• 25 kesäkuun, 2023

Saudi-Arabia järisyttää jalkapallomarkkinoita tähtitieteellisillä palkkatarjouksilla – kaiken takana on upporikas sijoitusrahasto


Euroopan sarjojen huippupelaajia houkutellaan Saudi-Arabian jalkapalloliigaan käsittämättömillä palkkatarjouksilla.

Al-Ittihadin kanssa sopimuksen tehnyt entinen Real Madrid -tähti, ranskalainen Karim Benzema tienaa mediatietojen mukaan jopa 200 miljoonaa euroa vuodessa. Benzeman palkassa on muun muassa huomioitu Saudi-Arabian tavoittelemien vuoden 2030 jalkapallon miesten MM-kisojen lähettiläänä toimiminen.

Chelseaa aiemmin edustanut ranskalainen N’Golo Kante siirtyy samaan seuraan Benzeman kanssa. Kanten arvioitu palkka on 100 miljoonaa euroa vuodessa, ja mukaan lukeutuu valokuva- ja mainosoikeudet sekä arvopaperisalkku.

Edellä mainittujen lisäksi Wolverhampton kuittasi seurahistoriansa suurimman siirtokorvauksen, 55 miljoonaa euroa, Al-Hilalilta. Wolvesin portugalilainen kapteeni Ruben Neves lähtee Saudi-Arabiaan Benzeman, Kanten ja maanmiehensä Cristiano Ronaldon seuraksi.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola sanoo, että palkkasummat ovat järjettömiä.

– Urheilun palkkiot ovat tällä kilpailullisella tasolla olleet jo pidemmän aikaa korkeita, mutta nämä palkat vievät sen selvästi uudelle tasolle. Saudi-Arabia on tehnyt valtavia sijoituksia, jotka varmasti vaikuttavat urheilun luonteeseen, Juusola arvioi.

Hänen mukaansa summat eivät kuitenkaan ole valtavan suuria PIF:lle, jonka varallisuus on öljyrahojen ansiosta erinomaisessa tilanteessa tällaisiin sijoituksiin. PIF eli Public Investmend Fund on Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto.

– Se on elin, joka on valtion poliittisen johdon suorassa ohjauksessa. He voivat tehdä sen avulla mitä haluavat ilman kontrollia. He haluavat myös tehdä PIF:sta kansainvälisesti hyvin näkyvän toimijan.

Nykyisin rahastoa hallitsee kruununprinssi Mohammed bin Salman. PIF rahoittaa muun muassa golfin LIV-kiertuetta ja formula ykköstä. Se vastikään myös otti hallintaansa neljä maan jalkapalloliigan seuraa: Al-Ittihad, Al-Hilal, Al-Nassr ja Al-Ahli.

Lue myös: PIF pisti jo urheilumaailman sekaisin, mutta tulevaisuus vasta huimaakin – tästä on kyse kahden biljoonan omaisuutta hamuavassa rahastossa

Karim Benzema esiteltiin uudessa seurassaan Al-Ittihadissa 8.6.2023.

Karim Benzema esiteltiin uudessa seurassaan Al-Ittihadissa kesäkuun alussa. Kuva: Getty Images

Saako huippupelaaja siirtyä Saudi-Arabiaan?

Miksi Euroopan kenttien tähdet siirtyvät pelaamaan autoritäärisiin ja ihmisoikeusrikkomuksia tekeviin valtioihin? Esimerkiksi Saudi-Arabian hallinto teloitti vuosina 2015–2022 keskimäärin 129,5 ihmistä vuosittain.

Eivätkö ”länsimaiden tähdet” saa siirtyä näihin maihin pelaamaan?

Professori Juusolan mukaan kysymys on hyvä. Hän uskoo, että taustalla vaikuttaa esimerkiksi se, että länsimaat kokevat nämä valtiot kilpailijoikseen. Huippu-urheilu on vuosikymmenet ollut länsimaiden bisnestä.

Urheilun toimijoiden eettis-moraalisella paheksunnalla on pitkä historia, mutta se vaikuttaa nousevan esiin jaksoittain. Juusola arvioi, että vuoden 2022 talviolympialaiset Pekingissä, Kiinassa eivät vielä olleet iso moraalinen kysymys.

– Tässä on pikku hiljaa tullut vaatimus, että urheiluun pitäisi voimakkaammin liittyä moraaliset elementit.

Hän toteaa, että yksittäiselle ammattiuraansa lopettelevalle urheilijalle on helppoa sanoa, että Saudi-Arabiassa pelaaminen on moraalitonta. Samanaikaisesti useat länsimaiset valtiot tekevät vielä ongelmallisempaa yhteistyötä Saudi-Arabian kanssa, Juusola muistuttaa.

Lue myös: Miksi Suomi ja Saudi-Arabia tapaavat toisiaan nyt viikon välein? Kysyimme, miksi maa kiinnostaa Suomea juuri nyt

Mikä sitten on yksittäisen urheilijan vastuu? Jalkapallon pelaajayhdistyksen (JPY) toiminnanjohtaja Panu Autio toteaa, että urheilijoilla on todella hyvä mahdollisuus vaikuttaa vastuullisesti.

– Ja sitä onkin lisääntyvissä määrin nähty viime vuosina. Esimerkiksi Suomesta löytyy hyviä esimerkkejä siitä, Autio sanoo.

Muun muassa jalkapalloilijat Riku Riski ja Tim Sparv ovat ottaneet vahvasti kantaa esimerkiksi ihmisoikeuseettisiin kysymyksiin.

– Toisaalta myös ajattelen, että urheilijoilla pitäisi olla tietynlainen vapaus keskittyä siihen urheilemiseen, eikä heidän tarvitse kommentoida jokaista asiaa. Ei se tietenkään tarkoita sitä, että pitää ummistaa silmät maailmalta, Autio jatkaa.

Autio uskoo, että eettis-moraalisista kysymyksistä puhutaan urheilussa paljon kriittisemmin kuin monilla muilla aloilla. Voit kuunnella Aution ajatuksia alta.

JPY:n toiminnanjohtaja Autio arvioi yksittäisen pelaajan vastuuta

Huippupelaajia on aiemminkin siirtynyt Euroopasta autoritääristen valtioiden jalkapalloliigoihin.

Kriittinen keskustelu on kuitenkin voimistunut lähivuosina ja vaikuttaa siltä, että Saudi-Arabia on päätynyt silmätikuksi. Autio arvioi, että urheilun yhteys yhteiskuntaan ja politiikkaan nähdään aiempaa selvemmin.

– Kai tietoisuus vain kasvaa, ja vaikkapa nämä ihmisoikeuskysymykset ovat tulleet enemmän keskusteluun. Enää ei mene läpi sellainen, että urheilu ja politiikka olisivat toisistaan täysin erilliset asiat, Autio sanoo.

Myös suomalaisia on pelannut autoritäärisiksi leimatuissa valtioissa. Joel Pohjanpalo onnistui kaudella 2021–22 Turkissa, Sebastian Strandvall taituroi kaudella 2015–16 Iranissa ja 10 vuotta sitten Panu Autio pärjäsi hienosti Venäjän kivikovassa futsaliigassa.

Lue myös: Vaasan Palloseuran kapteeni Sebastian Strandvall nousi puolustamaan iranilaista pelikaveriaan, jota saattaa uhata kuolemantuomio

Aution mukaan suomalaispelaajien kanssa ei ole suoranaisesti keskusteltu, miten siirto esimerkiksi autoritääriseen valtioon vaikuttaa pelaajan imagoon. Autio toteaa professori Hannu Juusolan tapaan, että moraaliset kysymykset ovat nyt trendi urheilussa.

– Silloin, kun Seba (Strandvall) lähti Iraniin, maailma oli hyvin erilainen. Kun pelasin Venäjällä, maailma oli hyvin erilainen, mutta muuttui sinä aikanakin aika paljon.

Suomen futsalmaajoukkueen kapteeni Panu Autio.

JPY:n toiminnanjohtaja Panu Autio tunnetaan futsalkentiltä. Hän toimi myös Suomen kapteenina ennen maajoukkueuransa päätöstä. Kuva: Tomi Hänninen

JPY:llä on oma roolinsa, kun yksittäinen pelaaja miettii siirtoa uuteen seuraan. Pelaajille kerrotaan esimerkiksi työntekijöitä koskevista lainsäädännöistä eri maissa.

Autio uskoo, että sopimustarjouksen saadessaan pelaaja miettii kokonaispakettia: miten hän voi kehittyä pelaajana, mitä hän voi oppia ja miten viedä uraansa eteenpäin? Myös rahalla on tärkeä rooli.

– Ammattilaisura – eli ne vuodet, jolloin voi tienata pelaamalla – on niin lyhyt. Kun tullaan uran loppua kohden, vaakakupissa painaa enemmän se, paljonko rahaa sopimuksesta saa. Pelaaja varmasti miettii myös sitä, millaista kyseisessä maassa on elää. Ja jos on esimerkiksi perhettä, mietitään, miten perhe sopeutuu ja viihtyy.

Kasvaako Saudi-Arabian vaikutusvalta jalkapallossa?

Professori Hannu Juusola uskoo, että Saudi-Arabia haluaa kehittää maansa jalkapalloliigan tasoa ainakin siinä mielessä, koska se tavoittelee vuoden 2030 miesten MM-kisojen järjestäjän paikkaa.

– Qatarin esimerkki oli heidän kannaltaan varmasti mielenkiintoinen, ja tässä vaikuttaa kilpailu näkyvyydestä. Vuoden 2030 kisat siintävät heillä mielissä, ja Saudi-Arabialla on paljon varoja sijoitettavaksi kampanjaan.

Saudi-Arabia hakee kisoja yhdessä Egyptin ja Kreikan kanssa, mutta maiden tarjousta ei vielä ole hyväksytty. Jos MM-kisat järjestettäisiin edellä mainituissa maissa, turnaus todennäköisesti pelattaisiin jälleen Euroopan talven aikana.

Fifa on hyväksynyt sekä Etelä-Amerikan jalkapalloliiton että Euroopan ja Afrikan liittojen yhteisen kisajärjestäjätarjouksen. Etelä-Amerikan kisat pelattaisiin Argentiinassa, Chilessä, Paraguayssa ja Uruguayssa. Yhteisliiton kisat taasen Espanjassa, Portugalissa, Ukrainassa ja Marokossa.

MM-kisat voisivat tuoda Saudi-Arabialle nostetta muun muassa turismiin.

Lue myös: Lähivuosina lomaillaan Saudi-Arabiassa, Libyassa ja Omanissa – Lähi-idän maat aikovat korvata öljytulot turismilla ja se voi tarkoittaa edullisia lomia

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed Bin Salman ja Fifan presidentti Gianni Infantino juttelevat.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed Bin Salmanin ja Fifan presidentti Gianni Infantinon suhteen uskotaan olevan hyvä. Kuva: STELLA Pictures / ddp / abaca press

Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kokee, että esimerkiksi Saudi-Arabian, Kiinan tai Qatarin vaikutusvalta jalkapallossa ei ole viime vuosina kasvanut merkittävästi.

– Esimerkiksi kansainvälisten jalkapalloliittojen hallituksiin ei ole valittu aiempaa enempää ihmisiä näistä maista.

Usein keskusteluja käydään siitä, kuka hakee seura- tai maajoukkueiden kisajärjestäjän paikkaa, Casagrande kertoo. Esimerkiksi niitä edellä mainitut maat hakevat aktiivisesti.

– Silloin keskustellaan siitä, pystyvätkö maat tarjoamaan sellaisia olosuhteita tai kumppanuuksia, jotka ovat houkuttelevia esimerkiksi Fifan kannalta.

Palloliiton Casagrande sanoo, että mikään ei viittaa rahallisen panostuksen vähenemiseen.

Saudi-Arabian rahallisissa satsauksissa Casagrande näkee kaksi puolta. Hyvää on se, että jalkapalloon investoidaan rahaa. Huonoa taasen se, jos kilpailullinen tasapaino järkkyy.

– Jos jollakin toimijalla on täysin rajattomat varat, täytyy totta kai miettiä, millä tavoin rahan käyttöä säännellään. Jos jokin taho, oli sitten valtio tai valtion omistama seura, hankkii 30 maailman parasta pelaajaa, ei kilpailussa ole hirveästi ideaa.

Casagrande kertoo, että kilpailullinen tasapaino (competitive balance) on yksi toistuva puheenaihe jalkapallossa tällä hetkellä. Esimerkiksi Euroopan ammattilaisjalkapalloliigojen liiton mukaan lajin kilpailutilanne on vinoutunut.

Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kuvattuna lehdistötilaisuudessa kesällä 2021.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoo, että jalkapallon kilpailullisuus voi kärsiä. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Kärsiikö jalkapallon maine?

Ovatko autoritääristen valtioiden rahalliset panostukset haitaksi jalkapallon imagolle? Sekä Autio, Casagrande ja Juusola uskovat, että jalkapalloromantikot voivat kokea nykykehityksen ikäväksi.

Pelaajayhdityksen Autio sanoo, että moni varmasti toivoisi pelaajien lopettavan uransa rakkaassa seurassaan, eikä raha olisi se tekijä, joka lopulta määrittää uuden osoitteen.

– Niinhän se maailma kuitenkin usein pyörii. Kansainvälisessä jalkapallossa on jäätävän paljon parannettavaa monissa asioissa – Fifan hyvästä hallinnosta lähtien.

Palloliiton Casagrande muistuttaa, että länsimaista tai pohjoismaista maailmankatsomusta edustavat valtiot ovat pieni osa esimerkiksi Fifan jäsenmaista.

– Joidenkin mielestä kaikki, mikä liittyy esimerkiksi arabimaihin on vahingollista, mutta me olemme vain yksi osa tätä maailmaa. Fifassa on 15–20 maata, jotka ajattelevat meille tutulla tavalla, mutta 90 prosenttia jäsenmaista kokee asiat hyvin eri tavalla.

Professori Juusola uskoo, että kehitys alleviivaa sitä, että jalkapallo ei ole perinteistä paikallisidentiteettiin tai joukkueperinteeseen sitoutuvaa urheilua, vaan hyvin iso osa siitä on kansainvälistä bisnestä.

– Tietysti se, että nämä valtiot, jotka ovat nyt merkittävästi esillä, ovat toistuvasti rikkoneet ihmisoikeuksia. Se ei varmasti paranna mainetta.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *