiin sote-palveluihin arvioidaan menevän 27 miljardia euroa. Tämä on neljä miljardia enemmän kuin tänä vuonna. Valtio aikoo valvoa tiukasti soten kuluja ja voi asettaa ehtoja alueelle annettavalle lisärahoitukselle.
Hyvinvointialueille ei ole tulossa omaa verotusoikeutta eikä sitä edes aiota selvittää.
Ensi vuoden aikana tarkastellaan nykyisten sairaala- ja päivystysverkkoa huomioiden pitkät välimatkat ja kielelliset oikeudet. Nykyiset päivystysyksiköt jatkavat poikkeusluvan turvin vuoden 2025 loppuun saakka.