• 10 heinäkuun, 2023

Asiantuntija avaa, miksi Pariisin parayleisurheilun MM-kisat ovat kovimmat kisat aikoihin


Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Törrönen odottaa menestystä tutuilta urheilijoilta Pariisin parayleisurheilun MM-kisoista.

Amanda Kotaja.

Erityisesti Amanda Kotaja on ollut tänä kesänä kovassa kunnossa. Kuva: All Over Press

Anu Karttunen,

Jouko Vuolle

Parayleisurheilun MM-kisat järjestetään Pariisissa 8.–17.7. Yle näyttää kisoja tiistaista 11.7. alkaen. Lähetystiedot löydät täältä.

Parayleisurheilijat ovat jo pitkään puhuneet sunnuntaina alkaneista MM-kisoista ”Pariisi ykkösenä”, sillä näissä kisoissa ei jaeta vain MM-mitaleja, vaan myös paikkoja ensi kesän Pariisin paralympialaisiin eli ”Pariisi kakkoseen”.

Yle Urheilun asiantuntijan Tuomas Törrösen mukaan tilanne tekeekin näistä MM-kisoista kovatasoisimmat aikoihin.

– Näistä kisoista peräti neljä parasta saa suoran maapaikan ensi vuoden paralympialaisiin. Se kyllä houkuttelee nyt kaikkien maiden urheilijoita mukaan, Törrönen sanoi.

– Nyt se neljäs sija näissä kisoissa ei ole ollenkaan huono!

Paralympiapaikkojen mahdollisuus nostaa näiden MM-kisojen arvoa. Törrösen mukaan on vain hyvä, että urheilijoiden täytyy onnistua tietyissä isoissa kisoissa.

– Ja kuitenkin nyt ollaan jo vuoden päässä paralympialaisista. Maapaikan kautta ne kovimmat urheilijat pääsevät keskittymään paralympialaisiin.

MM-kisoja on toki tarjolla Pariisin jälkeenkin, sillä ensi toukokuussa Kobessa, Japanissa järjestetään vuodelta 2021 koronan takia siirtyneet arvokisat. Tuolloin paralympiapaikkoja on jaossa luokittain kahdelle parhaalle.

Toni Piispanen juhlii.

Kokenut Toni Piispanen kuuluu Suomen joukkueen menestysehdokkaisiin. Kuva: Oliver Kremer / AOP

Kokenut joukkue

Suomella on Pariisin MM-kisoissa mukana varsin kokenut joukkue, sillä muun muassa mukana olevat ratakelaajat ovat aiemmin tuoneet MM-kisoista peräti 30 mitalia. Törrösen mukaan nytkin voidaan odottaa mitalia.

– Lähestulkoon kaikkien kelaajien vauhti näyttää erittäin hyvältä. Odotan menestystä erityisesti heiltä, joilta on totuttu odottamaan menestystä: Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti, Törrönen luetteli.

Ensikertalaisiakin Suomen joukkueesta löytyy. Pikajuoksijat Vilma Berg ja Iida Lounela opasjuoksijansa Henrik Lounelan kanssa osallistuvat nyt ensimmäistä kertaa MM-kisoihin. Myös tänä keväänä luokiteltu ja maailman rankingissa kolmantena oleva kuulantyöntäjä Teijo Kööpikkä osallistuu nyt ensimmäisiin para-arvokisoihinsa.

– Teijo on erittäin mielenkiintoinen urheilija ja täysin potentiaalinen mitaliurheilija jo näissä ensimmäisissä paraurheilun arvokisoissaan. Hänellähän on vammattomana urheilijana pronssimitalisti jo reilun parinkymmenen vuoden takaa, mutta nyt uusi ura paraurheilijana, Törrönen totesi.

Vammaisurheilijat Iida Lounela ja Vilma Berg

Iida Lounela ja Vilma Berg ovat ensikertalaisia MM-kisoissa. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Heikot olosuhteet lämmittelyihin

Kilpailuolosuhteet Pariisissa ovat lämpimät ja kenttä on hieno, vaikka ei ole kelaajille erityisen nopea rata. Törrösen mukaan harjoitusolosuhteet ovat kuitenkin poikkeukselliset, sillä kunnollinen harjoituskenttä on 14 kilometrin päässä.

– Lämmittelykenttää ei ole lainkaan siinä vieressä eli kelaajat joutuvat lämmittelemään rullilla. On vain pieni alue, jossa pystyy lämmittelemään. Lämmittelyolosuhteet ovat aika heikot.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *