• 16 heinäkuun, 2023

Juho Alasaarelle seiväshypyn EM-kultaa sensaatiomaisella ennätysparannuksella – lähti kisaan tilastokuutosena

Laihialaisen Juho Alasaaren, 19, arvokisamitaliputki sai jatkoa Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Isojen kisojen mies on aiemmin voittanut kaksi hopeaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoista.

Juho Alasaari juhlii alle 23-vuotiaiden EM-kultaa seiväshypyssä.

Juho Alasaari riemuitsi alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruudesta Leppävaaran urheilupuistossa. Kuva: Lehtikuva

Emma Hyyppä,

Petra Manner

Juho Alasaari on voittanut alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden seiväshypyssä Espoossa. 19-vuotias Alasaari ylitti ensimmäisellään voittokorkeuden 571.

Alasaaren mestaruus varmistui, kun Norjan Pål Haugen Lillefosse ja Ranskan Robin Emig pudottivat kumpikin kerran 571:stä ja kahdesti 576:sta.

Alasaari paransi ennätystään kisassa kahdesti, ensin 566:een ja heti perään 571:een. 571 on alle 23-vuotiaiden uusi Suomen ennätys.

– En siinä muuta ajatellut kuin että nyt lähdetään tekemään isoa hyppyä. Aina, kun rima on ennätyskorkeudessa, se on jo plussaa. Tänään oli ihan mukava ylittääkin se, Alasaari sanoi hymyileväisenä.

Alasaaren uran kovin tulos ennen Espoon EM-finaalia oli 560 eli hän kohensi ennätystään peräti 11 senttiä. Mitä noin suuri ennätysparannus vaatii?

– Tasaista tekemistä. Hyvä valmentautuminen ja ehjänä on pysytty, niin siinä on ollut pohja parannukselle, Mikko Latvalan valmentama Alasaari valotti.

Juho Alasaari taivutti ennätyksensä 571.
Alasaari ylitti myös 566 matkallaan Euroopan mestariksi.

Suomen nykyhyppääjistä vain Mikko Paavola on yltänyt samoihin lukemiin. Alasaari ja Paavola, 25, jakavat Suomen kaikkien aikojen tilastossa kuudetta sijaa. Suomen ennätys on Jani Lehtosen 582 vuodelta 1993.

Alasaaren kauden paras ennen EM-finaalia oli 555. Hän oli EM-finalistien joukossa sekä ennätysten että tämän kauden parhaiden vertailussa tilastokuudes, joten mestaruutta voi pitää jonkinlaisena yllätyksenä.

Norjan Lillefosse lähti kisaan selkeänä ennakkosuosikkina, sillä hänen ennätyksensä on 586. Hän on menestynyt jo aikuistenkin arvokisoissa: viime kesänä hän saavutti Münchenin EM-finaalissa pronssia tuloksella 575. Myös ranskalainen Emig oli ennakkotilastoissa Alasaarta edellä ennätyksellään 571.

– On tämä aika erikoinen tilanne. Ei tänne minään tilastoykkösenä lähdetty haastamaan, Alasaari sanoi.

Juho Alasaari ylittää seiväshyppyriman.

Juho Alasaari venyi huippusuoritukseen Espoon EM-finaalissa. Kuva: Lehtikuva
Juho Alasaari tekee voltin yleisurheilukentällä.

Tuore Euroopan mestari heitti voltin yleisön pyynnöstä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Nuorten arvokisamitali on Laihian Lujaa edustavalle Alasaarelle uran kolmas. Hän sai hopeaa kaksissa peräkkäisissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Nairobissa 2021 ja Calissa 2022. Nyt mitaliputki sai jatkoa Alasaaren ensimmäisellä kaudella alle 23-vuotiaiden sarjassa. Ikänsä puolesta Alasaari voi puolustaa mestaruuttaan kahden vuoden päästä, kun alle 23-vuotiaiden EM-kisat järjestetään seuraavan kerran.

Yksi meriitti Alasaarelta yllättäen puuttuu. Kalevan kisoissa hän ei ole vielä yltänyt mitaleille. Hallista hänellä on pronssia ja kultaa.

Olisiko aika ottaa ensimmäinen ulkoratojen SM-mitali kahden viikon päästä Lahdessa?

– En mä nyt tiedä. Katsellaan sitä sitten. Ei tämä ole niin vakavaa! Alasaari sanoi hymy korvissa ja repesi nauramaan.