• 13 heinäkuun, 2023

Tero Pitkämäen menestysvuosien rituaali sävytti Emilia Kankaan EM-mitalihetkeä: ”Pääsimme silloin maaliin asti”


ESPOO

Keihäänheiton miesten maailmanmestarilla Tero Pitkämäellä oli aikoinaan arvokisoissa tuttu luottokaksikko kisakatsomossa. Valmentaja Hannu Kangas ja manageri Tero Heiska.

– Olimme katsomassa kaikki Teron arvokisaheitot vierekkäin, Heiska muistelee.

Keihäänheiton seitsenkertaisen arvokisamitalistin (Pitkämäen) viimeisistä heitoista on jonkin verran aikaa, mutta torstaina tuo takavuosien voimakaksikko oli jännittämässä jälleen yhdessä yhtä arvokisamitalia.

Tällä kertaa seurattava kohde oli kuitenkin Hannun tytär Emilia Kangas, joka pukkasi Espoon alle 23-vuotiaiden EM-kisojen kuulassa pronssille tuloksella 16,75. Kyseessä on vuonna 2001 syntyneen urheilijan uran toiseksi pisin kuulakaari.

– Tietysti aina muistellaan, kun nähdään kisoissa. Vähän eri tilanne tämä on kaiken kaikkiaan. Mukavaa Hannun kanssa on katsoa tällaista. Tämä on kuitenkin vähän eri tilanne, kun Hannulla on oma lapsi on kyseessä, Heiska kertoi Yle Urheilulle kuulan viimeisellä kierroksella.

Kangas ja Heiska verestivät kisan aikana vanhoja muistoja. Kaksikko keskusteli kuulakisan aikana etenkin vuoden 2007 Osakan keihäsfinaalista.

Tero Pitkämäki kiskaisi tuolloin maailmanmestariksi. Pitkämäki johti ennen päätöskierrosta. Kangas ja Heiska lanseerasivat tuolloin oman rituaalinsa, jolla he halusivat tehdä hetkestä entistä ikimuistoisemman.

Päätöskierroksella heittäjiä on kahdeksan kappaletta. Kaksikko teki rauhoittavaa laskutoimitusta.

– Kun viimeinen kierros alkoi, totesimme, että Tero on ainakin kahdeksas. Ainakin seitsemäs. Ainakin kuudes. Pääsimme silloin maaliin asti, Heiska muistelee ja viittaa Pitkämäen heittämään maailmanmestaruuteen.

Pitkämäki räväytti tuolloin vielä ikään kuin kirsikaksi kakun päälle kisan pisimmän kaarensa.

– Olemme käyttäneet sitä varmaan joskus muulloinkin. Se tuli mieleen tässä kisan aikana, Kangas huikkaa kuulakisan aivan viimeisillä hetkillä.

Emilia Kangas tuuletti mitalia Espoossa.

Emilia Kangas pääsi tuulettamaan mitalistina. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Itkuista mitalistiksi

Hetkeä myöhemmin rupatteluhetkestä Kangas toteaa, että Emilia on ainakin neljäs. Ja sitten mitalisija saa varmistuksensa.

– Aijaijai! Sä teit sen! Hannu Kangas hihkuu antaessaan tyttärelleen onnitteluhalauksen.

Kangas sai kokea arvokisamitalin Pitkämäen kanssa lukemattomia kertoja. Oman tyttären mitali on kuitenkin aina omaa laatuaan.

– Olen tosi ylpeä tyttärestäni. Hän kesti kaikki paineet hyvin. Tämä ei ollut aivan helppo tarina kuitenkaan. Hän nousi vasta aivan viime hetkellä mitalisuosikkien joukkoon.

Kangas teki tyttärelleen ensimmäisen treeniohjelman, kun Emilia oli 13-vuotias.

Matkaan sisältyy myös merkittävä tekniikkamuutos.

– Sieltä on pala kerraltaan tultu eteenpäin. Vaihdoimme pakituksesta pyörähdykseen. Hän työnsi 15,38 pakittamalla. Nyt on menossa kolmas vuosi pyörähdyksellä.

Muutos on tuottanut tulosta, sillä Kangas on työntänyt tänä kesänä uran parhaimman tuloksensa, 16,99.

– Hänellä on hyvät raamit pyörähdystekniikkaan. Voima tarttuu hyvin. On paljon kehitettävää, mutta ikäisekseen hän on varsin hyvä.

– Kilpaileminen ei ole ollut helppoa. Kalevan kisoissa itkimme viime vuonna monta tuntia. Tuli pitkiä, mutta ei pysytty ringissä. Nyt on löytynyt rauha.

Emilia Kangas kuulantyönnössä.

Emilia Kankaan tie ikäluokkansa mitalistiksi ei ole ollut helppo. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

”Kaikki isän takataskusta”

Kangas ei halua verrata tytärtään Pitkämäen kaltaiseen hurjaan menestystykkiin. Emilian tulevaisuuden hän näkee kuitenkin valoisana.

– Tero on Tero. On vain yksi Tero. Ei hänestä varmaan aivan Tero tule, mutta uskon, että hänellä on mahdollisuuksia Euroopan huipulle, Kangas näkee.

Apujakin tarvittaisiin taustalle. Kangas kääntää katseet Suomen Urheiluliittoon sekä sponsoreihin.

– Kaikki menee isän takataskusta. Toivottavasti tämä mitali tuo yhteistyökuvioita vähäsen. Saataisiin vähän leivän päälle voita, ettei tarvitse joka päivä miettiä, miten arki pyörisi.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *