• 4 heinäkuun, 2023

Helmareiden tulevaisuuden tähdellä on suuret tavoitteet – päävalmentaja kertoo, miksi maajoukkue kaipaa juuri Oona Seveniusta


– Yksi maali on minimi, kaksi tavoite ja kolme ultimaattinen!

Naisten jalkapallomaajoukkueeseen ensimmäistä kertaa nimetty Oona Sevenius, 19, ei arkaile asettaessaan tavoitteita heinäkuun A-maaotteluita varten, vaikka ilmoittaakin niistä nauraen.

– Jos maali tulisi, olisihan se hienoa, hyökkääjänä haluaa päästä tehoille. Ensimmäinen tavoite on tietenkin päästä peliminuuteille.

Italialaiseen AC Milaniin vuodenvaihteessa siirtyneen Seveniuksen A-maajoukkuedebyyttiä on osattu odottaa. Päävalmentaja Marko Salorannan mukaan Sevenius on ollut joukkueeseen ajankohtainen nimi jo viime syksystä lähtien, kun hän pelasi vielä HJK:n riveissä. Klubille hän iski pelaamassaan 23 Kansallisen liigan ottelussa 16 osumaa, mitkä oikeuttivat maalipörssin kolmanteen sijaan heti KuPS:n tehoduo Lavdije Begollin ja Gentjana Rochin jälkeen.

Oona sevenius hymyilee.

Oona Sevenius edusti viime kaudella Kansallisessa liigassa HJK:ta. Kuva: Tomi Hänninen

– Mietimme Oonan uraa pidemmälle, että mistä hänellä olisi kaikkein eniten hyötyä. Koin, että 2004-syntyneiden ikäluokka oli niin hyvä, että 19-vuotiaiden jatkokarsinta on hyvä paikka, koska näin, että siinä olisi ollut potentiaalinen sauma mennä kisoihin asti, Saloranta avaa.

– Oli järkevää peluuttaa Oonaa siellä, koska Oona on tottunut ja aina ollut valmis ottamaan isompaa roolia ja kantamaa joukkuetta reppuselässä.

Salorannan mukaan 19-vuotiaalle hyökkääjälle on mahdollisesti tarjolla vastuuta jo Islantia ja Skotlantia vastaan.

– Nyt oli oikea aika. Oonan vahvuus on ollut aina, ettei hän mieti liikaa, vaan on valmis ottamaan roolia heti. Hän ei tule pyytelemään anteeksi tai kumartelemaan. Vaikka Oona on äärettömän hyvä joukkuepelaaja, hän haluaa ja pystyy ottamaan heti roolia ja itselleen paikan.

Oona Sevenius HJK:n pelaaja ja Pauliina Miettinen potkutekniikkavalmentaja. Kuvattu Pirkkolan urheilupuistossa.

Oona Sevenius on harjoitellut paljon myös omalla ajalla. Nykyään Kansallisen liigan kärkijoukkue KuPS:ia valmentava Pauliina Miettinen on hionut Seveniuksen kanssa potkutekniikkaa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Salorannan mukaan Sevenius on monipuolinen hyökkääjä, joka tuo maajoukkueeseen maalien lisäksi paljon muutakin.

– Oona on tuonut maaleja joka paikassa, jossa hän on ollut. Hän on todella monipuolinen ja monikäyttöinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan linjan edessä ja luomaan maalipaikkoja myös muille. Hän ymmärtää peliä hyvin ja hoitaa myös puolustamisen aina tiptop, Saloranta ylistää.

jalkapalloilija Oona Sevenius seisoo kadulla Milanossa.

Oona Sevenius on viihtynyt Milanossa. Kuva: Ilmari Pitkänen / Yle

Milanossa Sevenius sai keväällä vastuuta lähinnä seuran alle 19-vuotiaiden joukkueessa, jossa hän oli isossa roolissa. Kevättä hän kuvailee kuitenkin kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi.

– Olen ehdottomasti kokenut, että on ollut oikea ratkaisu lähteä. Ei ole tullut yhtään katumisen fiiliksiä, varsinkin kun on sopeutunut ja pystynyt viime kuukaudet keskittymään myös kehittymiseen ja menemään jalkapalloilijana eteenpäin, Sevenius kertaa.

Suunnitelmat syksyn osalta ovat kuitenkin toistaiseksi auki.

– Alun perin kun menin Milaniin, sitouduin ensimmäiseksi puoleksi vuodeksi. Se tuntui turvalliselta, sillä en ollut aiemmin ollut ulkomailla. Kevätkausi meni hyvin, he olivat tyytyväisiä ja minä olin tyytyväinen. Milan on todennäköisin vaihtoehto, mutta vielä minulla ei ole konkreettista kerrottavaa jatkosta.

Oona Sevenius, HJK:n pelaaja. Kuvattu Pirkkolan urheilupuistossa.

Oona Sevenius kaipaa säännöllisiä minuutteja. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Sevenius painottaa, että yksi asia on varma: oli osoite Milanossa tai muualla, vastuuta on saatava.

– Olen tottunut olemaan Suomessa isossa roolissa. Toki on ollut tärkeää nähdä myös se puoli, kun edustusjoukkueessa en ole päässyt pelaamaan niin paljoa, mutta nyt koen, että kehitykseni kannalta on tärkeää päästä pelaamaan.

Yllätysnimi mukana

Sevenius ei ole ainoa, joka A-maajoukkueessa debytoi. Myös HPS:n keskikenttäpelaaja Aada Nurmi, 20, on Helmareiden mukana ensimmäistä kertaa.

– Tämä tuli ehkä jopa yllättävän nopeasti. Hän on ollut mukana noin 40 pelaajan listallamme. Aadalla on ollut erittäin hyvä kausi, jo viime kausi oli hyvä HPS:n paidassa, mutta tällä kaudella hän on ottanut vielä askeleen eteenpäin, Saloranta aloittaa.

Päävalmentajan mukaan Nurmi on kehittynyt talven aika paljon myös fyysisesti.

– Aada on äärettömän hyvä riistämään palloja, hän on hyvä menemään linjojen väliin, murtamaan linjoja ja käyttämään kroppaa. Hän on ollut U23-maajoukkueen edellisissä tapahtumissa äärettömän hyvä, joten paikka maajoukkueessa on ihan ansaittu.

Myöhemmin iltapäivällä joukkueeseen nimettiin uutena nimenä myös KuPS:n Anni Hartikainen, joka korvaa viime hetkellä sivuun jääneen Emmi Alasen. Myös Hartikaiselle, 19, A-maajoukkuekutsu on uran ensimmäinen.

Anni Hartikainen pallon kanssa.

Anni Hartikainen on Kansallista liigaa johtavan KuPS:n luottopelaajia. Kuva: Tom Seiss/SPP/Shutterstock/All Over Press

Hartikainen esiintynyt kuopiolaisten riveissä edukseen ja kuluvaa kautta on povattu hänen viimeisekseen kotimaan kentillä. Hartikainen esitteli väkevää laukaustaan viimeksi sunnuntaina Honkaa vastaan.

Sen sijaan viime tapahtumissa Helmareiden mukana ollut HJK-toppari Joanna Tynnilä on loukkaantumisen vuoksi sivussa.

Hallitseva EM-kultamitalisti toivoi kohtaavansa Suomen

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen MM-haaveet murenivat syyskuussa, kun Suomi taipui vieraskentällä Irlannille, joka paineli ensimmäiseen MM-lopputurnaukseensa.

Myöskään Helmareiden heinäkuun vastustajia Skotlantia ja Islantia ei MM-viheriöllä nähdä, mutta molempia vastustajia Saloranta kuvailee kuitenkin mieluisiksi.

– Halusimme kohdata Kansojen liigan A-liigan eli Euroopan top 16 -joukkueen. Osa joukkueista on matkustanut jo MM-kisoihin. Heistä monet, kuten Englanti, halusivat pelata meitä vastaan viimeistelyottelun ennen kuin lähtevät, mutta he halusivat pelata kansainvälisen ikkunan ulkopuolelle, mikä ei ole meille mitenkään mahdollista, Saloranta alustaa.

Suurin osa Helmareiden pelaajista ansaitsee elantonsa Ruotsin Damallsvenskanissa, joka jää lähes kahden kuukauden tauolle ensi viikonlopun jälkeen.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa perjantaina 14. heinäkuuta Islannin ja tiistaina 18. heinäkuuta Skotlannin. Islanti-ottelua voi seurata Areenasta 14.7. kello 21.00 alkaen ja Skotlanti-ottelua TV2:ssa ja Areenasta 18.7. kello 19.00.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *