• 8 kesäkuun, 2023

Tällainen ase korvaa todennäköisesti puolustusvoimien nykyiset rynnäkkökivääritSotilaan uudet aseet ovat rynnäkkökiväärin korvaaja ja tarkkuuskiväärit.

Puolustusvoimat esitteli modernisoitua taistelijan aseistusta ja koekäytössä olevaa, mahdollisia nykyisen rynnäkkökiväärin korvaajaa mediatilaisuudessa 8. kesäkuuta.

Maavoimat esitteli torstaina uudenkarheita aseitaan. Monelle asepalveluksen käyneelle tutuksi tulleet rynnäkkökiväärit 62 ja 95 kaipaavat vaihtoa.

Puolustusvoimat valitsi koekäyttöön asevalmistaja Sakon uudet Nato-rynnäkkökiväärit. Ne ovat nykyisiä rynnäkkökivääreitä kevyempiä ja niihin saa helposti kiinnitettyä lisälaitteita, kuten lämpökameran ja lasertähtäimen.

Uusia Sakon rynnäkkökivääreitä valmistetaan kahdella kaliiperilla 7.62mmx51 ja 5.56mmx45. Kaliiperi ilmoitetaan millimetreissä ja se tarkoittaa aseen piipun halkaisijaa sekä hylsyn mittaa. Molemmat mallit ovat tällä hetkellä puolustusvoimien koekäytössä.

Jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä kertoo, että nykyiset rynnäkkökiväärit ovat hyviä, mutta ne eivät täytä nykypäivän vaatimuksia.

– Nykyiset rynnäkkökiväärit ovat aika painavia ja suojavarusteiden kanssa niitä on hieman kömpelö käyttää, Skyttä sanoo.

Kuinka nopeasti uudet aseet saadaan käyttöön?

Skyttä toivoo, että ensimmäiset uudet aseet saataisiin käyttöön tämän vuosikymmenen aikana.

– Uudistus on hidas. Uudet aseet otetaan vaiheittain käyttöön, sillä nykyisten rynnäkkökiväärien patruunoita on valtava määrä varastoissa.

Skytän mukaan nykyiset rynnäkkökiväärit voivat olla käytössä vielä 2040- ja 2050-luvuilla.

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat aikaisemmin tänä vuonna asevalmistaja Sakon kanssa puitesopimuksen uusista rynnäkkökivääreistä ja tarkkuuskivääreistä. Sopimus tarkoittaa sitä, että Suomessa ja Ruotsissa voi olla tulevaisuudessa täysin samanlaiset rynnäkkö- ja tarkkuuskiväärit.

Ruotsi tilasi jo suuren määrän uusia rynnäkkökivääreitä Sakolta, mutta Suomi vain testierän.

Mikä on Suomen tulevan aseen kaliiperi?

Skyttä kertoo, että kaliiperi tulee varmasti muuttumaan, mutta päätöstä koosta ei ole vielä tehty.

– Molemmat natokaliiperit ovat testissä, mutta emme ole poissulkeneet jenkkien 6.8 kaliiperia.

Skytän mukaan ensi vuoden aikana päätetään, mihin kaliiperiin päädytään.

Uudet tarkkuuskiväärit

Puolustusvoimilla on ollut hetken aikaa käytössä tuoreet tarkkuuskiväärit: Sako 23 ja Sako TRG M10.

Molemmat kiväärit ovat aikaisempia kivääreitä kevyempiä ja ergonomisempia, ja lisävarusteiden kiinnittämismahdollisuudet ovat aikaisempia kivääreitä paremmat.

Kiväärien valmistusmaa on Suomi. Skytän mukaan kotimaisuus on puolustusvoimille tärkeää myös huoltovarmuuden näkökulmasta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 9. kesäkuuta asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *