• 10 elokuun, 2023

Tampereella suunnitellaan huppareita, joiden narusta vetämällä pystyy lähettämään tekstiviestin


Suomessa on noin 65 000 ihmistä, joilla on erilaisia puheen vaikeuksia. Uudenlaiset älyvaatteet ovat helppoja valmistaa. Niiden teknologian perusidea on sama kuin pankkikorttien lähimaksussa.

Videolla väitöskirjatutkija Mustasin Sakif esittelee ryhmän kehittämää älyhuppua, ja yliopistonlehtori Tiina Ihalainen kertoo, miksi älyvaatteista olisi apua ihmisille, joilla on kommunikoinnin vaikeuksia. Video: Matias Väänänen / Yle

Suomessa on alettu kehittää älyvaatteita, jotka auttavat puhevaikeuksista kärsiviä ihmisiä.

Tampereen yliopiston insinöörit ja puheterapeutit suunnittelevat esimerkiksi huppareita, joiden narusta vetämällä voi lähettää tekstiviestin.

Suomessa on arviolta noin 65 000 ihmistä, joilla on eriasteisia puheen ja kommunikoinnin vaikeuksia. Syynä voi olla esimerkiksi CP-vamma, dementia, kehitysvamma tai Parkinsonin tauti.

Monet nykyisin käytössä olevista apuvälineistä ovat puhelimen sovelluksia tai tietokoneohjelmia. Ne eivät sovi kaikille apua tarvitseville, sanoo logopedian yliopistonlehtori Tiina Ihalainen.

– Tietokoneiden, tablettien ja puhelinten käyttö edellyttää ihmiseltä riittävää motoriikkaa. Kaikilla ei ole siihen edellytyksiä.

Teknologian käyttöä voi rajoittaa myös esimerkiksi älyllinen kehitysvamma. Tavanomaiset mobiilisovellukset voivat olla silloin liian monimutkaisia. Lisäksi laitteet pitäisi muistaa ladata ja ylipäänsä pitää mukana.

Vaatteet viestivät radiosignaaleilla

Mustassa kangaslapussa on hopeinen lintukuvio. Kun tietotekniikan väitöskirjatutkija Asif Shaikh painaa kuviota, viereisen puhelimen näytöllä näkyvässä mobiilipelissä nuoli ampaisee kohteeseensa.

Kangaslappujen kuviot eivät ole vain koristeita. Kuvion sisältä löytyy pieni mikrosiru ja antenni – kokonaisuus, jota laboratorion tutkijat kutsuvat ”tägiksi”. Tägi on radiosignaaleilla yhteydessä esimerkiksi puhelimeen tai tietokoneeseen.

Shaikh Asif testaamassa kankaaseen kiinnitetyn lintukuvion avulla ohjattavaa mobiilipeliä.
Kangaslapulle kiinnitetty hopeinen lintukuvio ja peli puhelimen ruudulla.
Asif Shaikh näyttää, kuinka kangaspalan kuviota painamalla saadaan yhteys puhelimeen. Nyt kuvion kautta ohjataan mobiilipeliä, mutta samaa teknologiaa voidaan käyttää myös esimerkiksi teksti- tai ääniviestin lähettämiseen.

Tulevaisuudessa tägillä varustettu vaate voi auttaa esimerkiksi aivovammakuntoutujaa, joka ei muuten pysty ilmaisemaan itseään. Vaatteensa tägiä painamalla hän voisi lähettää etukäteen tallennetun teksti- tai ääniviestin omaisen tai hoitajan puhelimeen.

Tägillä olisi myös mahdollista vaikkapa käynnistää ääniviesti ihmisen itsensä mukana kulkevasta kaiuttimesta.

Radiosignaalilla toimivia tägejä tulostettuna tarroiksi.

Vaatteisiin ompelemisen lisäksi radiosignaaleja välittävät tägit voidaan tulostaa myös tarroiksi. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tutkimusryhmän älyvaatteissa käytetään radiotaajuista tunnistustekniikkaa. Perusidea on sama kuin työpaikoilla käytettävissä tunnistekorteissa tai pankkikorttien lähimaksussa.

Tägin ei kuitenkaan tarvitse olla kosketuksessa lukijalaitteeseen, vaan vaatteen kautta saadaan viesti vaikkapa usean metrin päässä olevaan puhelimeen.

Tägi voidaan kiinnittää mihin tahansa vaatteeseen tai kodintekstiiliin. Se ei tarvitse sähköä, ja vaatteen voi pestä tavanomaiseen tapaan. Ohuet tägit eivät lisää vaatteen painoa, eivätkä ylipäänsä herätä huomiota, ellei niistä tarkoituksella tehdä koristeellisia.

Älyvaatteita kehittävät insinöörit Shaik Asif ja Rahman Musfequr tietokoneen ääressä.

Tutkimusryhmä on kehittänyt monenlaisia älyvaatteita. Väitöskirjatutkijat Asif Shaikh (vas.) ja Musfequr Rahman esittelevät pipoa, joka lähettää langattomalla yhteydellä tietoja käyttäjänsä aivosähkökäyrästä ja silmien liikkeistä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Yksinkertaisesta teknologiasta iso apu arkeen

Tietotekniikan apulaisprofessori Johanna Virkki kertoo, että itse teknologiassa ei ole mitään erityisen mullistavaa. Uutta on se, että älyvaatteita suunnitellaan nimenomaan ihmisille, joilla on puheen tai kommunikaation vaikeuksia.

Virkin mukaan vammaiset ihmiset jäävät helposti sivuun tuotekehityksessä ja tutkimusrahoituksessa. Hankkeisiin ei ajatella liittyvän samanlaista taloudellista potentiaalia kuin laajemmille kuluttajaryhmille suunniteltuihin laitteisiin.

Nielaisukaulurin prototyyppi.
Nielaisukaulurin prototyypin osia.
Kaikki laboratorion älyvaatteet eivät liity kommunikointiin. Yliopistonlehtori Tiina Ihalainen esittelee kauluria, jossa on nielemistä mittaavat sensorit. Nielemisongelmat ovat yleinen ongelma esimerkiksi ikääntyneillä. Tutkimusten perusteella jopa puolella hoitokotien asukkaista voi olla vaikeuksia nielemisessä.

Virkki ja Ihalainen uskovat, että yksinkertaisella ja edullisella teknologialla voitaisiin saada merkittäviä parannuksia ihmisten arkeen.

Esimerkiksi teksti- tai ääniviestin lähettäminen paidan hihaa painamalla tai pyörätuolin käsinojaa puristamalla toisi monelle uusia mahdollisuuksia tarpeidensa ilmaisemiseen. Tämä lisäisi ihmisten kykyä vaikuttaa omiin asioihinsa ja olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa.

Seuraava vaihe on älyvaatteiden testaaminen niillä ihmisillä, joille ne on suunniteltu. Sen jälkeen vaatteet voisivat edetä laajempaan tuotantoon. Tämä vaatisi kuitenkin huomattavaa lisärahoitusta.

Logopedian yliopistonlehtori Tiina Ihalainen ja tietotekniikan apulaisprofessori Johanna Virkki

Tutkimushanke sai alkunsa Tiina Ihalaisen (vas.) ja Johanna Virkin kohtaamisesta. Kun insinööritaustainen Virkki lähti opiskelemaan puheterapeutiksi, hän sai opettajakseen Ihalaisen. Kaksikon tutkimustyön lähtökohtana on kehittää älyvaateteknologiaa, joka vastaa puheterapeuttien ja muiden sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työssään havaitsemiin tarpeisiin. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Virkki painottaa, että teknologian yksinkertaisuus mahdollistaa yksilölliset ratkaisut. Jokaiselle voitaisiin tarjota heille itselleen sopivia ja mieluisia älyvaatteita.

Jos perheestä löytyy käsityöharrastaja, kodeissa voitaisiin jopa itse ommella tägejä vaatteisiin.

– Tämä ei ole mitään rakettiteknologiaa, vaan teknologiaa, mikä voisi oikeasti tulla käyttöön joka puolelle.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan kello 23:een asti.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *