• 31 toukokuun, 2023

VM: Kokoomuksen tavoite osakesäästötilin ylärajan poistosta maksaa noin 200 miljoonaa euroa


Osakesäästötilin 50 000 euron talletuskaton korottaminen tai poistaminen kokonaan on esillä hallitusneuvotteluissa

Matias Marttinen.

Hallitusneuvottelujen talousryhmää vetävä kansanedustaja Matias Marttinen (kok.) vaati ennen eduskuntavaaleja, että osakesäästötilin talletuskaton poistaminen kirjataan seuraavaan hallitusohjelmaan. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Osakesäästötilin mahdollisia muutoksia käsitellään hallitusneuvottelujen Kasvun kaava -reformipöydässä kokoomuksen Sanni Grahn-Laasosen johdolla.

Osakesäästötilille voi tallettaa nykyisin enintään 50 000 euroa, jolla voi ostaa kotimaisten tai kansainvälisten yritysten osakkeita.

Suomessa on noin 300 000 osakesäästötiliä, joilla on suomalaisiin pörssiosakkeisiin sijoitettuja varoja yhteensä noin 1,5 miljardia euroa.

Pankkeja ja vakuutusyhtiöitä edustava Finanssiala ry on esittänyt osakesäästötilin talletuskaton tuplaamista 100 000 euroon. Järjestö oli hallitusneuvottelujen Kasvun kaava -reformipöydän kuultavana 17. toukokuuta.

Hallitusneuvottelujen talousryhmää johtava kokoomuksen Matias Marttinen vaati ennen eduskuntavaaleja, että osakesäästötilin talletuskaton poistaminen kirjataan seuraavaan hallitusohjelmaan.

Valtiovarainministeriö on kertonut vastauksissaan hallitusneuvottelijoille, että talletuskaton poisto laskisi verokertymää noin 200–250 miljoonalla eurolla. Kyseessä on pitkän aikavälin arvio.

Talletuskaton tuplaamisen hinta 30 miljoonaa euroa

Hallitusneuvottelijoiden tarkentavaan kysymykseen valtiovarainministeriö on vastannut, että vuoden 2027 tasossa talletuskaton poiston vaikutus verotuloihin olisi hieman pienempi, arviolta noin 175–225 miljoonaa.

– Laskelma on tehty olettaen, että katto poistuisi vuoden 2024 alussa. Laskelmaan sisältyy luonnollisesti paljon epävarmuutta esimerkiksi sen suhteen, miten pörssikurssit kehittyvät, valtiovarainministeriöstä kerrotaan.

Verotuottovaikutukset syntyvät pääosin luovutusvoitoista ja osingoista menevien verojen jäämisestä pois. Niiden tilalle tulee tuottojen nostoista menevät verot, jotka tosin ovat paljon pienempiä.

Talletuskaton nosto 100 000 euroon vähentäisi verotuloja noin 30 miljoonaa euroa. 200 000 euron katto veisi verotuloja noin 60 ja 500 000 euron raja noin 110 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston muistion mukaan osakesäästötilin katon poistamisella tai korottamisella taikka rahoitusvälinekirjon laajentamisella esimerkiksi rahasto-osuuksilla ei voida arvioida olevan merkittävää vaikutusta kasvun rahoittamiseen yrityssektorilla.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *