• 7 elokuun, 2023

Ylilaudalla masinoitiin rasistinen törkykampanja perheenäidin kuntalaisaloitetta kohtaan – oikeusministeriöllekin ennennäkemätön tilanne


Jyväskyläläinen monikulttuurisen perheen äiti teki oikeusministeriön ylläpitämässä palvelussa kuntalaisaloitteen, eikä osannut arvata, millainen mylläkkä siitä syntyisi.

Kuntalaisaloitteen aiheena oli antirasismikoulutuksen ottaminen osaksi kaupungin henkilöstökoulutusta.

Noin viikko sitten tehty aloite on kerännyt pitkän kannattajalistan. Suurin osa nimistä sisältää räikeän rasistista kieltä ja natsiviittauksia. Joukossa on myös tunnettujen julkisuuden henkilöiden ja poliitikkojen nimiä.

– Kuvittelin, että kuntalaisaloitteen allekirjoittamiseksi tarvitaan vahvaa tunnistautumista. Yllätyin, kun sinne voikin tunnistautua sähköpostin kautta, hän kertoo.

Hän huomasi ensimmäiset törkynimet jo viime viikon perjantaina.

– Viikonloppuna niitä tuli lisää ja lisää. Loppujen lopuksi niitä oli satoja.

Aloitteen tehnyt jyväskyläläisnainen haluaa esiintyä jutussa nimettömänä, koska kokee asian arkaluontoisena. Hän pelkää oman ja perheensä turvallisuuden puolesta.

– Perheemme törmää eri paikoissa kuukausittain rasismiin. Se on kadulla huutelua, ja sitä, ettei puoliso saa työpaikkaa yhtä nopeasti kuin joku, jolla on suomalainen nimi. Tai aikuinen lapsi ei saa asuntoa, hän kertoo.

Ylilauta masinoi ihmisiä allekirjoittamaan antirasismikoulutusta ajaneen kuntalaisaloitteen rasistisilla nimimerkeillä.

Kuntalaisaloitteen tehnyt nainen perusteli antirasistisen koulutuksen tarpeellisuutta muun muassa palveluiden yhdenvertaisuudella. Kuvakaappaus kuntalaisaloite.fi-sivustolta. Kuva: Kuntalaisaloite.fi

Naisen mukaan hänen aloitteensa saama vastaanotto kertoo, että rasismia on edelleen kitkettävä.

– Totta kai olen surullinen, mutta tämä kertoo siitä tarpeesta, joka yhteiskunnassamme on, hän toteaa.

Kuntalaisaloite näyttää poistuneen palvelusta kokonaan maanantaina. Aloitteen tekijä on ollut yhteyksissä oikeusministeriöön ja odottaa toimintaohjeita.

Erityisasiantuntija: ”Pahin mahdollinen tilanne”

Yle kysyi oikeusministeriön erityisasiantuntija Atte Kuismin-Raerinteeltä, miten ministeriön ylläpitämässä palvelussa on mahdollista viljellä räikeää rasismia ja mitä asialle aiotaan tehdä.

Miten on mahdollista, että palvelussanne julkaistuun antirasismikoulutuksia koskevaan kuntalaisaloitteeseen on kertynyt näin runsaasti tekaistuja, selkeästi rasistisia nimiä?

Haluamme antaa mahdollisimman monelle mahdollisuuden kannattaa kuntalaisaloitteita. Siksi sinne pystyy kirjautumaan sähköpostiosoitteella. Aloitteiden tekijöillä on myös mahdollisuus katsoa listaansa, ja tarkistaa, onko sinne tullut vääriä nimiä. Sillä pyritään henkilötietosuojan kannalta estämään, että joku käyttäisi toisen nimeä väärin.

Vastaavaa masinointia ei ole tullut ikinä ennen. Ylilaudalla oli ollut tästä aloitteesta paljon keskustelua ja siellä oli kannustettu menemään hassuilla nimillä kannattamaan aloitetta.

Nyt tuli pahin mahdollinen tilanne vastaan.

Onko siis niin, että kaikki nämä tekaistut nimet ovat yksittäisten ihmisten tekosia?

On selkeää, ettei taustalla ollut bottihyökkäystä, vaan yksittäiset ihmiset ovat tulleet trollaustarkoituksessa sivustolle.

Onko tiedossanne vastaavanlaisia tapauksia? Sanoit, että tämä on aika harvinainen.

Tiedossa ei ole vastaavanlaisia tapauksia. Olen itse ollut helmikuusta asti töissä oikeusministeriössä, mutta olen kuullut, ettei kertaakaan aiemmin ole ollut tällaisia ongelmatapauksia. Yksittäisiä väärällä nimellä tehtyjä on sähköpostikirjautumisen takia ollut, mutta ne on saatu helposti korjattua.

Mitä olette tehneet nyt esimerkkinä olevassa tapauksessa?

Olemme olleet aloitteen tekijään yhteydessä. Hänellä on ensisijaisesti mahdollisuus käydä kannattajalistaa läpi ja poistaa kannattajia. Ylläpidosta emme pysty poistamaan yksittäisiä kannattajia, koska ei ole oikein, että oikeusministeriö tekisi niin. Tässä tapauksessa oli kuitenkin hyvin paljon rasistisia kannattajanimiä ja kaikkea mahdollista muutakin. Aloitteen tekijä totesi tämän kuvastavan, miksi hänen aloitettaan tarvitaan.

Sisältö on ollut palvelumme käyttöehtojen vastaista. Siellä on myös ollut tekaistuja nimiä, kuten Sanna Marinia ja Adolf Hitleriä, joten myös henkilötietojen suojan kannalta olemme päätyneet poistamaan aloitteen näkyviltä. Sitä ei ole poistettu, mutta se ei näy julkisesti. Aloitteen tekijä voi tehdä muutokset, ja lähettää sen kuntaan tai laittaa uudelleen keräämään kannattajia.

Miten tällaiset tapaukset estetään jatkossa? Vai ovatko ne edes estettävissä?

Ovat estettävissä ja olemme pitkään tiedostaneet, että tämä voi olla odotettavissa. Olemme tämän myötä tekemässä niin, että kannattajalistassa näkyvät vain henkilöt, jotka ovat vahvasti tunnistautuneet palveluun. Sähköpostikirjautumisella voi kannattaa, mutta nimi ei näy julkisessa näkymässä. Sen pitäisi aika hyvin viedä motivaatiota trollihyökkäyksen tekemiseltä.

Joutuvatko tekijät vastaamaan teoistaan, ja onko heidän henkilöllisyytensä selvitettävissä?

Jos epäillään rikosta, asia menee poliisille, ja poliisilla olisi mahdollisuus selvittää henkilöt, jotka siellä ovat käyneet. Jos henkilöt, joiden henkilötietoja on käytetty, kokevat rikoksen kynnyksen ylittyneen, he voivat ilmoittaa asiasta poliisille.

Pohdimme, onko perusteita, että teemme viranomaisena rikosilmoituksen tapauksesta.

Rasismista keskustellaan myös illan A-studiossa Yle tv 1:llä kello 21.00.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *